Tuesday, March 3, 2015

8 Tips makanan banyakkan susu ibu

Pemakanan untuk ibu menyusu amat penting kerana ibu menyusu perlu mendapat cukup khasiat dan nutrien untuk diri sendiri dan juga anak yang menyusu. Jika makanan yang diambil setiap hari tidak cukup nutrisi dan khasiat, ianya akan menjejaskan penghasilan susu ibu. Hari ini saya ingin berkongsi 8 tips makanan yang membantu membanyakkan susu ibu.
1) Mengamalkan diet seimbang yang mengandungi semua kumpulan makanan iaitu karbohidrat, protein, sayur- sayuran, buah2an,lemak.

2) Banyakkan pengambilan buah2an dan sayur2an iaitu 3 hingga 5 hidangan sehari bagi memenuhi keperluan vitamin C dan asid folik yang penting untuk ketahanan tubuh badan dan tumbesaran bayi.
3) Mengambil lebih makanan berprotein seperti daging tanpa lemak, soya, tempe, ayam tanpa kulit, ikan, telur dan kekacang sebanyak 3 hidangan sehari dan 3 hingga 4 hidangan susu sehari. 
* Nota : Pengambilan lebih makanan berprotein adalah penting bagi memenuhi penghasilan susu ibu.* 

4) Meningkatkan pengambilan susu kepada 3 ke 4 gelas sehari.Walaupun tiada bukti menunjukkan komposisi kalsium daripada susu ibu di pengaruhi oleh pengambilan kalsium oleh ibu, tetapi dipercayai kekurangan kalsium bagi ibu boleh meningkatkan mobilisasi atau penggunaan kalsium dari tulang ibu untuk mengekalkan paras kalsium dalam susu ibu bagi

keperluan bayi. Oleh itu, bagi ibu yang kekurangan kalsium dan tidak mengambil tambahan kalsium, besar kemungkinan boleh meningkatkan risiko osteoporosis di peringkat menopos..5) Pastikan si ibu mengambil sekurang2nya 8 gelas besar air sehari 6) Makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging tanpa lemak, hati dan kerang boleh membantu pembinaan semula sel - sel darah merah yang hilang semasa melahirkan anak dan darah nifas...7) Memperbanyakkan pengambilan sumber karbohidrat kompleks iaitu nasi, mi, bijirin dan roti8) Elakkan pengambilan lemak dan gula secara berlebihan...


Hmm.. bagaimana? Rasa banyak hendak diambil dalam satu hari? Kalau bekeja pula caner nak pastikan kita ambil semua makanan yang membanyakkan susu ibu seperti yang disebutkan di atas? Sedangkan masa pam pun kadangkala culas, bagaimana pula nak pastikan makanan yang banyakkan susu ibu ini diambil setiap hari dengan lengkap? Betul tak? Jadi, ramai ibu-ibu menyusu mengamalkan Set Penyusuan Lengkap Shaklee ini untuk memastikan kesemua khasiat dan nutrisi makanan banyakkan susu ibu ini dapat diserap dalam tubuh badan. Saya sendiri telah mengamalkan set ini untuk banyakkan susu dari sejak berpantang sehingga kini anak saya sudah berusia 18 bulan. AlhamduLILLAH, saya masih dapat menyusukan Yusuf sepenuhnya. Set ini lengkap dengan multivitamin ( lengkap dengan formula Zat besi), Vitamin C, vitamin B-Complex (termasuk asid folik), Ostematrix (lengkap dengan kalsium dan magnesium), berserta 'penambah susu' iaitu Alfalfa dan ESP. ESP sumber protin lengkap dengan 9 asid amino dan TiADA KOLESTROL! :) Inilah set yang mampu membantu anda mendapatkan makanan banyakkan susu ibu! 

Hubungi saya untuk mendapatkan set ini berserta jadual menyusu, cara makan yang betul, dan juga TIPS eksklusif untuk menjayakan penyusuan susu ibu anda! :)

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 1 comments:

Puteri Kayangan?@#$%????

Good info sis ..thank u krn singgah di blog umi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in