Tuesday, October 20, 2015

Audit Diri

Assalamualaikum semua... wahh..! lama betul saya tak hapdet blog. Bz bebenor pun ye, tambah dengan anak-anak tak sihat sehinggalah diri sendiri tak sihat, memang tak sempat nak update blog kesayangan ini. AlhamduLILLAH, harini dah sihat, anak-anak pun dah sihat, walaupun udara semakin lama semakin tak sihat kat luar tu. huhuhu... Semoga ALLAH terus beri kesihatan yang baik kepada kita semua.. In shaa ALLAH.. 

Harini nak kongsi sedikit bingkisan tentang Audit Diri. Selalunya bila sebut "audit" semua orang tkaut dan risau kalau-kalau tak menepati standard yang dimahukan. Ramai orang takut bila sebut tentang audit. Inilah pengalaman sepanjang saya bekerja dahulu sebagai Quality Engineer. Tapi now dah berenti, nak sibukkan diri audit diri sendiri berpandukan requirement dalam Al-Quran. 

Audit dalam istilah sebenar adalah untuk mencari "compliance" bukannya non-compliance. Ramai di kalangan kita salah tafsir bila sebut audit serta-merta membayangkan fungsi auditor adalah mencari non-compliance semata-mata. Auditor akan pastikan compliance berpandukan clause requirement dan dari situ barulah dapat apa yang tidak menepati requirement yang menerbitkan non-compliance. 

Audit diri berpandukan Al-Quran. Check semula adakah kita memenuhi requirement dalam Al-Quran. Adakah kita COMPLY dengan Al-Quran. Dari situ barulah kita jumpa mana yang perlu kita perbaiki. 

Kita adalah AUDITOR diri sendiri. Berlapang dada bila audit diri agar kita tidak menipu diri sendiri.


Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
*Click here to order.

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

3 comments:

Kakzakie

Jadi auditor utk diri sendiri kena tulus dan nilai sebaik-baiknya jgn ada rasa berat sebelah baru mencapai paiwaiannya.. Kalau tak sampai bila pun rasa diri tu sentiasa sempurna sedangkan hakikatnya banyak yg perlu diperbaiki...

adianiez AIDA

odit diri sendiri.
dan cecepat berubah.
setakat odit tapi x berubah, ape hal kan?

 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in