Monday, August 22, 2016

6 Punca Masalah Ketidaksuburan Wanita

Masalah ketidaksuburan wanita adalah keadaan perubatan yang menjejaskan hampir satu dalam 10 pasangan yang cuba untuk hamil. Untuk perempuan, isu kesuburan yang paling biasa adalah keseimbangan hormon yang mempengaruhi ovulasi. Berikut adalah beberapa 6 punca masalah ketidaksuburan yang mungkin memperlahankan dan mengganggu wanita yang cuba untuk hamil:

1 . Saluran Tiub Fallopio Tersumbat 
– ­čĺÉDisebabkan jangkitan kuman yg menyebabkan tuib fallofio tersumbat atau kandungan luar rahim dan juga disebabkan endometriosis.


2 . Endometriosis 
– ­čĺÉTerjadi apabila tisu dari selaput rahim (endometrium) berkembang dan tumbuh di luar rahim. Terdapat tisu endoetrium yang melalui tuib fallopio ke ruang perut semasa kitaran haid yang menyebabkan radang setempat yang menyebabkan organ berdekatan perut melekat sesama sendiri dan menyebabkan kesakitan haid.

3 . Gangguan Telur 
– ­čĺÉHormon tidak seimbang menyebabkan gangguan dalam proses ovulasi hingga menyebabkan telur tidak matang. Keseimbang hormone boleh berlaku disebabkan berat badan yang berlebihan atau kurang berat badan, mengalami perubahan berat badan mendadak dalam masa yang singkat dan juga boleh disebabkan oleh kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan baik.

4 . Masalah Rahim 
– ­čĺÉketumbuhan pada rahim (fibroid) iaitu terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang terbentuk daripada lapisan otot dan tisu penghubung di dalam rahim. Ia bole membesar dan menyebabkan kesakitan semasa period.

5 . Hormon & Haid 
  ­čĺÉKetidakseimbangan hormone adalah berkait rapat dengan kitaran haid wanita. Wanita yang mempunyai masalah hormon tidak seimbang selalunya mempunyai kitaran haid yang tidak normal.

Kedakseimbangan hormon menyebabkan gangguan ovulasi wanita dan punca paling biasa ketidaksuburan dalam kalangan wanita.


6 . SINDROM OVARI POLISISTIK (POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME- PCOS)
­čĺÉSindrom Ovari Polisistik(PCOS) adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS. 

PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

Antara tanda-tanda PCOS ialah  kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness).

Jadi apa yang boleh membantu? Di Shaklee kami ada Set Kesuburan untuk wanita dan lelaki. Set Kesuburan (untuk hamil) ini adalah gabungan beberapa vitamin penting yang berfungsi untuk menambah kesuburan suami isteri sekaligus meningkatkan tahap peratusan kehamilan dan kebolehan untuk hamil.

Untuk Isteri:
ESP: Membantu menyihatkan sel-sel rahim untuk memudahkan proses persenyawaan.
B-Complex: Membantu atasi stress. perlu ingat ye, kita perempuan kalau stress2 sangat memang susah nak hamil. so be cool, chill out and relax.. 
GLA-Complex: Menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur. Meningkat kesuburan, melegakan simptom PMS dan mematangkan ovum untuk persenyawaan.
Alfalfa: Membantu mengurangkan masalah keputihan, dan merapatkan vagina selepas bersalin.

Untuk Suami:
Vitamin E: Membantu meningkatkan hormon seksual. Meningkatkan pengeluaran hormon testosteron, serta meningkatkan kualiti air mani.
Zink: Mengelakkan kemandulan dan menyihatkan sperma. 

1 set boleh tahan 2-4 bulan. Retail Price satu set ialah RM530. PM/Whatsapp saya di talian 012.2541296 untuk mendapatkan harga menarik. 


Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

1 comments:

Cho Zila

masalahni memang banyak terjadi yer... lagi2 dunia sekarangni yang makanan tak macam dulu yer... persekitaran yang semakin sesak.. oh dunia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in