Saturday, March 18, 2017

Hobi traveling tapi hampir-hampir jadi pelarian

Hobi Kakak suka traveling. Kalau dikira adalah dekat 20 negara dah jelajah. Ehhh, takdelah banyak. hehe. Tapi dalam banyak-banyak negara Kakak travel, pengalaman travel di Paris adalah yang Kakak tak boleh lupa sampai sekarang. 

Masa di Paris beg Kakak kena snatched. Wallet, passport, student card, handphone semuaaaalah hilang. Menangis teruk Kakak kat tengah-tengah bandar Paris tu. Kawan-kawan pun terkedu dan buntu tak tau nak buat ape. Gila kau jadi pelarian di negara orang. Macamane niiiiiii??

Masa kejadian tu kami bereempat termasuk Kakak. Kami naik tren Metro nak ke next destination. Kakak pakai sling bag. Masa dalam tren Kakak leka berborak dengan kawan-kawan, sedar-sedar keluar dari tren, pegang sling bag dah ringan dan kosong! Menggigil tubuh badan terus menangis. Stress Kakak memikirkan nak keluar Paris tak boleh, nak masuk Uk semula tak boleh, paling sadis membayangkan nak balik Malaya pun tak bolehhhhh! 

Kakak dah tak boleh pikir apa nak buat. Blank terus. Kawan Kakak sorang ni cari nombor fone kedutaan Malaysia. Terus call dan Duta kata pegi balai polis buat report dan ambil gambar passport sesiap so Kedutaan akan keluarkan temporary passport supaya boleh masuk Uk. Nasib baik ada kawan-kawan yang tenangkan Kakak. 

Cabaran masa nak cari balai polis. Masa tu dah petang sangat. Kena cari cepat sebab nanti dah gelap lagi susah. Redah je tanya local French tapi kebanyakan mereka tak boleh cakap English. Sudahnya kami ke tren station dan tanya kat information counter mana balai polis terdekat. Akhirnya jumpa. Fuhhh, lega. Masa di balai polis pulak ada sorang je polis yang boleh cakap English. Bolehlar. Dia yang ambil all the details. Dan polis tu bagitau jika mereka jumpa passport Kakak bermaksud yang mencuri tu adalah mereka yang terlibat dengan sindiket passport palsu. Jika mereka tak jumpa bermakna yang mencuri tu adalah pickpocket and it could be anywhere dia dumped passport Kakak. Oklah, tak kisah dah. Janji Kakak boleh masuk Uk dulu. 

Next, dah settled di balai polis kami ke Kedutaan Malaysia. Masa tu dah 6.30pm. Masa sampai di kedutaan Kakak rasa lega sangat dan rasa selamat. Macam dah sampai Malaya je rasanya. Dapat call parents dan housemate kakak di Uk. Bertambah lega. Menteri di kedutaan keluarkan passport sementara untuk Kakak. Dapatlah Kakak masuk Uk dan balik Malaya. 

Kakak ingat lagi staff kat kedutaan bagitau kat Paris memang trend beg kena snatched especially bila kita berjalan in a group. Mereka ni semua professional. Snatched beg tanpa kita sedar. Tau-tau dah hilang semuanya. Jadi kena hati-hati. Alhamdulillah, lepas sebulan tiba di Malaysia, Kakak dapat kembali passport yang hilang tu diposkan oleh Kedutaan Malaysia di Paris. 


Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Sunday, March 5, 2017

Kegembiraan adalah untuk dikongsi bersama

Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Lama betul Kakak tak hapdet blog. Tapi harini Kakak nak kongsi cerita bisnes sikit bagaimana Kakak pasti semua orang ada impian. Begitu juga dengan Kakak. 


Masa mula bisnes tahun 2011, kakak pakai kereta kecik. Kereta itulah ke tempat keja. Kereta kecik itu jugalah ambil dan hantar Irfan ke taska. Kereta itu jugalah "kedai bergerak" kakak. Masa tu kakak masih buat bisnes secara part-time. Kat belakang keta dan bonet keta penuh stok. Setiap hari bawak ke tempat kerja. Sebab bila balik kerja atau lunch time ada customer order, kakak dah ada ready-stock in hand. Gitu. 


Biarlah berkereta kecil tapi kakak happy sebab keta kecik ni banyak kelebihan. Boleh selit sana-sini, boleh parking kat tempat yang sempit dan boleh rempit ligan traffic light. hehe. Bila dah masuk tahun kedua berbisnes, kakak dah aim nak beli keta besar dengan hasil duit bonus. Bukanlah keta besar yang "besar" tu tapi cukuplah sekadar boleh masuk stok berkotak-kotak kat dalam keta, boleh naik ramai-ramai, boleh balik kampung dengan selesa (sebab kampung kakak dan suami jauh nun di utara), boleh tolong orang lain nak tumpang sama. Kakak lakarkan impian kakak di atas kertas dan tengok setiap hari. 


Alhamdulillah, tahun ketiga berbisnes kakak dapat capai impian kakak nak kereta baru dan besar tu. Masa dapat kereta tu, malam tu terus balik kampung. hihi. Betapa terujanya kakak! Nak tunjuk kat mak, mak ayah mertua dan semua adik-beradik. Bukanlah nak "menunjuk" tapi nak kongsi kegembiraan bersama-sama. Kalau dulu kereta kecil boleh naik kami sekeluarga je tapi kali ini mak ayah dan adik-beradik boleh naik keta tu sama-sama. Perjalanan menjadi lebih seronok sebab banyak perkara boleh dikongsi bersama. Kakak rasa best giller. 


Kakak pasti semua orang ada impian nak berkereta besar. Jangan lupa lakarkannya di atas kertas. Tak kisahlah istilah "kereta besar" kita tu camane kan, tapi, bila dah ada impian, niatkan dalam hati, andai esok aku berkereta besar aku nak bawak mak ayah dan keluarga naik kereta ni sama-sama, nak bawak kereta ni untuk perjalanan yang membawa barokah contohnya tolong hantar makanan ke rumah anak-anak yatim ke atau apa-apa tujuan yang membawa kita ke jalan yang diredhai Allah. 


Satu pesan kakak, biarlah impian kita tu boleh dikongsi bersama mereka tersayang dan orang sekeliling, serta memberi manfaat dan saham untuk akhirat nanti. 



Lots of Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in