Thursday, January 22, 2015

Takut rahim dibuang kerana PCOS

Rahim adalah aset bagi setiap wanita. Jika rahim dibuang atas masalah kesihatan, satu kerugian besar pada wanita. Jadi, pagini saya nak share testimoni Puan Fawiza yang mengalami masalah PCOS dan doktor nasihatkan supaya rahim beliau dibuang.. sedihkan..! Tapi jom kita baca perkongsian beliau yang mengamalkan Shaklee dan kini kembali sihat dan negatif PCOS! AlhamduLILLAH! Nak tahu bagaimana? Jom baca kisah beliau ni.. 
---------------------------
Saya mula berkenalan dengan vitamin-vitamin Shaklee ni pada Feb 2013 (diam xdiam dah2 tahun) jadi pengguna Shaklee.
Kenapa Shaklee pilihan saya?
1.     Period saya tak pernah teratur (PCOS & Endometrial Hyperplasia).
2.   Imunisasi badan saya lemah@kurang (asyik keluar masuk spital aja, Boss pun menyampah)
3.     Saya malas makan buah-buahan.

Kalau uolls semua pernah baca post2 saya kat FB sure uolls tahu kan yang saya pernah under pre cancer treatment since 2010. First time saya buat D&C (late 2009)kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra, doctor cakap 60% drpd sampel dinding rahim saya adalah bunga2 kanser yg aktif. Time tu baru umur 30 tahun…mmg I nangis sepanjang perjalanan balik opis..boss suruh jumpa client pun I xnak..sbb mata I dah bengkak2..nangis punya pasal…hehhehe. Nak bagitau suami pun takut…macam2 I fikirkan. Last2 I bagtau jugak after 3 days…

Then doctor refers I ke HUKM Specialist…so bermula la new episode dlm hidup saya. 1stdoctor bg I makan pil utk kimoterapi, setahun jugak I telan ubat tu..adaperubahan tp I xtahan..rambut gugur,suka marah2..yang sedihnya xder nafsu langsung nak bersama suami. Dan suami selalu jd mangsa tempat saya lepas kan geram. Sampai dia cakap dekat doctor, xada ubat lain ka yg boleh ganti…hehehe.Bg I semua xkena time tu..doktor cakap I ni ‘ZOMBIE HIDUP’…hahahha… byak sangat ambik ubat.

Sepanjang treatment di HUKM since 2010 sampai Dec 2013, saya buat D&C 4kali..bayangkan..ada 1 tahun tu saya buat D&C sampai 2 kali.Penat..letih…semua ada. Tapi untuk sihat I tabahkan jua…kesian kan suami dan keluarga mertua sbb xder cucu lagi…time tu I hanya motivate my self dengan 1 perkataan ni aja…ALLAH SAYANG AKU..SEBAB TU DIA UJI AKU...itu yang menyebabkan saya terus berjuang walaupun doctor kata peluang terlampau tipis buat saya. Saya pernah dinasihatkan doctor untuk ambil anak angkat dan remove kan rahim kalau keadaan berterusan..lagi2 la I sedih.

Namun saya xbergantung pada ubat2 spital saja..saya mula membaca blog2 dan cara2 nk rawat penyakit saya ni. Then, Allah lorongkan hati saya untuk mencuba vitamin2 Shaklee ni…sebab apa? Sebab yang paling utama..ianya SEMULAJADI…bebas daripada bahan kimia. Saya juga mintak 2nd opinion dan mula buat treatment bersama Dr Hamid Arsat pada March 2014. Selain drpd tu saya TETAP mengamalkan vitamin Shaklee (B-ComplexGLAOmegaguardVitamin C Vitalea) ..mmg saya x tinggal sbb takut kena remove rahim punya pasal…hehehehe.

Syukur xpernah sekali saya pengsan sepanjang period lelama ni..yang paling lama 4bulan …hahahaha..alhamdulillah saya anggap itu nikmat Allah berikan pada saya walaupun Dia uji saya dengan dugaan yang saya rasa mana2 isteri pun akan rasa very down sebab u xmampu nk menunaikan tanggungjawab u sebagai seorg isteri.Tapi Allah Maha Mengasihi, Dia anugerahkan suami yang tak pernah mengeluh dengan penyakit saya..tak xpernah mengeluh walaupun semua kerja rumah dia yang buat….hubby yang terima saya seadanya & hubby selalu cakap setiap penyakit Allah turunkan pasti ada penawarnya…cuma kita belum jumpa(ehh…sedih plak)hahahhaha.

Namun,Allah uji sekali lagi. Jan 2015 saya pengsan sebab period yang terlampau banyak…xpernah2 dalam tempoh 20 tahun (sejak umur 15) saya pengsan walaupun darah period banyak dan berketul2 keluar. Bukan sekali 3 kali saya pengsan..sampai terpaksa ambulan jemput la ke spital..hihihi. Sepanjang 8 hari saya spital,saya buat X-ray, abdomen CT Scan dan D&C sebab doctor nk tengok kalau2 simptom2 lama berulang kembali dan menganggu organ2 lain.

Alhamdulillah pada 14 Jan 2015 saya mendapat perkhabaran yang xpernah saya dan suami jangkakan….endometrium@uterus saya diklassifikasikan sebagai ‘endometriumpolyps with hormone  changes’. Dalam ertikata lain negative for malignancy or hyperplasia…just masalah hormone aja…syukur sangat2.

Dengan izin Allah dan rahmatnya …saya semakin sihat dan sembuh..tambahan pulak skrg saya ambik Vivix sebagai tonik ajaib saya…memang ajaib.

Itu dia panjang kisah beliau.. doa saya semoga beliau semakin sihat dan terus ceria. Dan kepada wanita-wanita di luar sana, moga kisah Puan Fawiza ini memberi manfaat untuk kita semua. Hargailah anugerah yang ALLAH berikan kepada kita. 


Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in