Wednesday, October 12, 2016

Bahaya stress pada ibu hamil dan kandungan serta cara mengatasinya


Saya pasti ibu-ibu hamil yang bekerja (sama ada di ofis mahupun di rumah) akan mengalami stress. Ini merupakan tindakbalas tubuh badan terhadap tuntutan dan sebarang perubahan. Saya juga pernah mengalaminya. Ada 4 kesan bahaya kepada ibu dan kandungan iaitu:
  1. Risiko anak alergik
  2. Risiko keguguran
  3. Sistem imuniti anak rendah
  4. Implikasi anak autisme
Keadaan sebegini jika dibiarkan berlarutan akan mempengaruhi bayi di dalam kandungan dan akan memberi efek negatif pada ibu hamil sendiri. Ibu-ibu hamil mahu tahu 4 cara kurangkan stress ?  
1. Setiap hari senaraikan dahulu tugasan penting yang perlu disiapkan. Utamakan yang utama. 

2. Amalkan senaman ringan untuk jari-jemari, kaki, tangan dan kepala. 

3. Dengar muzik atau lagu. Part dengar muzik ni, jika anda bekerja di ofis, tak perlu pasang kuat-kuat bagi satu ofis dengar.. hihi.. cukup sekadar untuk diri sendiri. 

4. Take 5! Berbual sebentar dengan kawan-kawan dan cubalah senyum! :))

Selain mengamalkan keempat-empat tips di atas, ada lagi satu tips yang sangat membantu ibu-ibu hamil. Mahukah ibu-ibu semua tahu? 
Ibu-ibu hamil boleh amalkan pengambilan 2 jenis vitamin iaitu Omega Guard dan B Complex sepanjang kehamilan untuk mengurangkan stress semasa bekerja dan kembali fokus. B-Complex yang berfungsi sebagai anti-stress akan menjadikan ibu-ibu hamil rasa lebih rileks dan Omega Guard membantu mengurangkan risiko meroyan selepas bersalin. Kedua-dua vitamin ini juga baik untuk bayi dalam kandungan demi untuk perkembangan otak, saraf dan mata bayi yang sempurna. 

Alhamdulillah, saya amalkannya sepanjang kehamilan saya. Hasilnya semua kerja menjadi mudah dan saya dapat menyiapkan kerja tepat pada waktunya. Tiada lagi rasa stress tapi lebih rileks! 

Love

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in