Saturday, January 24, 2015

8 Tips Hilangkan Kahak Bayi

Bila bayi batuk berkahak memang kesiyan rasanya kan.. saya pun pernah alaminya suatu ketika dulu semasa Irfan teruk diserang asthma. Batuk berkahak dan terus penat.. sebab batuk macam tak lepas.. macam-macam cara saya pernah cuba untuk hilangkan kahak bayi. So, harini saya nak kongsikan 8 tips hilangkan kahak bayi:


1) Air kelapa
Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula.
Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

2) Madu

Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa

3) Teknik tepuk @ percussion

4) Gas nebulizer
Untuk cairkan kahak.
Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak

6) 2 ulas bawang putih + minyak masak
Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air
Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup
Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby

Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas

** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.


Saya pernah cuba cara nombor 2, 3, 4 dan 5. Cara nombor 3 akan LEBIH BERKESAN selepas ambil nebulizer. Dan cara nombor 5 saya berikan Irfan Omega Guard 1-2 biji dan lepas setengah jam dia akan muntah keluar kahak. 

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada ibu-ibu yang mengalami masalah anak/bayi batuk berkahak. Untuk pertanyaan lebih lanjut dan untuk mengetahui rangkaian vitamin yang sesuai untuk anak-anak anda, boleh hubungi saya di talian 012-2541296.

Lots of Love..


Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

1 comments:

CT Humairah

bukan kata budak2 aje.. yang dewasa ni pun dok sesema batuk semput berkahak tapi kita da pandai buang.. slalu kalo batuk teruk CT makan madu. first time dengar air kelapa.. hihi..

 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, KLIA, Nilai, Cyberjaya dan Sepang. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in