Friday, July 21, 2017

Bagaimana kita ukur kejayaan sendiri?

Apa istilah ukuran kejayaan kita?
Ya, ya. Kakak pasti setiap orang ada istilah berbeza tentang ukuran kejayaan. 

Ada orang dapat extra RM500 sebulan untuk tampung beli susu dan pampers anak dah berjaya. 

Ada orang dapat income kedua RM5000 sebulan dah dikira berjaya. 

Ada orang dapat beli kereta besar, rumah besar dengan hasil duit bisnes dah seronok dan berjaya. 

Dalam groupBPM, anak-anak bisnes yang boleh meningkat sales RM100-RM200 setiap bulan, Kak Vit raikan kejayaan mereka. Bukan mudah ye, newbies nak penetrate market. Debor dia mengalahkan nak dinikahkan. 

Yang Leader pulak, boleh menten efektif dan dapat develop seorang demi seorang leader dikira satu kejayaan besar. 

Cash money, free trip dan big bonus itu adalah reward atas hasil usaha mereka. 

Inilah sebabnya kenapa marketing plan Shaklee ada 6 langkah. Shaklee beri peluang setiap bulan untuk kami capai apa yang kami impikan. Jika bulan lepas tak berjaya, bulan ni boleh cuba lagi. Dannnnn, kami SENTIASA ada peluang tersebut sampai bila-bila. 

So.
Kita jangan double-standard ukur kejayaan orang lain. Sebab istilah ukuran kejayaan setiap orang berbeza. Asalkan ianya memberi manfaat pada orang ramai dan kepuasan pada diri kita, it is more than enough. 

But.
Bila kita MAHUKAN kejayaan besar, dah tentu kena banyak memberi. Takde kejayaan datang bergolek tanpa usaha, penat lelah dan pengorbanan. 

Now.
Tanya diri sendiri, kita ni dah bersedia nak berjaya ataupun tidak? 

Salam kejayaan penuh kasih sayang 


Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Wednesday, July 19, 2017

Berat turun 3 kilo dalam masa 2 minggu

Sebenornya tak susah pun nak kempiskan perut kita tu. Cik Salmah kat hujung taman nun ikutt je tips Kak Vit bagi ni. 

Minum air kosong wajibbbb 3 liter sehari. Tak boleh ngelatt. Bukan ape, air kosong diperlukan untuk flush semua lelemaks dan toksik dalam badan kita. 

Tapi.
Dia amalkan juga Alfalfa dan Omega Guard. 

Omega Guard untuk bakar lemak berlebihan dan upkan metabolisme badan. Kapsul lembut dan mudah ditelan. Bila makan takde bau hanyir ikan. 

Alfalfa pulak bukan sekadar angkut keluar lelemaks keluar dari badan tapiiiii bagi rasa kenyang. Sebab Alfalfa ni sebenarnya ialah FIBER. 

Lepas 2 minggu, berat turun 3 kilo, siap BONUS perut jadi kempisss. Adik-beradik datang beraya semua terkejut. Tenguklah testimoni dia kat bawah ni. Seronok kemahennn. 😄


Kak Vit pun terkejut dengan perubahan Cik Salmah. Magik katanya, tak kontrol makan pun boleh turun. Macam ni Kak Vit pun nak konsisten minum air kosong dan makan Alfalfa dengan Omega Guard. 


Baru boleh join Cik Salmah beraya dari rumah ke rumah tanpa rasa bersalah sebab apa saje dijamu tuan rumah kami boleh belasah sampai ke sudah. 

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Monday, July 17, 2017

Cara atasi gastrik dan pedih perut dengan pantas tanpa ubat

Adududu.
Ginilah jadinya bila ada history masalah gastrik. Terlambat makan atau terlebih makan pun perut akan pedih. 


Malam tadi balik dari rumah terbuka, perut dah rasa pedih macam kena hiris dek pisau berkali-kali. Sampai nak bernafas pun tersekat-sekat. 😰

Berkerut-kerut dahi menahan sakit. Mata dipejam sambil berguling ke kiri dan kanan katil.

Nak berjalan ke dapur kena pegang dinding sambil terbongkok-bongkok. Bila berdiri tegak, kaki rasa menggigil. 

Dalam kepayahan, Kak Vit gagahkan jugak diri ke dapur bancuh segelas ESP dan telan 5 biji Alfalfa.

Lepas sejam gitu, alhamdulillah lega. Pedih perut tadi dah tak rasa. Hilang tah ke mana. Segar bijik mata. 

Cuba bangun dan berdiri. Syukur tak perlu terbongkok-bongkok lagi. Boleh jalan tegak macam biasa dah. 

Magik kan, perut dah rasa selesa dan nyaman. Seakan tadi Kak Vit tak diserang gastrik. 

Hilang kerut kat muka menahan sakit tadi. Barulah boleh senyum dengan anak-anak. 

Bila kita diserang gastrik atau pedih perut, itu tandanya perut kita sangat berasid. Mujur ada ESP dan Alfalfa. ESP dan Alfalfa ni bersifat ALKALI. Dan akan bantu NEUTRALKAN asid di dalam perut. 

Jadi.
Tak perlu ambik ubat lagi. :))

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 



Friday, July 14, 2017

Bisnes perlu ada strategi

Tawu tak, bisnes kita ni kecik ke besar, baru start ke atau dah lama mula, mesti ada planning, target dan strategi. 

Jangan kata "Ehhhh, bisnes saya kecik-kecik je ni kak. Takyah kot target bagai tu."

No. Don't ever say that to yourself. Sebab bila dah selalu kata gitu, sampai satu tahap badan kita dah malas nak bekerja. Secara tak langsung kita dah set minda kita tak payah buat. Tapiiii, keinginan tinggi. Bila tak dapat salahkan mentor. 

Eish. Eish. 

Salah cara tu adik manis. Bila you ada mentor, you dah ready with all the targets, plannings and strategies. Kena anggap bisnes kita ni, kecik ke besar, medan perangnya luas macam Bukit Uhud. Even you jual produk orang, you kena anggap bisnes tu sendiri punya. 

So.
Banyak nak kena buat. Letak target date dan aim camane nak menang. Susun planning, strategi nak tawan prospek. Ehhh. Macam-macamlah dik. Bukan setakat jual-beli je taw. Kita kena pikir bisnes ni untuk jangka masa panjang. Yang boleh diwarisi 7 generasi. 

Part kita sebagai mentee, tunjuk kat mentor saya dah siap itu ini. Tapii saya stucked kat sini. Camane nak teruskan. Haaa gitu. Baru kena cara. Dan mentor akan guide you, no worries on that. 

So.
This is what i tot all my mentees. When u have all the target, planning and strategy, then we work out together. You datang dengan tangan kosong tak dapat ape. Sebab you tak tawu apa you nak. 

Bila you tawu apa you nak, mudah mentor you tunjukkan jalan. 

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Thursday, July 13, 2017

Rahsia wajah bebas blackhead whitehead

Dulu Kak Vit sebenarnya ada masalah blekhead dan whitehead kat area hidung,

Kalau tenguk dekat-dekat, memang nampak tercacak-cacak whitehead tu. Blackhead pulak siap nampak timbul. Sakit jiwa woo. 


Pernah guna scrub 3 kali seminggu tapi takde efek pun. Whitehead blekhead tak keluar, kulit pulak jadi kering. Frust betul sampai buang scrub tu dalam tong sampah. 

Ada kawan tegur kata geram. Rasa nak ambik selotep lekat kat hidung dan tarik keluar whitehead tu. 

Eishh. Kalau dia pun rasa gitu, Kak Vit lagilah rasa gatal je tangan ni setiap kali tenguk cermin. Nak je ambik kertas pasir dan tonyoh kasi keluar semua blekhead whitehead tu. 

Tapi.
Sejak dah 5 bulan Kak Vit guna Nutriwhite Make-Up Remover, setiap kali tenguk cermin rasa hepi nak menari. Apa tidaknya blekhead whitehead semua berlalu pergi. 

Takde dah rasa gerutu macam rumah yang tak siap disimen kat hidung ni. Yang tinggal hanya wajah licin berseri. Sejak tu juga Kak Vit tak pernah guna scrub muka dah. Ewahhh. 

Mekap remover ni bukan sekadar buang mekap je taw tapiiii boleh singkirkan sel kulit mati sepenuhnya tanpa rosakkan kulit. Bonus, kulit kita jadi licin dan lembut. 


Lepas ni bila jumpa kawan tadi kat rumah terbuka, moga tak jadi dah dia nak selotep hidung Kak Vit. Harapnya dia pun nak torai Nutriwhite Mekap Remover ni. 

You all kalau nak torai meh Whatsapp Kak Vit. Nombor Kak Vit ada kat bawah tu ok. 

Lots of Love






Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Tuesday, July 11, 2017

Tips cepat bersihkan muka berminyak

Rimasnya muka bila berminyak time raya gini. Nak pegi open house pun tak senang hati. Dok lap muka dengan tisu berkali-kali. 

Bila cuaca panas lagilah menjadi-jadi. Pakai bedak 2 inci. Tapi muka masih nampak tompok sana-sini. Mau orang dok kata kat kita lepas kita berlalu pergi. Sedihnya hati ni. 


Tapi. 
Sejak dah guna Nutriwhite Cleanser, hilang terus muka yang diselaputi minyak tadi. Walaupun mekap calit sana-sini, tetap nampak berseri. 



Rumusannya ringan. Ada alga hijau yang membersihkan jauh ke dalam untuk hapuskan toksin. Guna sikit je tapi bersih macam dapat kulit baru. Gituu. 

Dah tak perlu nak lap pakai tisu lagi. Boleh terus sembang dengan kengkawan, pakcik dan makcik tanpa rasa segan. Yang ada hanya yakin diri dan senyuman manis meleret sana-sini. 

Bestnyaaa. Macamni boleh salam dan ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri berkali-kali. :))

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Friday, July 7, 2017

Pertolongan Allah sentiasa tepat waktunya

Kisah ni kisah sebelum raya. Kakak dah lama nak share. Tapi harini baru sempat nak up kisah ni. 

Teringat masa Ramadhan haritu, Kakak gi shopping baju raya anak-anak. Masa nak balik tu, as usual kena bayar parking dulu sebelum ke kereta. Kat mesin autopay tu beratur dah panjang sampai lenguh kaki jugaklah berdiri lama. Hihi.

Tiba turn Kakak nak bayar, Kakak masukkan tiket dan tengok amount RM2. Jadi Kakak masukkan duit RM10. Sebab dah takde duit kecik. 

Tapi.
Duit dok keluar je setiap kali Kakak masukkanya. Aishh. Takmo telan duit pulak mesin ni. Dok keluar masuk keluar masuk gitu dah 3-4 kali. 

Adududu. Takkan nak gi tukar duit pastu nak beratur balik. Dengan dua orang hero ni lagi. Mau jap lagi depa start drama swasta judul mengamuk. 

Dan tiba-tiba. 
Terdengar satu suara dari belakang Kakak,
"Kak, mungkin mesin tu tak terima duit RM10."

"Oh ye ke." Alamakk camane ni. Kepala dok ligat pikir nak buat apa masa tu. 

"Ehhhh. Takpe kak, saya bayarkan je. Tak banyak pun." kata adik manis tu. 

"Betul ke ni? Alahai malunya akak."

"Ehh takyah malu. Kesiyan kat akak nanti nak kena beratur balik. Panjang line ni. Takpe saya bayarkan ye."

Tanpa fikir panjang Kakak pun setuju. Sebab tengok barisan kat belakang ramai lagi dok beratur. 

"Terima kasih ye dik."

"Sama-sama."

Kakak speechless. Masuk dalam kereta terdiam. Dalam keadaan terdesak gitu masih ada orang yang baik-baik Allah kirimkan untuk membantu. 

Sungguh pertolongan Allah itu bukan datang terlalu cepat. Mungkin juga tidak terlalu lambat. 

Tapi pertolongan Allah itu selalu datang pada saat yang TEPAT.

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Wednesday, July 5, 2017

Tips pantas bersihkan mekap

Musim beraya rumah terbuka ni kan, bila gi beraya tu sangat menguji kesabaran bila nak solat dan tanggalkan mekap. 

Walaupun mekap nipis-nipis tetap kena cuci bersih-bersih. Risau air wuduk tak sampai kat muka kita. 

Tambah kalau tumpang solat kat rumah kengkawan kita.

Kekonon nak cepat, jadi cuci jelah dengan air biasa. Usai solat dan berdoa tengok ade kesan mekap melekat kat kain telekung kawan kita tu. Adududu. Mintak maaf pun tak boleh tutup rasa malu. 😢

Nasib haritu Kakak dah siap sedia bawak Nutriwhite Make-Up Remover dalam beg. Sebelum ambil wuduk lap bersih-bersih muka dengan mekap remover tu guna kapas. Kendian bilas je dengan air. 

Rasa muka bersih-sebersihnya. Macam baru lepas cuci muka gitu. Jadi konfiden nak solat sebab confirm air wuduk sampai kat muka kita. 

Specialnya rumusan Nutriwhite Mekap Remover ni ringan. Tak berminyak. Tak melekit. Ada aloe vera untuk segarkan kembali wajah dan tegangkan kulit. Lap sekali rasa bersih sepanjang hari. 


Lepas ni takde dah rasa risau bila nak solat kat rumah kengkawan. Hatta nak solat kat mane-mane pun rasa yakin. Standby je Nutriwhite Make-Up Remover dalam henbeg tu ok? 

Jom whatsapp nombor Kakak kat bawah tu. Weekend ni nak gi rumah terbuka dah senaanggggg. 😁

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in