Wednesday, July 27, 2016

Cara atasi masalah senggugut dengan vitamin Shaklee

Masalah SENGGUGUT sememangnya amat menyakitkan. Ada kalanya ia mengganggu emosi yang sukar untuk digambarkan. Hanya mereka yang pernah merasa sakit senggugut akan mengerti bisanya. Senggugut atau ‘dysmenorrhoea’ bermakna pengaliran haid yang sakit.

CIRI-CIRI SENGGUGUT:

>> Kekejangan pada bahagian perut

>> Sakit kepala yang berdenyut-denyut

>> Muntah atau mual/loya

>> Sakit kaki dan bahagian belakang badan

>> Pergerakan usus yang tidak sekata

>> Pitam

TANDA-TANDA SENGGUGUT:

1. Kedatangan Haid tidak teratur dan jumlah pusingan hari juga tidak tetap. Adakalanya panjang dan adakalanya pendek. Kadangkala ianya datang sehingga dua kali dalam sebulan

2. Sakit tidak menentu apabila tiba masanya kedatangan Haid

3. Terdapat gumpalan di dalam darah yg keluar sebagai darah Haid

4. Mengalami kesakitan yg teramat dalam tempoh 24 jam yg pertama

5. Kesakitan selalunya berlaku sebelum atau ketika kedatangan Haid

Saya sendiri pernah alami masalah senggugut setiap kali datang period. Jujur saya katakan kelima-lima tanda senggugut di atas pernah saya rasai. Sakit yang tidak terperi. Orang kata sakit senggugut ni ibarat 1/10 dari rasa sakit nak bersalin. 😱😱 So boleh imagine macamane rasa sakitnya. Alhamdulillah sejak kenal Shaklee dan amalkan vitamin-vitaminnya, kini tiada lagi masalah senggugut setiap kali period. Macam magic kan? Lebih baik mencegah daripada terus menanggung kesakitan setiap bulan. Betul? Saya kongsikan apa vitamin-vitamin yang saya amalkan untuk atasi masalah senggugut. 


Ostematrix
Untuk memastikan kita mendapat kalsium yang cukup. Sekiranya anda tak suka susu, tempe dan kekacang bolehlah mencuba Ostematrix ini sebagai pengganti.



B-Complex 
B Complex Shaklee mengandungi 8 vitamin B lengkap dan asid folic yang mencukupi untuk memelihara kesihatan tubuh dan paling penting membantu mengurangkan stress.



GLA Complex

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Testimoni mereka yang lega dari masalah senggugut selepas mengamalkan set ini




Jadi para wanita sekalian, usah ambil mudah jika ada masalah senggugut. Jika dibiarkan berpanjangan risau penyakit lain pula yang timbul. Bertindak segera sebelum melarat dan terlambat. 😎😎

Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

3 comments:

Kamsiah Yusoff

sengugut biasanya hilang sendiri lps kawen hehe

Cho Zila

akak ni dari muda2 jarang senggugut.. syukurlah yer..
tapi dengar cerita kawan2 memang kesianlah..

Siti Yang Menaip

haaaa ni
boleh cuba set ni.. tp
jarang2 sengungut hehe.. ikut mood =P

 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in