Wednesday, May 31, 2017

Chicken pox tanpa ubat, anak-anak sembuh cepat

Tengah syok-syok update blog, tetiba teringat kat sorang customer Kakak ni. Haritu dia Whatsapp Kakak sebab anak-anak dia kena chicken pox. Tak keruan jadinya. Nak buat apapun tak dapat sebab anak-anak merengek minta dibelai. 

Kakak faham tu kenapa anak-anak asyik merengek. Badan rasa tak selesa sebab gatal-gatal. Nak makan pun tak berselera sebab demam. Tekak rasa nak makan macam-macam tapiiii last-last takmo makan jugak. 

Jadi, Kakak suggest ke dia bagi anak-anaknya makan Chewable Vitamin C sehari sekali untuk kurangkan rasa gatal-gatal tu. Herbal Blend Cream pulak sapukan nipis-nipis kat affected area. Kakak bagi dia cuba Basic-H untuk titiskan 1-2 titik dalam air mandian. 

Lepas 2 minggu consume tu semua, customer Kakak bagitawu anak-anaknya beransur pulih. Parut chicken pox pun makin hilang. Alhamdulillah.  Kakak lega dan boleh senyum dari pagi sampai ke tengahari sebab dapat bantu dia rasa senang hati. 


Mak-mak jangan risau jika anak-anak kena chicken pox sebab produk-produk Shaklee ni dijamin SELAMAT dan BERKESAN untuk anak-anak kita. 

Meh PM Kakak untuk bagi anak-anak pulih dengan cepat tanpa ubat. 

Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


Monday, May 29, 2017

Tips minum air kosong 3 liter sehari sepanjang Ramadhan

Adududu. Setiap kali tiba bulan puasa mesti susu merudum sikit. 

Kakak faham tu mak-mak semua. Sikitttt susu drop pun rasa stress nak meraung sekuat-kuat hati. Mulalah terbayang muka anak kesayangan yang akan menangis tak henti-henti macam seminggu tak dapat susu. 

Mak-mak semua jangan nanges. Relakss. Tarik nafas dalam-dalam. Chill. Ni ada checklist mak-mak kena buat bila susu merudum. 

Pertama sekali mak-mak kena check masa sahur dan berbuka tu makan juadah lengkap dan cukup semua nutrisi. Kalau tak cukup, lama-kelamaan ianya akan menjejaskan kesihatan badan dan seterusnya production susu ibu. 

Kakak makan nasik setiap kali bersahur dan berbuka. Lengkap dengan sayur, buah, dan semua nutrisi dalam piramid makanan. 

Jadi.
Pastikan makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Jika tak cukup, dapatkan sokongan supplemen yang berkualiti dan serasi dengan tubuh badan kita. 

Kedua pastikan pam susu atau directfeed konsisten 2-3 jam sekali. Walaupun puasa jadual pumping dan menyusu kena ikut as normal. Baru susu akan maintain production macam biasa.

Dannnn. Kalau kedua-dua di atas dah buat dan amalkan, cuba check point yang ketiga ni. Air kosong minum cukup atau tidak 3 liter sehari? Kalau tak cukup ianya akan menjejaskan production susu jugak taw. 

Tapiiiii kan puasa. Camane nak minum air kosong bagi cukup jugak 3 liter, kak? 

Haaa. Ada caranya taw. Tu yang Kakak nak share dengan mak-mak semua tips minum air kosong di bulan Ramadhan nak bagi cukup 3 liter. 



In Shaa Allah, lepas ni susu akan konsisten macam biasa. 

Selamat beramal.

Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Monday, May 22, 2017

Hilang rasa saspen bila HB tak rendah lagi

Saspen je rasa setiap kali nak gi checkup. Bulan lepas turun, bulan sebelum tu pun turun jugak. Janganlah bulan ni turun lagi. Kalau sekali boleh terima. Bila dah setiap bulan results gitu rasa takmo buat checkup terus dah. 

Kakak faham tu mak-mak. Masa dulu Kakak pregnant si Irfan sokmo hb turun. Down giller rasanya. Rasa nak je ambik darah sendiri check kat rumah. Tak payah berulang-alik ke klinik dah. 

Penat tau! 

Tapiiii mak-mak jangan risau. Ada bantuan akan datang menenangkan hati uols. Ambil 2biji Vitalea dan sebiji Vitamin C, terus hb naik semalaman. 

Vitalea ni multivitamin lengkap dengan formula Iron. Jadi tak payah nak telan pil Iron asing-asing. Telan sekali dengan Vitamin C untuk penyerapan optimum Iron dalam darah. 

Dua vitamin ni sangat power untuk naikkan hb mak-mak hamil. Jenis mudah larut dan tak tinggalkan kesan dalam badan kita. Paling penting ianya SELAMAT untuk mak dan juga baby dalam kandungan. 


Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Tuesday, May 16, 2017

Tips mak-mak nak kurus

Eeeee geramnyaaaa. Kenapa orang tu tengok-tengok kita pastu bisik-bisik dengan kengkawan dia. Kutuk kitalah tu. Rasa nak cungkil-cungkil bijik mata dia bagi terkeluar dan selotep mulut dia. 

Kita taw badan kita tak macam Miss World. Ada masa tengok Fasha Sandha terus rasa berkobar-kobar nak kuruskan badan tapiiiii bila tengok badan sendiri kat cermin terus tersandaaar! 

Jangan nanges adik manis. Kakak paham masalah awak. Sape taknak nampak cantik merelip pinggang kurus 10 inci macam anak dara kampung. Mak-mak lagiiiiiilah nak nampak gitu. 

Kakak cadangkan setiap kali lepas makan cer telan Omega Guard yang takde bau hanyir ikan. Fungsi leptinnya akan bakar lelemaks dalam badan kita macam ayam kena panggang atas api yang kuat. Tak dan bagi salam dia dah get ready nak keluar anytime tunggu pintu pagar bukak je. 

Ada yang nampak kesannya dalam masa seminggu. Ada jugak yang 3 minggu. Takpe adik manis. Yang penting perut kita makin kempis sebab lelemaks nakal tadi dah cair. 

Lepas ni biar orang berbisik-bisik tertanya kot kita ni masih perawan ataupun bukan. 😛



Gambar Fasha Sandha ni saje Kakak letak sebab Kakak suka tengok lakonan dia. Boleh jadi sumber inspirasi kann. 😃

Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Monday, May 8, 2017

Orang bisnes perlu sentiasa upgrade ilmu

Tau kan camane orang berbisnes tapi kurang ilmu? Haa. Macam tulah Kakak sebelum ni. Walaupun 4 tahun berbisnes menggunakan blog, tapi bila nak masuk platform baru, game nya dah lain. Banyaakkkk nak kena belajar. Itulah ada pepatah kata, masuk kandang kambeng mengembek, masuk kandang kerbau menguak. 

Tapiiii Kakak bukan nak jadi kambeng atau kerbau. Hehe. Kakak nak jadi seorang bisnes strategist yang berilmu. Jadi belajar balik dari mula. Turunkan ego dan lapangkan dada. Camane Kakak boleh terjatuh cinta dan join kelas Cikgu June? Panjang ceritanyaaaa. 

Takpe, Kakak pendekkan. Kita throwback sikit. Kakak tak pasti camane tetiba je iklan Cikgu June lalu kat newsfeed Kakak. Mungkin masa tu Kakak ada search keyword 'Storytelling' dan 'Copywriting'. Mula-mula baca tu, Kakak 'oooo' kan ajer. Hehe. Pastu esok lusa, tulat, tonggeng, melintang, menegak, lalu lagi. Sokmo naik kat newsfeed Kakak ni. Terus Kakak sekodeng wall cikgu. Pastu ada pulak fb Live Cikgu sempena 20k followers tu. Haa, kat situlah first time Kakak tercetus perasaan nak berguru dengan Cikgu June. Tapiiiiii masa tu tertanya-tanya, mampukah Kakak berguru dengan suara petir cikgu? Kau bayangkan Erra Fazira memetir. Haa, camtulah. Yang ni ada kilat sabung-menyabung sekali. Kau rasa?

Kakak beranikan diri nak berguru jugak dengan Cikgu June. Biarlah petir ke, kilat ke, guruh ke, yang penting Kakak sendiri nak rasa dan dalami ilmu. 

Kelas pertama Kakak dengan Cikgu June bulan April haritu. Kelas Basic Online Positioning (BOP).

Antara ilmu yang paling terkesan ialah:
1. Teknik nak sediakan 'umpan' untuk audiens/prospek/pembaca. Haa.. bukan main taram je bagi umpan taw. Ada caranya. Dan jika umpan mengena, In Shaa Allah, sales akan ada.
2. Cara nak add friends dan prospek dengan betul. Yelah, macam Kakak berniaga vitamin untuk Geng Mak Jemah takkan nak add mat rempit pulak. Hehe. 
3. Teknik untuk up post di fb wall. Ni ada teknik sebenarnya bukan main belasah hapdet status taw. 

Kendian, saya masuk pulak Worksyop Penulisan. Woww. Terbeliak mata Kakak yang dah memang sedia bulat ni. 

Ilmu menulis di blog dan fb are totally different! Kalau kat blog kau boleh tulis sampai 10 perenggan, kat fb kau kena "squeeze" jadikan 3 perenggan! Haa. Camane  nak buat tu? Challenging kan bunyinya. Itulah sebabnya kita kena belajar. Kakak pun belajar "menulis" balik. 

Bila dah belajar dengan Cikgu June, Kakak prektis ilmunya. Alhamdulillah lepas 2 minggu dah boleh buat copywriting santai, pendek dan padat. Dannnn Kakak terus prektis, prektis dan prektis menulis sehingga sekarang. 

Ini pulak gambar Kakak dengan Cikgu June. Masa nak ambik gambar ni, 

Kakak cakap, "Cikgu, nak ambik gambar dengan cikgu, boleh?"

"Boleehhhhh. Jom, jom kita bergambar kat sini." (cikgu terus menuju lectern).



Borak punya borak. Ehhhhh. Best pulak berborak dengan cikgu. Feeling dia lain. Rasa nak bercerita je tak berenti-renti. Hehe. 

Cikgu June seorang cikgu yang garang. Suara petir sokmo. Korang kalau join kelasnya memang akan rasa Cikgu memetir. Tapiiiiiii, cikgu memetir dengan kasih sayang. Sebenarnya, Kakak suka je Cikgu June memetir disulami kilat sabung-menyabung. Rasa segar sokmo dalam kelas. Ilmu pun masuk berdesup-desup. Bila keluar kelas, tudiaaaa..otak tepu dan penuh macam belon tunggu nak meletup. Balik rumah terus buat apa yang dah belajar dalam kelas. 

One thing Kakak noticed, bila menulis dengan menggunakan teknik dan tips Cikgu June, Kakak dapat release rasa kasih sayang, suka, tension dan stress melalui penulisan. Sesuatu yang selama hari ni Kakak tercari-cari. Tapiiiiii, bukan lepaskan tension dan stress sembrono. Maksudnya kita menulis dan lepaskan emosi kita di situ. Haa.. Camane tu kak? Nak tawu you all kenalah join kelas-kelas Cikgu June hokkeyy. Sebab Cikgu June je ada tips tu!

All in all, Kakak bersyukur dapat join kelas kalini. In Shaa Allah next time nak join lagi. Seronokkkk sangat! Thank you Cikgu! 😘 

Lots of Love


Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Thursday, May 4, 2017

Solusi masalah rambut gugur

Serammm betul bila setiap kali sikat rambut banyak naw rambut melekat kat sikat. Ehhh. Aku ni ada penyakit ke? Ya Allah. Janganlah hendaknya. Bila borak dengan kawan-kawan kat ofis seusia sebaya sehati sejiwa, rupanya depa pun ada masalah gitu jugak. Katanya rambut gugur. 

Ehhhh rimaslah dah tetiap hari rambut gugur macam daun kering kena tiup dek angin. Bila bukak tudung tudiaaa banyak naw rambut melekat udah macam extra corak pulak kat tudung. Tak boleh jadi ni. Kena cari jugak sumthing nak bagi rambut ni elok balik.

Tapiiiii itu dululah. Sekarang sejak dah amalkan ESP makin kurang rambut gugur. ESP bantu kuatkan akar rambut. Jadi kuranglah rambut kita terdedah dengan kerosakan rambut. 



Legaaa yakmat rasanya bila rambut dah tak gugur lagi. Boleh senyum panjang sampai ke dahi. 

Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in