Tuesday, January 12, 2016

Kepentingan Potassium dalam diet harian

Bismillahirrahmanirrahim..

Weekend baru ini Yusuf admitted di hospital kerana jangkitan kuman dalam paru-paru (pneumonia). Ini adalah kes kedua Yusuf. Pertama kali Yusuf kena ketika Yusuf berumur setahun, iaitu 2 tahun lepas. Ketika saya menulis blog ini Yusuf sudah discharged dari hospital. AlhamduLILLAH, sekarang dalam proses untuk sembuh dan doktor berikan antibiotik untuk dimakan selama 7 hari. 

Disebabkan paru-paru kanak-kanak seusia Yusuf masih tidak matang, maka doktor pakar menyarankan agar 'drip' Yusuf dimasukkan juga dengan mineral Potassium. Hmm.. mesti nak tahu apa kelebihan Potassium ni kan.. sebenarnya ada banyak tapi paling utama ialah Potassium membantu menguatkan otot-otot jantung untuk mengepam darah dan oksigen ke seluruh tubuh badan. Bila kanak-kanak seperti Yusuf dijangkiti pneumonia, nafas akan laju kerana oksigen tidak cukup. Berikut di bawah ini saya senaraikan mengapa Potassium sangat penting dalam diet harian kita:

1. Bersifat 'pembawa' cas elektrik ke tubuh badan
Postassium tergolong dalam kumpulan galian yang dipanggil elektrolit, yang mempunyai keupayaan untuk menjalankan impuls elektrik. Selain menghantar impuls yang merangsang otot dan saraf, Potassium membantu mengekalkan jumlah yang betul cecair dalam badan kita. Apabila kita mengambil makanan atau minuman berasid, ia membantu memastikan tahap keasidan dalam tubuh badan kekal dalam julat yang sihat.

2. Mengawal denyut jantung (Heartbeat)
Potassium mengawal degupan jantung kita dengan mengawal kadar otot jantung. Apabila paras potassium terlalu rendah atau tinggi, degupan jantung anda menjadi tidak teratur - dan hati anda juga boleh berhenti berdegup. Tahap yang potassium yang tinggi diperlukan oleh pesakit buah pinggang atau masalah kesihatan lain seperti luka terbakar yang teruk atau pendarahan, ketumbuhan, kecederaan dan jangkitan.

3. Mengimbangi Tekanan Darah 
Natrium dan potassium kedua-dua mempengaruhi tekanan darah, tetapi mereka mempunyai peranan yang bertentangan. Natrium meningkatkan tekanan darah anda, sedangkan potassium mengurangkan tekanan darah. Satu artikel yang diterbitkan dalam isu September 2012 "The American Journal of Clinical Nutrition" melaporkan bahawa 99.4 peratus daripada semua rakyat Amerika mengambil natrium lebih daripada yang disyorkan pengambilan harian Persatuan Jantung Amerika 1,500 miligram. Ini adalah berbeza dengan mendapat hanya separuh daripada kalium yang disarankan. Pengambilan diet yang tinggi dalam natrium dan rendah kalium mengurangkan risiko mati akibat serangan jantung.

4. Membina Tulang
Nutrien yang berkaitan dengan membina tulang yang kuat ialah kalsium dan vitamin D, tetapi potassium juga memberi kesan kepada jumlah kalsium dalam tulang anda. Jika tahap anda potassium adalah rendah, badan anda menghasilkan kurang tulang baru, di samping kehilangan lebih banyak kalsium dan mineral dari tulang yang sedia ada. Selain melemahkan tulang, kehilangan ini kalsium meningkatkan risiko batu karang.

Apakah sumber makanan tinggi Potassium?Selain terdapat dalam makanan harian, Potassium juga boleh diambil melalui supplemen harian seperti multivitamin. Di Shaklee, kami mempunyai dua jenis multivitamin untuk dewasa dan kanak-kanak. 

Vitalea with Iron Formula untuk dewasa


Vitalea for Children khusus untuk kanak-kanak dan boleh diberi bermula dari usia 3 tahun ke atas. 

Apapun, dahului keperluan anak-anak dan diri sendiri dengan pemakanan berkhasiat dan penuh nutrisi, vitamin hanyalah menampung lohong-lohong zat. Semuanya bermula dari pemakanan yang sihat. 

AlhamduLILLAH.

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
*Click here to order.

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in