Monday, September 25, 2017

Perut berangin tapi masih boleh senyum 15 kilometer

Kan best kannnn adik manis semua, pepagi Isnin camni bila perut berangin pun boleh senyum dari Kajang ke KLCC. 

Apa taknya sebelum gerak ke ofis tadi dah minum segelas ESP dengan air kosong. 

Bila duduk dalam lrt, kita dengan konfiden senyum dan bertegur sapa dengan kawan sebelah. Boleh berborak dan sedor-sedor sampai ofis sudah. Padahal tengah menahan senak angin dok menyucuk kat perut. 

Tiba di ofis, sambil belek-belek fail dan sambil taip kat keyboard, adik manis boleh bancuh segelas lagi ESP dengan air kosong. 

Pejamkan mata dan slo-slo minum. Biar rasa kepekatan ESP menusuki setiap ruang tekak dan terus ke perut. Dan pelan-pelan angin dalam perut hilang entah ke mana. 

Lega bila perut berangin tiada lagi, boleh kenyang sampai tengahari! :))


Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Friday, September 22, 2017

3 Tips Motivasi sempena Maal Hijrah 1439

"1 Muharram detik permulaan, 
perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
dari kota Mekah ke kota Madinah."

Bila sebut Hari Maal Hijrah, kita mesti teringat akan kisah kesungguhan Rasulullah S.A.W berhijrah untuk mendapatkan kemenangan dalam agama. 

Kita pun patut ambil uswah (contoh) Baginda untuk lebih berjaya dan terus berjaya tahun demi tahun bersesuaian dengan kehidupan kita harini.

Jadi, harini Kak Vit nak share dengan uols 3 tips motivasi Maal Hijrah

1. Bila dan masuk tahun baru ni, kita ingat semula kejayaan demi kejayaan yang kita dah capai. Sama ada kejayaan besar mahupun kecil yang kita dah kecapi sepanjang 12 bulan lalu. Ianya memberi kesan dalam hidup kita. Bangun dan tekad untuk cipta lagi kejayaan untuk tahun baru Hijrah kali ini. 

2. Tenguk diri sendiri dan kaji selidik semua sikap riak, sombong dan ego kita. Sikap riak, sombong dan ego ni ialah umpan sikap negatif untuk menguasai diri kita. Jadi, sempena tahun baru ni, kita sama-sama buang semua sikap tersebut jauh ke dalam lautan sepi. Usah dijenguk mahupun diperhati. Risau nanti tersungkur lagi. 

3. Niat dan tekad dalam diri untuk jadi insan yang lebih baik. Jadi insan yang beri manfaat pada orang lain. In Shaa Allah hidup kita lebih bahagia sebab kita gembira lihat orang lain pun bahagia. Ubah mentaliti dan ubah diri untuk jadi orang yang lebih berguna dari sebelumnya. 

Jemput #share reramai, moga kita semua dapat pahala. 


Salam Maal Hijrah untuk semua sahabat dan followers kesayangan Kak Vit. :))

Lots of Love


Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Friday, September 15, 2017

Pentingkah extra cash RM500 dalam tangan setiap bulan?

Sebenarnya jika ada extra RM500 cash dalam tangan, ramai je yang suka dan rasa penting sangat,

Walau mak ada duit gaji, kita tahu dah yang tempoh duit gaji kita tu ada dengan kita sekejap je

Belum sampai tengah bulan, dah tenguk kalendar kira berapa hari lagi nak gaji. Huhu. 

Atas sebab semangat nak belanja anak-anak kek secret recipe, tetap sabar dan sikit-sikit simpan tepi. Namun dah masuk beberapa bulan pun belum dapat lagi memenuhi permintaan si buah hati. 


Sampailah mak ketemu orang jual supplemen Shaklee. Katanya jual supplemen boleh tambah duit geli-geli. Mak pun cuba saje. Hajat di hati dapat RM100 pun jadi asal boleh beli kek permintaan anak-anak tadi. 

Lepas 3 bulan jual supplemen, mak dapat duit geli-geli bersih RM500+. Alhamdulillah. Ternganga mulut masa tenguk baki duit yang dipegang si harimau kuning. Lagi mak terbeliak mata sebab dapat sebanyak itu di tengah bulan kala mengambang penuh. 

Balik kerja terus bawak anak-anak ke kedai kek idaman hati. Topup belikan HotWheels sekali. Hehehe.

Bermula dari saat itulah mak paham. Rupanya nak jadi bijak berbelanja bukan setakat perlu berjimat namun perlu tambah pendapatan. 

RM500 mungkin tidak sebesar mana untuk orang lain tapi ianya amat bermakna untuk mak sebab dapat mengukir senyuman manis pada wajah-wajah si jantung hati yang sapepun tak boleh beli. 

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Wednesday, September 13, 2017

Rahsia kulit wajah tegang dan anjal

Bestnyaaaa kan mak-mak semua, kalau kulit wajah kita tegang, anjal dan cerah persis Kak Lofa. Bila pandang cermin kat bilik, tenguk muka sendiri hati berbunga boleh senyum 15 kilometer. Ewahhh.

Kalau ke reunion sekolah dah tak perlu risau lagi sebab muka masih nampak muda remaja macam dulu. Nak ke majlis-majlis keramaian pun dah tak segan. 

Kak Vit jual Shaklee Collagen Powder ni. Diuji secara klinikal taw. Dan terbukti berkesan dalam 8 minggu. 😍

Sambil mak-mak menaip manja di keyboard komputer, sambil susun fail di ofis, sambil bancuh collagen ni dalam jus dan terus minum.  

Tak perlu nak sapu-sapu bagai kat muka dah. Minum jurr dan sepantas kilat ia meresap ke bawah lapisan kulit wajah adik tu. Penyerapannya pantas sebab molekulnya ringan 1000 Dalton sahaja berbanding jenama lain. 

Ada orang 3 hari dah nampak berseri. Ada orang ambil masa 2 minggu dah rasa kulit licin, anjal dan tegang. Nampak muda. 

Takpe mak-mak sayang. Yang penting kita usaha kembalikan keremajaan wajah kita tu dan 'up'kan keyakinan diri yang sudah hampir musnah. 

Lepas ni mak-mak kena standby senyuman manis setiap hari. Pastinya si jantung hati suka belai dan usap tangan dan pipi. Rasa licin dan halus bak kulit bayi. Dan hatinya terpaut seperti kali pertama jatuh hati. 

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Tuesday, September 12, 2017

Tips kurus tapiiii syaratnya mesti bersenam.

Uolsss nak tawu tak? 
Sebenarnya kan bila setiap hari kita amalkan Vitamin C dengan kadar yang mencukupi, In Shaa Allah Vitamin C akan hilangkan lelemaks gediks uols tu dengan efisyen. 



Haaa. Mesti terkejut kan. Sebab ape tau, Vitamin C akan bantu tingkatkan metabolisme tisu lemak.

Tapiiiiii. Bukanlah makan Vitamin C pastu dok dendiam lelemaks tu akan hilang, pffff, macam magic Harry Potter tu. Hikhik.

Uolss haruslah bersenam. Bila bersenam lagiiiiiii efektif Vitamin C bertindak buang lemaks yang tersimpan tu. Sedar-sedar perut tetiba kempis-mempis macam anak dara kampung. Ewahhh. 💃🏻

Ok. Tu je Kak Vit nak cakap. Kak Vit tak jual peralatan senaman tau.  

Tapiiiii, Kak Vit jual Vitamin C yang cukup serba-serbi. Sebiji bersamaan 500mg sumber vitamin C. Cukup untuk bantu uols nyahkan lelemaks nakal terobang jauhhhh pergi tak kembali lagi. 

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


x

Omega Guard atasi masalah radang sejuk

Mendung kelabu awan dari pagi. Ingatkan akan muncul sang mentari. Rupanya hujan di tengahari. 


Kak Vit ada masalah tak tahan sejuk sejak dari dulu lagi. 

Masa Kak Vit study dulu, tiba musim sejuk tu Kak Vit pakai stokin yang tebal sampai dua 2 lapis. Tidur malam siap bungkus kaki dengan duvet tebal. Nak bagi kaki rasa panas.

Bila hujan-hujan gini, mulalah kaki ni rasa sejuk. Siang malam berstokin dalam rumah. Pulak malam tadi tidur dalam air-cond. Perghh. Lagi menyucuk rasa sampai nak pijak lantai pun terjengket-jengket. 🤕

Pasang kipas pusing 1 pun terasa sejuk menyucuk hingga ke tulang. Rasa nak buat unggun api depan tv bagi badan rasa panas. 

So.
Bangun pagi tadi Kak Vit terus telan 3 biji Omega Guard. Lepas 2-3 jam gitu kaki dah kurang rasa sejuk. Badan pun dah terasa sikit panas. 😍

Terus buang stokin yang pakai tadi. Tak perlu merekot dalam selimut lagi. Badan dah berpeluh-peluh. Kaki pun dah rasa panas. Boleh main aci kejar dengan anak-anak dalam rumah. Weeee. 💃🏻

Alhamdulillah Omega Guard dapat bantu kurangkan masalah radang sejuk yang Kak Vit alami. 

Lepas ni jika kengkawan nak standby sebotol Omega Guard kat rumah boleh Whatsapp Kak Vit taw. 



Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk




Friday, September 8, 2017

Cara atasi masalah kaki kebas

Menyampah betul bila kaki kebas-kebas ni. Nak jejak kaki atas lantai pun sakit. Nak berjalan pun kena pegang kerusi dan meja. 



Dulu masa zaman anak dara tak kisah pasal kebas-kebas kaki ni. Mak selalu pesan jaga kesihatan. Jaga pemakanan. Tapi, masa tu fefeeling diva kalis kebas. So tak ambik port pun.

Daann, bila dah kahwin, beranak, menyusukan anak-anak, mulalah teringat akan pesan mak pasal kebas kaki. 

Masa berpantang pun tak betul-betul jaga. Haa inilah padahnya. Kebas kaki dah mula terasa. Sekali dia serang mawu terbaring 2 jam lamanya. 😰

Mujur ada Omega Guard. Telan 3 biji 2 kali sehari dah cukup untuk bantu lancarkan aliran darah dalam tubuh badan. Darah jalan smooth takde dah traffic light merah. 

Badan pun rasa "warm" macam duduk tepi unggun api gitew. Barulah hilang rasa kebas dan dapat bergerak dengan selesa. 

Dan sekarang ni bila orang cakap pasal kebas-kebas kaki, Kak Vit akan terdetik dalam hati, Ehhhh, dah lupa camane rasa kebas kaki yang Kak Vit pernah alami dulu. 

Syukur, Alhamdulillah. 😍


Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


Thursday, September 7, 2017

Penting ke Omega Guard untuk ibu menyusu?

'Kak, saya ni ibu menyusu je. Perlu ke nak makan minyak ikan Omega-3 ni?'

'Dik, kita ni mak-mak menyusu sebenarnya perlukan sangat Omega-3 ni. 

Kak Vit dulu pun tak ambik port sangat pasal kepentingan omega ni sebab anggap ianya supplemen biasa je. 

Ingat makan ikan je cukuplah. Tapiiii rupanya tidakkk. 

Pertama, sebab tubuh badan kita tak boleh hasilkan Omega-3 ni dengan sendirinya. 

Kedua, baby kita pun tak dapat hasilkan DHA dengan sendiri. Jadi baby dapat daripada mak bila mak menyusukan baby. DHA inilah asid lemak yang perlu untuk perkembangan otak, saraf dan mata baby. 


Ketiga, Omega-3 especially Omega Guard Shaklee ni ada LEPTIN yang boleh bakar lelemaks nakal dalam badan mak. 

Lepas dah amalkan Omega Guard, mak-mak akan perasan anak-anak akan lebih fokus belajar, yang mane ada masalah ekzema tu makin elok dan anak-anak jarang demam. 

Mak pun kulit lebih cantik dan halus. Berat badan pun turun berkilo-kilo. 😍

Betul ke idok mak-mak menyusu sekalian? Anak dan mak dapat khasiat katanya. Hehe.


Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in