Monday, December 15, 2014

Tsunami GST, bersediakah kita?

April 2015 ini kerajaan akan melaksanakan GST. GST ni ialah singkatan kepada Goods and Services Tax atau dalam Bahasa Melayu ialah Cukai Barang dan Perkhidmatan. Biasanya bila GST dilaksanakan kita pastinya berhati-hati untuk berbelanja dan impaknya akan terasa 6-12 bulan! Jadi, apa yang kita boleh lakukan sama ada kita ialah usahawan Shaklee mahupun pengguna isi rumah?


Jawapannya ialah 3 bulan dari sekarang kita perlu ada SIMPANAN. Saving, saving, saving! Kita taknak 3 bulan dari sekarang kita terpaksa menanggung hutang mahupun dibelenggu hutang. Zaman sekarang ni dah jadi trend berbelanja dengan menggunakan credit card. Buy now, pay later. huhu.. ada juga yang buat kira-kira lagi 2-3 hari gaji nak masuk, harini boleh pegi shopping sebab bila dapat gaji boleh bayar hutang credit card. Saya tak tuju kata sape-sape, sebab hakikatnya kami dulu pun begitu jugak, hihi... tapi, AlhamduLILLAH, kami takmo hidup terus dibelenggu hutang sebab anak makin bertambah, yuran taska, tadika, sekolah pun semakin meningkat, jadi, kami sediakan payung sebelum hujan! Anda pun boleh! Tapi bagaimana? Anda mempunyai pilihan, sama ada:

1. Membuat 2 pekerjaan dalam satu masa. Satu kerja hakiki, lagi satu kerja part-time iaitu kerja lain yang dibuat selepas waktu pejabat. Boleh memang boleh, tapi perlu diingatkan di sini, membuat 2 kerja dalam satu hari bukanlah mudah. Masa banyak perlu dikorbankan. Masa dengan keluarga, dengan anak-anak, worst case masa untuk diri sendiri pun perlu dikorbankan! Bayangkan selepas waktu pejabat anda perlu bergegas ke tempat kerja lain sebagai contoh berniaga pasar malam atau bukak gerai jual burger atau bukak gerai di uptown.. bila dah berniaga kat uptown pastinya balik ke rumah pun dah awal pagi, rest sekejap kemudian dah nak bersiap-siap untuk ke ofis. 

2. Membuat online bisnes di rumah. Tak kisah apa-apa bisnes pun. Bila buat bisnes online di rumah, kita perlu spend masa 2-3 jam sehari sahaja untuk menjalankan bisnes tersebut. 

Pengalaman saya, semasa saya mulakan bisnes Shaklee ini, saya masih bekerja sebagai Engineer ketika itu, balik ke rumah saya spend masa 2 jam sehari untuk fokus bisnes Shaklee. Saya buat secara online sahaja sebab kekangan masa menghadkan saya untuk membuatnya secara offline. Hasilnya selepas 3 tahun, income saya 5 angka dan saya sudah pun berhenti kerja membuat bisnes Shaklee ini dari rumah sahaja. Masa dengan keluarga, suami, anak-anak, dan diri sendiri dapat digunakan sebaik-baiknya. Hutang pun banyak dah dapat dilunaskan. Saving sehari ke sehari semakin bertambah, AlhamduLILLAH. Saya tak perlu bergegas dari ofis untuk ke tempat kerja kedua untuk buat kerja-kerja part-time. Menjalankan bisnes hanya dari rumah. Simple yet menjimatkan masa. 

Jadi, untuk tahun 2015 ini perlu buat perubahan especially sebelum GST dilaksanakan. Kalau tidak selamanyalah ekonomi rumah kita berada pada takuk lama. Nak harapkan bantuan siapa? Kerajaan? Setahun sekali? Tak perlulah saya elaborate dengan lebih detail tentang tu.. hahaha.. 

Anda boleh hubungi saya, Lia UmmiIrfan 012-2541296 untuk mengetahui cara bagaimana untuk menambah pendapatan dari rumah. 

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in