Sunday, September 13, 2015

Bisnes MLM : Korang tau tak?

Korang tau tak?
Bisnes MLM adalah bisnes yang adil dan saksama. MLM bukanlah singkatan kepada perkataan Malam ataupun Meeting Larut Malam, jauh sekali Maharaja Lawak Mega. hihi... MLM adalah singkatan kepada Multi-Level Marketing, atau dalam bahasa melayunya pemasaran berbilang tingkat, ia juga dikenali dengan network marketing dimana kita memasarkan produk dan dalam masa yang sama kita boleh mengembangkan rangkaian perniagaan kita sendiri.

Dari ayat di atas ada dua perkara yang MESTI kita buat dalam bisnes MLM ini ialah: 
1. memasarkan produk dan 
2. dalam masa yang sama mengembangkan rangkaian perniagaan kita sendiri. 

Inilah yang sebenarnya bisnes MLM. Tapi ada sesetengah golongan yang menyalahgunakan sistem MLM ini telah mengaut keuntungan berlipat ganda tanpa mempedulikan downlines mereka. Jadi, bila sebut bisnes MLM, terus orang terbayang upline makan hasil kerja downlines, downlines keja teruk untuk upline, upline hidup mewah sedangkan downlines bekerja separuh mati nak menjual produk. Haa.. itulah persepsi masyarakat bila sebut bisnes MLM. Sebenarnya sistem di dalam bisnes MLM ini amat suci, bersih, telus dan adil, namun disebabkan sesetengah pihak cuba mengambil kesempatan untuk kepentingan sendiri dengan menyalahgunakan sistem MLM, maka ada insan dipergunakan untuk mencapai impian mereka.


Shaklee ialah bisnes MLM yang sangat adil dan telus. Setiap ahli (sama ada anda yang serius berbisnes mahupun tidak) dapat membuat pembelian pada harga yang sama. Setiap ahli yang serius berbisnes akan dibayar bonus dalam bentuk cash, tapi bukanlah menaja orang semata-mata tanpa perlu membuat jualan. Bermakna, nak bisnes mesti jual produk Shaklee, tak kiralah berapa ramai downlines kita ada dalam organisasi kita, kita tetap kena menjual produk untuk mendapatkan bonus. Kalau tak, jangankan bonus, habuk pun tarak. haha.. 

Selain itu, pelan pemasaran (marketing plan) Shaklee yang adil untuk semua bisnes leaders dan semua level. Jangan terkejut ye kalau anda jumpa mereka yang dalam bisnes Shaklee mempunyai rank yang sama tapi bonus berbeza dan downline mencapai rank tertinggi terlebih dahulu berbanding upline pun ada dalam sejarah bisnes Shaklee ini! Tiada yang mustahil dalam bisnes MLM jika kita betul-betul mengikut pelan pemasarannya dan tidak menyalahgunakan sistem MLM itu sendiri. Ini kerana bisnes MLM sangat adil dan semua orang mempunyai peluang yang sama untuk merealisasikan impian masing-masing tanpa mengira latar belakang anda. Baik surirumah, student, engineer, cikgu, mak, ayah, semua mempunyai peluang yang sama untuk rebut semua tawaran yang Shaklee berikan. 

Jadi, jika mahu membuat bisnes MLM, pastikan dua perkara yang saya sebutkan di atas tadi anda mesti lakukan iaitu jual produk dan kembangkan rangkaian perniagaan anda. Jika anda hanya buat salah satu sahaja, maka anda telah menyalahgunakan sistem MLM, memusnahkan impian downlines anda sendiri, dan paling teruk anda telah membunuh kesucian bisnes MLM itu sendiri yang sebenarnya dapat membantu ramai orang di luar sana. 


Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Nilai, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 


3 comments:

nhhas

kan... itu best nya shaklee... but i cannot go lah dengan vitamin dia sis...

bagi motivasi sikit sis...huhhuhuhuhu...

membazir lah beli banyak2 takmakan...

saya guna pencuci muka shaklee je... besttt

 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in