Thursday, June 22, 2017

First Aid Item yang wajib bawak balik kampung

Mak-mak dah sebuk packing baju-baju masuk beg ehh. Ayah-ayah pulak dah servis keta semua ke? Alhamdulillah, jika sudah. Biar perjalanan kita tu lancorr katanya. Hehe. 

Tapiii. Selain yang disebutkan kat atas tu, mak ayah kena prepare dan standby ubat-ubatan dan first aid item. Maklumlah cuti raya ni panjang. Klinik pun banyak tutup. Kot tetiba sakit perut, ceri-beri, demam, atau selsema, sementara nak tunggu klinik bukak tu at least ada dah standby First Aid Item.

Mak-mak ni, bila kita nak berjalan jauh atau nak balik ke kampung, yang paling kita risaukan ialah anak-anak. 

Risaukan kesihatan mereka, risau anak-anak kena gigit nyamuk, kot tetiba demam atau selsema. 

Biasalah dengan anak-anak kecik ni, kang ada yang nak minum susu lar, nak makan lar dalam keta, nak itu, nak ini. Tumpah pulak sana sini. Jadi  Basic-H boleh bantu kita cepat-cepat bersihkan. Takdelah nanti lipas bawak geng berlegar-legar dalam keta sebab kesan tumpahan tu.

Nutriferon pulak pantas melegakan kot tetiba anak demam atau selsema. Dia macam antibiotik. Bagi setengah sachet dalam air kosong terus minum. Lega. Kalau kita dewasa ni makan satu sachet. In Shaa Allah.

Dannnnnn mak-mak kena tawu, nyamuk kat kampung ni minat naw kat darah manis anak-anak kita tu. Kalau kena gigit malam ni, esok dah berbekas merah. Risau pulak kot kena denggi. Sapu je nipis-nipis Herbal Blend Cream kat kulit anak kita tu. Pantas bertindak. Tak berani dia datang dekat. 


So.
Mak-mak boleh bawak "First Aid Item" ni bila nak jalan jauh atau nak balik ke kampung. Gambar boleh tengok kat komen. Tiga benda ni paaaaaling penting. 

In shaa Allah seronok dan selesa bila jalan jauh balik kampung. 

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Wednesday, June 21, 2017

Cara nak pendekkan URL wasap.my

Ada few kengkawan tanya kat Kakak kenapa link wasap.my Kakak lain macam je. Hehe. 

Adik manis, dan sahabat sekalian yang disayangi. Link wasap.my tu Kakak dah "shorten" kan guna satu applikasi ni.

Nak tawu bagaimana? Ini Kakak tunjukkan cara-caranya. Mudah je taw.


Ini link wasap.my Kakak yang kengkawan kata lain macam tu. Hihi.



Step 1

Bukak website wasap.my dan login akaun sendiri.



Step 2

Pilih mana-mana link wasap yang mahu dipendekkan dan klik COPY.



Step 3

Masuk google dan taip "Google link/URL shortener". Google akan direct kan kita ke website "Google URL Shortener". Klik kat situ.





Step 4

Jika anda belum ada akaun dengan Google URL Shortener, boleh daftar dulu. 

Jika yang dah ada dan sudah daftar, boleh terus "PASTE" kan URL/link yang kita COPY tadi kat bahagian atas tu. 

Dah COPY, klik DONE.




Step 5

Yeay! Dah siap! 

Kemudian COPY URL/Link yang sudah dipendekkan tadi kat mane-mane yang kita mahukan. 


Mudah kan! 
Selamat mencuba! 😃



Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 


🌷🌷🌷

Monday, June 19, 2017

Rahsia kulit wajah bebas minyak dan jerawat kecut seawal 3 hari

Tengah leka blogwalking, tetiba dapat satu Whatsapp tinggg tinggg dari sahabat Kakak ni. Dia ni seorang mak berpantang dan ada masalah kulit wajah berminyak.

Asbab dari itu timbullah jerawat sana sini sinun. Rimas katanya. Lepas satu, satu naik. Yang ni hilang, yang sebelah sana dok standby nak keluar. Kalau ada teknologi salin kulit baru setiap hari dah lama buat katanya.

Jadi.
Kakak suggest ke dia Skin Care Set Nutriwhite. Dia guna Mekap Remover, Cleanser dan Night Cream.

Lepas 3 hari, dia kata kulit muka dah tak berminyak. Jerawat yang sedia ada mengecut. Yang baru dah tak timbul.

Wahhhhh. Magiknya. Berbunga-bunga hati sebab dapat bantu dia cantik berseri. Rasa nak lompat bintang 18 kali. Boleh baca testimoninya kat bawah ni.





Dia mulakan dengan apply mekap remover dulu. Dalam mekap remover ni ada Aloe Vera. Bertindak lembut pada kulit muka kita. Efektif sangat singkirkan sel-sel kulit mati.

Kendian dia cuci guna Cleanser. Cleanser ni ada alga hijau yang boleh cuci sebersihnya ke dalam liang-liang kulit.

Sebelum tidur tu, dia pakai Night Cream. Night cream ni ada Vitamin C dalamnya untuk pudarkan jeragat, jerawat dan cela. Bila bangun pagi kulit muka jadi lembut dan cerah. 😃

Mak-mak kalau ada masalah macam sahabat Kakak ni jangan nanges tak berlagu tepi mesin basuh. Nutriwhite Skin Care kan hado.

Jangan malu jangan segan. Jom berjemaah kita peloles Raya nanti. Meh lelaju Whatsapp Kakak.

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Sunday, June 18, 2017

Encik Suami sayangkan Puan Isteri yang hamil sampai ke bulan

Dah lama aim nak beli tapiiiii kang beli senyap-senyap suami sentap pulak. Muncung muka 12 kilometer. 

Mahu bersoal jawab dengan dia ala-ala CSI. Dia akan tanya vitamin yang klinik bagi tak cukup ke? Kenapa nak kena beli had lain pulak? 

Adik manisss, kita ni ibu hamil. Dia tanya itu ini bukan sebab tak bagi beli. Tapiiii sebagai suami dia mesti nak tawu apa kita ambik sebab dia ayah kepada anak dalam kandungan kita tu. 

Dia tanya tanda sayang. Suami mana tak sayang isteri oiiii. Tambah bila isteri hamil. 10 kuasa 10 kali ganda kasih sayang dia tawww. 

Jadi. 
Bila suami tanya tu, kita jawab terus terang. Dah makan vitamin klinik bagi tapiii tak cukup. Nak topup bagi saya cergas dan baby sihat. In Shaa Allah takde masalah kronik sepanjang hamil. 

Kalau adik tak pandai explain, Kakak boleh bantu cerita pada suami adik. Jangan risau dik. Ramai je suami-suami hadiahkan Set Ibu Hamil pada isteri-isteri mereka. 


Isteri yang asalnya nak beli sebotol je tapi bila suami dengar semua manfaat dan kebaikan terus dia kata, "Abang belikan Darling satu set lah. Senang makan had ni je. Lagipun Kakak ni akan guide. Bagi consultation. Mudah untuk Darling."

Tudiaaa.

Lots of Love





Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      

Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Friday, June 16, 2017

Rahsia wajah flawless di pagi Hari Raya

Bila pagi raya, jumpa sanak-saudara, teman tapi mesra, wajah memasing nampak peloles, berseri dan ceria. 

Tiba waktu tengahari, dah berjalan 3-4 rumah, mulalah kulit muka dah start berpeluh-peluh dan berminyak sana-sini. 

Dan. Ada pulak tercetus perbulan dengan sanak-saudara sebegini, 

"Ehhhhh. Kenapa aku tengok muka kau nampak lain ehh. Kau pakai bedak ape ni? Licin smooth je aku tengok kulit muka kau."

Haa. Muka licin dan smooth ni bukan sebab bedak taw hadek-hadek manis. Ni sebab amalkan Vitamin C dengan konsisten setiap hari sejak sebulan Ramadhan baru-baru ni. 


Makan sebiji macam kita makan 7 setengah biji oren. Memang power untuk repair masalah kulit wajah. 

Tu sebab kau tengok muka aku peloles merelip tak berenti. Minyak kat muka pun tak berani munculkan diri. Tak perlu bedak tebal 2 inci. Tetap menten licin dan smooth sejak dari pagi. Hehe. 

Ada yang kata nampak efek sebulan, ada jugak yang 2 minggu, tak kurang yang kata 3 hari dah nampak lain. Tak kisahlah berapa cepat, yang pasti ianya BERKESAN. 

Lebih baik start amalkan sekarang dari terlambat. Barulah ramai-ramai musykil bedak apa yang kita pakai padahal sebenarnya hanya sebiji Vitamin C setiap hari kita amalkan. 

Rasanya sempat lagi kalau adik-adik suwit nak peloles di hari raya. Meh whatsapp nombor Kakak kat bawah tu ye.

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk 

Wednesday, June 14, 2017

Tips hilangkan jerawat kekwat

Masa zaman study dulu asyik kena ejek sebab kulit muka penuh jerawat. 

Dulu memang standby bedak dan segala krim dalam beg. Asal hilang je bedak, sebab muka berminyak, cepat-cepat touch-up tutup jerawat. 

Takut sangat bila orang bersembang dengan kita, depa tenung muka kita lama-lama. Bukan sebab fokus apa kita cerita tapi nak kira berapa banyak jerawat kita ada. 

Haishh. Sampai sekarang terbawak-bawak perasaan inferior tu. 

Yelah, masa dulu orang ejek kita Siti Gerutu. Sedih tau tak sampai siang malam pikir apa nak buat kat muka yang penuh jerawat. Benciiiii. Rasa nak masuk mulut orang yang ejek tu dalam blender. 

Mujur dah kenal Vitamin C Shaklee. 500mg setiap biji dan special ada BIOFLAVONOID yang tingkatkan serapan Vitamin C sepenuhnya dalam tubuh badan. Sangat BERKESAN untuk repair apa-apa masalah kulit wajah. 


Consume tak sampai sebulan, kawan-kawan dah tegur muka nampak lain. Jerawat dah makin kecut. Macam ni tak perlu dah bedak ke sana ke mari. Pakai bedak sekali, peloles sepanjang hari. Dek kesan Vitamin C, semakin yakin setiap hari. 



Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Tuesday, June 13, 2017

Cara nak update gambar produk di medium facebook

Dulu-dulu Kakak berniaga, Kakak suka up gambar stok. Tapi sekarang dengar cite bila kita up gambar stok engagement tak cantik katanya. 

Kalau nak jugak up gambar stok, kena hapdet kat bahagian komen. Pastu cara lain, kita boleh buat tricky skill. Maksud di sini kita sendiri yang up kat komen kendian delete. Pastu up komen atau gambar (di bahagian komen) kendian delete. Cara gini pun boleh upkan post kita di newsfeed. Cuba taw. 

Namun. 
Sebenarnya, mana-mana pun ok. Cuma kita sebagai seller jangan takut sangat nak up gambar stok. Dah beli stok beribu-riban, giller tak nak tayang! Hihi. 

So.
Inilah dia stok yang dah mendarat pada petang 10.6.2017. Lupa nak hapdet dalam blog. Ini baru berkesempatan. Nampak ESP je penuh kan. Kakak bukan bias, tapi inilah HOT ITEM sepanjang Ramadhon dan menjelang Syawal.


Ehhhh.
Syawal pun ada orang minum ESP ke, kak? Bukan orang makan kueh raya, rendang, ketupat, lemang ke? 

Untuk mak-mak menyusu, ESP ni sangatlah diperlukan setiap masa. Sementara nak menunggu next rumah beraya tu, boleh sesiap bancuh ESP. Takde ler ngetor lutut kaki nak sampai ke destinasi. Almaklonglah, mak-mak menyusu perlu menyusu setiap 2-3 jam sekali. 

Jadi.
Mak-mak pastikan stok ESP sentiasa ada di sisi. Bonus mak-mak yang minum ESP ni, kulit muka kita pun berseri. Kita tak pakai bedak pun orang ingat kita mekap 2 inci. Bila orang puji gitu kita pun rasa nak senyum sampai ke dahi. Wahhh, makin seronok masa hari raya nanti. 

Dann seterusnya gini. Mak-mak boleh cuci mata kat sini. Manalah tawu kot ada mana-mana vitamin yang berkenan di lagi. Kakak tunggu awak di pintu hati. 💓

Lots of Love



Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in