Monday, January 5, 2015

2 jenis toksin yang merbahaya kepada tubuh badan

Info ini saya ambil dari blog salah seorang anak bisnes saya Puan Nik Azidah. Beliau memang suka detoks. Dulu katanya beliau detoks dengan cara sendiri, tapi sejak kenal Shaklee beliau amalkan vitamin-vitamin Shaklee untuk proses detoks. Lagi mudah dan paling penting ianya berkesan.

Sebelum itu kita kena tahu apa itu toksin. Toksin adalah bahan buangan beracun yang terdapat dalam organisma hidup atau badan manusia.

2 jenis toksin yang merbahaya tersebut ialah:
1. Toksin "endogenous" (toksin dalaman) adalah toksin yang dihasilkan dalam badan kita, iaitu berpunca daripada bahan buangan hasil aktiviti metabolisma badan. Antara contoh toksin "endogenous" ialah urea, karbon dioksida, asid laktik dan lain-lain. Selain itu, toksin "endogenous" juga berpunca dari gangguan emosi, tekanan, dan kotoran yang tersumbat dalam usus. Kalau sudah bertahun kita mengalami masalah sistem penghadaman dan pencernaan yang tidak lancar, agaknya berapa banyak toksin yang terkumpul dalam badan ye.

2. Toksin "exogenous" (toksin luaran) pula merupakan bahan kimia yang dihasilkan di luar badan kita dan boleh membahayakan sel-sel badan sekiranya ditelan, disedut atau diserap ke dalam aliran darah melalui beberapa saluran. Antara jenis toksin "exogenous" ialah MSG dan "aspartame", alkohol dan dadah-dadah terlarang, ubat di bawah preskripsi, dan kebanyakan produk penjagaan peribadi terutamanya kosmetik yang digunakan di sekitar mulut (mudah tertelan).

Jadi, nak tak nak, kita perlu DETOKS tubuh badan kita setiap hari.. sebab tubuh badan kita memang terdedah kepada dua jenis toksin ini. 


Ini antara vitamin-vitamin yang dapat membantu kita detoks tubuh badan setiap hari. Jika kita seorang yang sibuk dan mempunyai kekangan masa untuk detoks dengan cara tradisional mahupun nak ke spa.. ambil vitamin seperti di atas.. nak gi spa pun mahal uols treatment untuk detoks ni..huhu.. sekali pegi mau cecah RM500-RM800, ye tak? itu sekali servis, makan vitamin cepat, mudah dan berkesan. Paling best tak perlu laburkan banyak... pastu boleh consume 3-4 bulan... jimattt abess uols.. hihi..

Petang nanti saya share testimoni pulak yea.. 

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in