Tuesday, July 4, 2017

Bina impian kita bermula dari sekarang

Teringat lagi masa ni. Dah grad punyalah hepi. Rasa nak lompat tinggi-tinggi. Dah aim nak keja apa dan kat mane. Dah siap plan dengan kengkawan nanti sesama gi interview kat tempat keja yang kita nak tu. Semangat naw naw. Hilhikhik.


Tapiiii.
Tak lama Kakak jadi engineer. Ada dalam lebih kurang 7 tahun lepas grad. Masa tu kerjaya dalam bidang Engineering kat Malaysia popular. Kerjanya pun sangat mencabar. Lelaki dan perempuan tuntutan kerja, assignments, dan KPI sama. Phewww. 

Lepas dah kahwin dan dah ada anak, mula pikir nak bina kerjaya baru. Kerjaya yang boleh buat dari rumah dan boleh berkeluarga dengan baik. Haha. Ayaattt. 

Yelah, sampai bila nak kerja balik malam. Kakak ni family woman. Dan Kakak pulak sejenis yang suka bekerja sendiri. Urus masa sendiri. So. Kakak aim nak benti keja dan nak buat bisnes di rumah. 

Tapi.
Bila dah aim nak benti keja tu, adalah suara-suara cakap,
"Ehhhh, kau ni. Penat je susah payah belajar jauh-jauh last-last nak beralih bidang pulak."

Hellooooooo, Kakak bukan berhenti keja tanpa buat persediaan, hokkeyy. 

Kakak buat penilaian tentang company yang Kakak buat bisnes ni. Syarikat Shaklee menyediakan plan marketing yang sesuai untuk ibu-ibu bekerja di rumah. Dan ada plan untuk kembangkan kerjaya. Ada plan boleh buat duit dari rumah. And it's PROVEN. Kakak buat research, baca review dan feedback dari seluruh dunia. 

Dan.
Syarikat Shaklee dah berada lebih 60 tahun di pasaran di Malaysia taw. Produknya dah berusia lebih 100 tahun. Pada Kakak, jika sebuah syarikat tu dah bertahan dan kekal lama macam ni, memang terbuktilah syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang kukuh. Takde sangsi untuk kita terus berada dalam bisnes ini. 

So.
After setahun berbisnes secara part-time, terus tender resignation. Maka berakhirlah kerjaya dalam dunia Engineering. Selamat datang dunia bisnes. 

Dan. 
Selepas 6 tahun dalam bisnes Shaklee, Kakak lebih puas hati dengan kerjaya sekarang ni. Kakak dapat apa yang Kakak impikan bila berbisnes. Kakak dapat buktikan pada diri sendiri Kakak boleh berjaya jauh lebih baik dalam bisnes. 

Itulah "ultimate satisfaction" yang sukar nak digambarkan dengan kata-kata. 

So. 
Jika harini you all dah tanam impian dan dah beri diri sendiri pilihan, pegang ia kuat-kuat. Whatever you choose, sticked to your decision. Bina impian mulai sekarang. 

Jika tak berjaya dengan satu kerjaya, start a new one. Jika bisnes sekarang ni rasa stucked, find one bisnes yang ada mentor boleh guide you, bagi tunjuk ajar. Rasa fresh dan lagi energetic kita usaha nak berjaya.

Percayalah.

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      


Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in