Wednesday, March 4, 2015

Tips elak dehidrasi di musim panas

Harini nak sharing cara elak dehidrasi... maklumlah sekarang ni dah start musim panas kan.. mulalah rasa dehidrasi.. hujan pun dah kurang turun.. panas berbahang rasanya.. bila cuaca panas gini kita akan kerap minum air untuk elak dehidrasi. Tapi kadang-kadang minum air kosong banyak pun rasa tak puas apatah lagi bagi anda yang bekerja di luar ofis. Sangat mencabar..

Tubuh manusia memerlukan air untuk mengekalkan darah dan cecair-cecair lain secukupnya bagi membolehkannya berfungsi dengan sempurna. Di samping cecair badan, tubuh juga memerlukan bahan elektrolit, yang terdiri daripada garam yang lazimnya terdapat di dalam darah, cecair tubuh yang lain dan sel-sel. Dehidrasi merupakan kehilangan air dan garam daripada badan. 

Sebenarnya sesiapa sahaja boleh mengalami masalah dehidrasi ini termasuklah 
* Bayi yang berumur di bawah 1 tahun.     
* Warga tua.     
* Mereka yang mengalami demam.     
* Penduduk yang tinggal di kawasan beriklim panas. 

Semasa dehidrasi berlaku, kehilangan air dan elektrolit (Natrium klorida, Potasium dan Bikarbonat) dalam najis yang cair akan meningkat. Air dan elektrolit juga akan hilang melalui peluh, muntah, air kencing dan pernafasan. Dehidrasi berlaku apabila kehilangan ini tidak diganti secukupnya dan kekurangan air serta elektrolit terjadi. Dehidrasi yang teruk boleh membawa maut.  

Ini pula simptom-simptom dehidrasi:
> Muka menjadi merah     
> Tekanan darah rendah 
> Teramat dahaga      
> Pengsan Kulit menjadi kering dan panas      
> Pengecutan otot yang teruk di bahagian kaki, lengan, perut dan belakang badan. 
> Tidak dapat membuang air kecil atau jumlah air kencing berkurangan dan berwarna kuning pekat     
> Sawan Pening, lemah, sakit kepala     
> Mata cengkung dan kering 
> Mulut dan lidah kering dengan air liur yang pekat      
> Kulit hilang keanjalannya dan kelihatan berkedut. 
> Kekejangan di kaki dan lengan      
> Penafasan menjadi cepat 
Sedikit atau tiada air mata ketika menangis     

Jadi, apakah yang boleh membantu untuk elak dehidrasi ketika cuaca panas?
>> Minum air dalam jumlah yang banyak iaitu secara minimum lapan gelas setiap hari bagi membekalkan jumlah cecair mencukupi untuk badan.
>> Elak terdedah kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang lama.
>> Elak daripada memakai pakaian yang ketat atau berwarna gelap terutama ketika cuaca panas.
>> Pakai topi bagi melindungi kepala daripada cuaca panas atau gunakan payung serta cari tempat berteduh.
>> Kurangkan aktiviti fizikal di luar rumah terutama ketika cuaca panas.


Antara 5 tips elak dehidrasi di musim panas seperti di atas, hanya yang pertama saje kami sekeluarga boleh buat... yang lain-lain agak sukar dielakkan disebabkan tuntutan kerja dan juga anak-anak bersekolah. Nak tak nak pasti akan ada aktiviti luar. Jadi, kami sekeluarga mengamalkan meminum Shaklee Performance Drink setiap hari. AlhamduLILLAH, anak-anak suka dan Irfan siap bawak bekal ke sekolah! hihi.. so far tiada lagi tanda-tanda dehidrasi kami alami.. alhamduLILLAH sekali lagi.. dengan izin ALLAH jua hendakNya..

Sedikit info tentang Shaklee Performance Drink yang dapat membantu kita elak dehidrasi di musim panas:
1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonic
2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina: matodextrin, fructose & glucose
3. Ia membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
5. Ia sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas dan untuk elak dehidrasi atau rasa kering/haus yang amat..bukan je time berpuasa..tapi sesuai pada bila-bila masa.


Hubungi saya untuk membuat pesanan anda dan anda akan mendapat TIPS EKSKLUSIF bagaimana untuk membancuh Shaklee Performance Drink ini dengan sedap! Dan pastinya dapat membantu anda elak dehidrasi di musim panas ini! :))

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in