Monday, May 29, 2017

Tips minum air kosong 3 liter sehari sepanjang Ramadhan

Adududu. Setiap kali tiba bulan puasa mesti susu merudum sikit. 

Kakak faham tu mak-mak semua. Sikitttt susu drop pun rasa stress nak meraung sekuat-kuat hati. Mulalah terbayang muka anak kesayangan yang akan menangis tak henti-henti macam seminggu tak dapat susu. 

Mak-mak semua jangan nanges. Relakss. Tarik nafas dalam-dalam. Chill. Ni ada checklist mak-mak kena buat bila susu merudum. 

Pertama sekali mak-mak kena check masa sahur dan berbuka tu makan juadah lengkap dan cukup semua nutrisi. Kalau tak cukup, lama-kelamaan ianya akan menjejaskan kesihatan badan dan seterusnya production susu ibu. 

Kakak makan nasik setiap kali bersahur dan berbuka. Lengkap dengan sayur, buah, dan semua nutrisi dalam piramid makanan. 

Jadi.
Pastikan makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Jika tak cukup, dapatkan sokongan supplemen yang berkualiti dan serasi dengan tubuh badan kita. 

Kedua pastikan pam susu atau directfeed konsisten 2-3 jam sekali. Walaupun puasa jadual pumping dan menyusu kena ikut as normal. Baru susu akan maintain production macam biasa.

Dannnn. Kalau kedua-dua di atas dah buat dan amalkan, cuba check point yang ketiga ni. Air kosong minum cukup atau tidak 3 liter sehari? Kalau tak cukup ianya akan menjejaskan production susu jugak taw. 

Tapiiiii kan puasa. Camane nak minum air kosong bagi cukup jugak 3 liter, kak? 

Haaa. Ada caranya taw. Tu yang Kakak nak share dengan mak-mak semua tips minum air kosong di bulan Ramadhan nak bagi cukup 3 liter. 



In Shaa Allah, lepas ni susu akan konsisten macam biasa. 

Selamat beramal.

Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

7 comments:

tiga lalat

selamat berpuasa mkcik ummiirfan tuuuh., ;p

Mummy Julia

Selamat Berpuasa... Minum air suam ni memang penting pun..TQ

lia ummiirfan

Selamat berpuasa to you too Mummy Julia. :)

aizamia 3

Selamat berpuasa..
Info yang bermanfaat.. dan itu pun salah satu cara dapat menguruskan badan.. ;)

nadhie wueen

air memang penting, lagi2 dlm bulan puasa ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in