Wednesday, May 11, 2016

Kenapa makanan tambahan penting dalam penyusuan?

Bismillahirrahmanirrahim

Itu dia.. pagi ini saya mulakan entri dengan bertanyakan soalan kepada anda semua.. Pernah tertanya tak kenapa pentingnya makanan tambahan dalam penyusuan? Untuk tambah susu sahaja atau untuk kesihatan jangka panjang ibu dan anak atau sekadar mengikut trend masa kini?

Hampir semua pakar perubatan terkemuka bersetuju bahawa penyusuan ibu merupakan sumber khasiat terbaik bagi seorang bayi. Kita sedar dan tahu kualiti susu ibu mungkin berbeza-beza. Kesihatan serta pengambilan vitamin dan mineral seorang ibu akan mempengaruhu kualiti pemakanan bagi susu yang dihasilkannya. 

Penyusuan memerlukan paras pemakanan yang lebih tinggi daripada kehamilan. Daripada lebih kurang 18 nutrien yang harus dipertingkatkan semasa kehamilan, 8 darinya harus lebih dipertingkatkan semasa penyusuan. Ibu-ibu yang mempunyai pengambilan diet terhad mungkin menghasilkan susu yang kurang Vitamin A, C dan beberapa jenis B-Complex. Oleh itu saya menambah dengan makanan tambahan EPA yang mengandungi asid dokosaheksaenoik (DHA). Asid lemak ini amat penting dalam mengembangkan tisu saraf bayi anda. 

Pemakanan tidak sempurna ketika kehamilan atau penyusuan boleh membawa kesan berpanjangan pada perkembangan dan kesihatan anak. Jika anda bercadang untuk menambah diet anda - sebenarnya saya amat bersetuju anda berbuat demikian - pilihlah suatu yang berkualiti. Ini merupakan tempoh genting dalam kehidupan anak anda dan inilah masanya untuk memberi perhatian kepada pemakanan optimum. 



Pilihan saya sepanjang penyusuan susu ibu kepada Yusuf semestinya Set Penyusuan Shaklee yang lengkap dengan protin, multivitamin (12 vitamin dan 8 mineral), B-complex (8 jenis vitmain B termasuk biotin dan asid folik), Vitamin C, kalsium, Magnesium, Vitamin D, Alfalfa sebagai milk booster dan pastinya asid lemak Omega untuk kepentingan tumbesaran otak, mata dan saraf Yusuf. Set ini sangat lengkap dan berkesan untuk menjayakan penyusuan susu ibu. 

Alhamdulillah. 

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]

Mobile:             012-2541296      

Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

6 comments:

aryan azra

makanan tambahan itu penting kan, saya juga menggunakan shaklee semasa menyusukan anak ke 3, sekrang tidak lagi, anak dah 3thn tak menyusu badan lagi

lia ummiirfan

ye betul tu.. actually makanan tambahan ini untuk ibu sebenarnya.. baik untuk jangka masa panjang ☺️

Kakzakie Purvit

Walau tak menyusukan anak macam kakak ni dah tua hihi... kena juga ambil jgn abaikan supplement ni.

Puan Kutu

Betul sangat makanan yg kita makan mempengaruhi susu ibu.nk susu yg kualiti kena la makan dengan kualiti..suoplement shaklee ni memang membantu hasilkan susu yg bagus utk anak

lia ummiirfan

betul kak zakie.. pengambilan supplement memberi sokongan kesihatan tubuh badan untuk jangka masa panjang ☺️

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in