Tuesday, March 31, 2015

Kaitan protin dan susu ibu

Komposisi vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protien sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

Haa.. pentingkan protin untuk penyusuan ibu? Tapi berapa banyak protin perlu diambil sehari? Ni saya share berapa gram protin perlu diambil oleh setiap orang. 

Formula: Berat badan x 0.8 = Jumlah protin yang perlu (gm)
Contoh, 50kg (berat badan) x 0.8 = 40gm

Jadi jumlah protin yang perlu ialah 40gm sehari. 

Untuk pengetahuan anda, 3 sudu besar ESP bersamaan 14gm protin. Jadi selebihnya bolehlar kita cuiupkan dengan mengambil ikan, ayam, daging, telur, produk tenusu dan lain-lain sumber protin yang berkaitan. 


Pilihan saya sejak 4 tahun lepas pastinya Shaklee ESP. Banyak membantu saya terutamanya dalam penyusuan ibu. :))

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Monday, March 30, 2015

Tips sarapan pagi mudah dan ringkas

Assalamualaikum semua... apa kabar semua pagi ini.. semoga semuanya sihat-sihat belaka yea.. Dah sarapan ke belum ni? Saya sudah..AlhamduLILLAH.. tak sarapan boleh gemuk tau.. haha.. tapi sarapan pun kena tengok apa jenis makanan yang kita ambil. Kalau asyik makan nasi lemak, roti canai, donut setiap pagi, maulah berkilo-kilo lemak dan kolestrol masuk dalam tubuh badan kan. So harini saya nak kongsi satu TIPS untuk sarapan mudah dan ringkas yang pasti berkhasiat dan sihat!

Pagini suami saya sarapan dengan Cinch Shake, ESP, Oat dan Fresh Milk. Ringkas dan mudah. 
1 scoop Cinch shake
1 sudu besar ESP
2 sudu besar Oat
300ml fresh milk
Masuk ke semuanya dalam shaker dan shake sahaja! Terus boleh minum. Mudahkan? Breakfast on-the-go kata omputih.. hihihi..


Tahukah anda... PROTIN ni sebenarnya sifat semulajadinya mengurangkan selera makan. One study showed that those who ate two eggs at breakfast ate 400 calories fewer throughout the day, as protein succeeds in staving off hunger pangs for the rest of the day...tapi takkan nak makan telur banyak2 hari2,,kolestrol naik lak.sakit jantung lak...sbb fakta lain lak mengatakan eggs contain large amounts of cholesterol because they contain the nutrients and other substances to support a growing embryo....

jadi ape alternatif yg anda?..cadangan saya...cuba lah Energizing Soy Protein (ESP) (untuk ibu yang mengandung or menyusu..so that dapat berdiet sambil tak jejaskan pengeluaran susu...) dan untuk org lain..cuba lah Cinch Shake Mix dan untuk anak-anak kita boleh berikan mereka Mealshakes.

Saya of courselah amik ESP, dan suami saya ambil both untuk more added value katanyaa...! Hihi.. ok, kita tengok berapa lama suami saya boleh bertahan.. nanti saya update lagi naa... tik tok tik tok.. hihi..

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Saturday, March 28, 2015

4 sebab kenapa anda WAJIB beli ESP hari ini

Harini 28hb, cepat je masa berlalu dah nak abes bulan Mac.. huhu.. actually pagini taknak cite panjang sebab harini closing day. Saya nak bagitau anda semua 4 sebab kenapa anda WAJIB beli ESP hari ini.

Saya mencadangkan anda beli ESP pakej Promo Buy 6 FREE 1. Kenapa? Jika anda seorang ibu hamil, ibu berpantang dan ibu menyusu, ESP adalah satu vitamin yang WAJIB anda consume sepanjang tempoh kehamilan, berpantang dan menyusu. Banyak testimoni saya dah share di sini. Boleh baca dan saya pasti anda teruja. Lagi satu, untuk ibu-ibu menyusu, setin ESP boleh tahan selama 2 bulan sahaja sebab kita perlu consume 3 kali sehari untuk boost milk production. Jadi, pakej Buy 6 FREE 1 ini cukup untuk setahunnn! JIMAT banyakkk.



Selain itu, ada 4 sebab lagi kenapa anda WAJIB beli ESP hari ini. Dapat JIMAT hampir RM500++! Banyaknya JIMAT tu? Apa yang anda akan dapat dengan belian Buy 6 FREE 1 ini?
- Dapat FREE Membership, Jimat RM65
- Dapat FREE setin ESP bernilai RM150
- Untung runcit RM324
- Dapat Cash back RM30+

Oh ya! Sebelum saya terlupa, memandangkan hari ini LAST DAY untuk buat order ESP, makanya anda WAJIBB beli hari ini tau. Ini kerana sistem bisnes online Shaklee dan branch akan tutup selama 3 hari untuk GST implementation. Dan of course, ESP wajib beli sebelum GST bermula sebab ESP ni very high demand... pengalaman saya, ramai customers saya menyesal tak ambil lebih ESP ni masa promo.. Jadi, jika anda sedang membaca entri saya ini, boleh terus hubungi saya di talian 012-2541296 untuk mendapatkan ESP anda hari ini..! 

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 


Friday, March 27, 2015

Testimoni ESP --> Hanya gunakan sebagai masker kulit wajah tidak berminyak!

Pernah dengar tak orang gunakan ESP sebagai masker? Hihi.. saya pernah buat malah until now pun buat. Kulit tidak berminyak dan rasa lembut sangat lepas bermasker dengan ESP. Ripanya bukan saya sorang saje yang suka bermasker dengan ESP ni.. salah seorang anak bisnes saya Puan Suria pun suka bermasker dengan ESP. Jadinya, kami berkongsi cerita dan saya amat teruja kerana beliau bermasker dengan ESP mendapat hasil kulit wajah lembut dan lembap. Now, beliau konsisten minum ESP. Jom kita baca perkongsiannya yang saya petik dari blognya sendiri..

----------------------------------

Salam Jumaat. Macam biasa hari ni saya nak kongsi lagi testimoni dengan uolls
Kali ni testimoni saya sendiri tentang ESP. Yes saya ialah pengguna tegar produk Shaklee but not for ESP. Actually pernah la jugaa consume ESP masa time mula2 kenal Shaklee tapi cuma sekejap je on off minum sebab tak berapa suka rasa soya ESP tu, lepas tu saya bertukar kepada sumber protein yang lebih berkesan untuk diet (Cinch Shake Mix). Balance ESP tu saya jadikan Masker. Result nya memang best pada kulit. But ESP effect tu rasa dari luaran je la, not from inside hihihi..

Nak di jadikan cerita bulan ni adalah promotion ESP, so banyaklah testimoni2 tentang ESP yang di kongsi oleh rakan2 Shaklee .Bila tengok perubahan2 yang MENAKJUBKAN pada mereka yang amalkan ESPmembuatkan saya rasa nak start minum ESP semula. So first week Mac saya start la minum ESP secara konsisten setiap hari, nak hilangkan rasa loya soya tu saya mix kan dengan Cinch Shake or Tamar KoKo..baru sedap!!. Now dah masuk 3rd week saya minum ESP secara konsisten rupanya memang bessst!! Setiap pagi bangun kulit muka tak rasa berminyak, kulit ni rasa lembab2 je.. pas tu terasa kulit ni anjal & kenyal2..hihiih..patut la saya tengok rakan2 Shaklee saya yang minum ESP semuanya cantik2 belaka, nampak muda kulit pun cantik. Bila di tanya berapa lama mereka minum ESP,ada yang dah 3 tahun, 5 tahun pun ada..woooww! Patut la cantik kulit diorang. Cuba bayangkan kalau saya KONSISTEN minum ESP setiap hari. Perghhh!! Mesti kulit saya putih gebass gebuss hihihi.. kalau nak tahu kulit saya ni jenis cepat kusam. Sel2 Kulit kita ni akan sentiasa bertukar, bukan sentiasa elok je. setiap hari mesti ada sel2 kulit yang mati. Sebab tu kadang tumbuh jerawat lah, berminyak lah, kusam lah.  Kulit kusam ni terjadi di sebabkan sel kulit mati. Sel kulit kita biasanya akan berganti pada setiap 28 hari / 3 minggu. Sel kulit mati selalunya terjadi sebab badan kita kekurangan Protein untuk menyingkirkan sel2 mati tu,  bila kurang protein makin lama sel mati semakin tebal & menyebabkan wajah nampak gelap, kusam & berminyak! haaa sebab tu penting nya ambil protein setiap hari.

Haaa ni dia gambar testimoni saya after dekat 3 weeks minum ESP. Baru je snap gambar ni
panas2 lagi tau..ni tanpa mekap tau, no edit2..muka suci gitew..hahha amacam ok tak kulit saya..ni baru few weeks..kalau bertahun? bayaaangkaaan.....hihihi..



Inilah Puan Suria.. cantikkan beliau walaupun tanpa make-up. Serius lain benar rupanya berbanding masa mula-mula saya jumpa beliau dulu. Sekarang ni bukan sahaja cantik, nampak muda dan makin kurus! Kalau nak tahu TIPS KURUS dan CANTIK boleh dapatkan produk-produk shaklee set slimming daripada beliau. Ada EXCLUSIVE TIPS cara makan set slimming yang betul daripada beliau.. 

Anyway, promosi ESP tinggal 5 hari sahaja lagi, jadi jangan lupa dapatkan 1-2 tin ESP untuk anda. Kalau satu family minum ESP termasuk suami, mak, ayah, adik, kakak, eloklah ambil pakej Buy 6 FREE 1. JIMAT hampir RM400++! Boleh beli handbag Bonia satu untuk Raya nanti..! hihi..

Hubungi saya jika ada sebarang pertanyaan atau ingin membuat pesanan.

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Thursday, March 26, 2015

Apa vitamin yang anda perlu beli sebelum GST?

Ada beberapa vitamin yang saya cadangkan untuk anda beli sebelum GST bermula bulan depan. 

Tips pertama ialah beli vitamin yang harganya paling tinggi iaitu Vivix. Dengan belian dua botol secara automatik anda juga mendapat FREE SHaklee Membership seumur hidup! Dapat JIMAT RM65. 


Kedua beli ESP pakej Promo Buy 6 FREE 1. Dapat JIMAT hampir RM400++! Banyaknya JIMAT tu? Apa yang anda akan dapat dengan belian Buy 6 FREE 1 ini?
- Dapat FREE Membership, Jimat RM65
- Dapat FREE setin ESP bernilai RM150
- Untung runcit RM324
- Dapat Cash back RM30+


Ketiga, beli rangkaian vitamin yang kita makan setiap hari. Contoh macam saya Set Menyusu, Set Kesihatan Kanak-Kanak (untuk anak-anak saya) dan Set Kesihatan Lelaki (untuk suami saya). 


Vitamin yang lain-lain, kita tunggu promosi bulan depan. hihi.. Oh ya! Promosi ESP berakhir 31hb ini tau.. Hubungi saya untuk mendapatkannya. :)

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in