Monday, June 5, 2017

Berbisnes mesti tahu apa yang kita nak

Kakak admit Kakak bukan sejenis yang mudah naw naw nak buat bisnes lain sedangkan ada buat bisnes at the moment. 

Bila tengok founder-founder ni teringin jugak nak ada produk sendiri. Tapiiii bila diingatkan tentang kekangan masa dan kudrat, Kakak back-off dulu. Bukan taknak. Tapi belum masanya. 

Habisss lamanya Kakak setia dengan bisnes yang satu ni? Setia sebab Kakak dapat apa yang Kakak nak. Tipulah kalau Kakak kata takde ups and downs dalam bisnes. 6 tahunnnn mesti ada tonggang terbalik, duduk menegak, kuak lentang segala macam style dah Kakak rasa beb! 😅

Givap? Of course pernaaahhhh. Banyak kaliiiii. Hehe. Tapiiii bila pikir balik givap sekarang nak mula yang lain kena start from scratch jugak. So just stay dengan bisnes yang satu ni. Bertenang dulu. 

In terms of reward dalam bisnes yang sekarang ni, of course banyak dah dapat. Local and international trip, cash, car bonus, award. Banyaakk. Macam-macam dah. Namun Kakak buat bisnes bukan sebab tu semua semata-mata. 

Dan Kakak stay bukan sebab dah selesa. Tapii sebab life yang sekarang ni dah tak sama dengan 6 tahun yang dulu. 

Kakak ada masa dengan anak-anak. Pantau aktiviti anak-anak. Homeschooling anak. Boleh bantu anak-anak buat homework/revision. Dapat masak sedap-sedap untuk enche suami. Solat berjemaah dan mengaji sesama kat rumah. Itu dah lebih dari cukup.

Yes, I am a family woman. 

Itulah sebabnya kenapa Kakak pilih bisnes ini. Bisnes ini ada sistem yang stabil. Sesuai untuk mak-mak yang mahu bekerja di rumah. Boleh pegi jauh in terms of financial and career, dan boleh dapat life yang kita impikan selama ini. 

Bisnes pun bukan setakat bisnes geli-geli. For 6 years, uol boleh imagine how big my team is. Even though ramai yang datang dan pergi, I know, only the best will stay. Sebab mereka tahu apa yang mereka NAK. 

Back again, tak kisah apapun bisnes kita asalkan boleh buat duit, kira duit. But on top of that, kita mesti tahu apa yang kita NAK dan usaha untuk dapatkannya. Baru rasa puas berbisnes. 

Ye tak?


Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

1 comments:

hainom OKje

Nak berbisnes ni mmg kena kerja kuat kan UI. Yg seronoknya kerja sendiri tak terikat dgn majikan. Tapi tak pe, rezeki tu ada dimana mana cuma kita je yg kena rajin sikit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in