Wednesday, November 19, 2014

Resepi Ikan Salmon Grill yang mudah

Petang tadi tetiba je enche suamiku beli ikan salmon ni dua ketul.. aaa.. sudah.. nak masak ape yea..? hihi.. kira ini first time nak masak ikan salmon wehh.. 😂😂😂 .. Terus terlintas dalam fikiran nak buat ikan salmon grill, sayur sikit dan nasi putih.. ehh..? western campur eastern ke..? hahaha.. takpe, janji kenyang.. 


Ini resepi simple dimple daripada saya:

Untuk ikan salmon:
1. Gaulkan ikan salmon dengan garam, lada hitam, sedikit serbuk oregano (kalau ade) dan lada sulah.
2. Perapkan selama 5 minit.
3. Tuangkan sedikit minyak zaitun ke atas pembakar (saya gunakan Pemanggang Ajaib) dan masakkan ikan salmon tersebut.
4. Masak setiap bahagian ikan selama 3-4 minit sahaja.

Untuk sayur:
1. Ketukkan 3 ulas bawang putih dan tumiskan di dalam kuali dengan sedikit minyak zaitun.
2. Kemudian masukkan kesemua sayur.
3. Masak selama 3-5 minit.
Sayur ni boleh guna brokolli, carrot, lada benggala, bunga kubis. Tapi saya bukak peti ais ada sayur sawi sikit dan carrot je.. belasah je lah masak.. hihi..

Dan... inilah hasilnyaa.... taraaa...!


Feedback daripada enche suami, sedap dan perapan ikan secukup rasa. Ececece... best giller bila suami puji gitu kan.. hihi.. anak-anak saya Irfan dan Yusuf makan sampai licinnn... AlhamduLILLAH, kenyang dah kami..

Bagus jugak ehh enche suami belikan ikan salmon ni.. ikan salmon kaya dengan Omega-3., bagus untuk otak, bagus untuk kesihatan mata dan bagus untuk masalah kolestrol.. pasni, semua bergeliga otak masing-masing.. hihi..

Lots of Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk


*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 


2 comments:

lia ummiirfan

Terima kasih sudi datang.. mama hapdet blog naa.. cheq tunggu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in