Thursday, September 4, 2014

Tips Berbisnes Shaklee dengan menggunakan blog

Jawapannya BOLEHH... Dan itu terpulang pada hati dan fokus masing-masing.. kerana berbisnes melalui blog ni perlukan masa dan fokus.. tak lama pun sebenarnya... cuma allocate sehari sejam untuk menulis, blogwalking dan sharing.. mudah dan simple.. tapiii ianya perlu KONSISTEN..! Jika tak konsisten, blog kita pun orang tak kenal.. 

Bagaimana saya bermula blogging? Sebenarnya saya dah lama ada blog... blog ni actaully dari tahun 2003, masa tu saya masih belajar di Uk.. sajer mengisi masa lapang dengan menulis.. ala-ala diari online gitu., hihi.. lagipun cara ini sajer saya dapat bertukar-tukar cerita dan dapatkan updates daripada kawan-kawan saya sama ada di sekitar Uk mahupun di Malaysia. Asalnya blog ni penuh dengan cite-cite personal je.. alahh... takde personal mane pun... saje je mengisi masa lapang.. hihi.. dan blog ni dulu bukan namanya ummiirfan.com pun.. nama blog ni rafaliah.blogspot.com.. hihi.. skema gitu...

Jadi bagaimana saya bermula bisnes Shaklee melalui blog?
Haa... ni nak cite ni.. the power of blogwalking.. saya rajin baca blog kawan-kawan saya sehinggalah saya ternampak satu blog ni namanya everybodylovescery.blogspot.com.. hari-hari blog ni naik no 1 dalam blog kawan saya ni.. jadinya, saya tertarik nak baca.. masuk blog tu rupanya cite pasal produk.. testimoni.. kisah anaknya ... eeeee... produk apa ni? tak pahammm.. haha... bila tak paham, lagi curious nk tahu apa bendanya kan.. jadinya hari-hari saya jengah blog tu... sampailah saya teringin nak cuba produk Shaklee dalam blog tu untuk anak saya.. lama saya sekodeng blog tu.. hihi.. sekarang ni blog tu namanya mamafaiz.com.. saya pasti semua kenal dan tahu blog glamer mama saya tu... jadinya bermulalah detik-detik nak sharing pasal produk yang saya consume dan anak saya consume tu.. sharing jelah kan..ini first entry saya.. sejak tulah saya rajin berkongsi tentang kebaikan produk-produk Shaklee di blog saya... blog saya yang dulu cite syok sendiri tu dah bertukar jadi blog tentang produk-produk Shaklee... hari-hari saya hapdet blog.. hari-hari blogwalking untuk tambah kenalan.. bukan niat menjual tapi cukup sekadar mereka tahu kewujudan saya dalam dunia blogging dan saya share kebaikan produk-produk Shaklee.. selepas 6 bulan saya tukar nama blog saya ni.. saya beli domain guna www.ummiirfan.com.. pada saya penjenamaan penting dalam dunia berblogging tambahan jika kita berbisnes.. saya branding nama saya "ummiirfan".. "jual" nama saya... setahun setengah "menjual" nama sendiri di dunia online.. sampai sekarang orang kenali saya dengan "ummiirfan".. 

Saya tak mengharapkan customer masa bermula tu tapi masa tu tujuan dan niat saya sekadar ingin berkongsi.. dan alhamduLILLAH selepas 5 bulan berblog produk-produk Shaklee, akhirnya saya dapat first customer saya.. yeay..! seronok bukan kepalang.. lepas tu setiap hari ada customers.. semua pun dari blog.. alhamduLILLAH... terima kasih kepada anda followers dan customers saya yang sentiasa menyokong saya.. kemudian saya jadi syik nak sharingg sehinggakan sehari tak update blog rasa gelisah.. as if like ada sesuatu tak kena.. masa tu saya tau dah, blog ni passion saya.. inilah yang "drive" saya untuk terus sharing dan bertahan dalam bisnes ni.. 

Dalam dunia bisnes online ni tak kiralah bisnes apapun, Shaklee ke, bisnes kuih ke, biskut raya ke.. kek ke.. baju ke.. PALING PENTING mesti sentiasa UPDATE! Kalau tak updated, orang datang tengok blog kita.. last update 2 months ago.. mesti orang ingat kita tak berbisnes dah.. saya percaya bila kita KONSISTEN update dan FOKUS pasti akan membuahkan hasil.. sekarang ni blogger.com sangat mudah.. banyak gadjet-gadjet baru .. hanya click dan add je.. masa zaman saya dulu jenuh carik hmtl code.. tepek kat tempalte blog html tu.. sekarang ni dah mudah.. jadi tiada alasan untuk tidak berbisnes online... 

So tipsnya?
> Konsisten update
> Konsisten blogwalking
> Rajin menulis setiap hari 
> Brand nama sendiri
> Sabarrrr

Saya pun sebenarnya tidaklah pandai mana menulis entry blog.. hihi.. apa yang tulis di dalam blog ni adalah tulisan dari hati saya.. saya update setiap hari sebagai rasa tanda terima kasih saya kepada anda semua yang rajin menjengah blog saya yang tak seberapa ni.. In Shaa ALLAH saya sambung lagi nanti.. :-)


Lots of Love..


Puan Lia [UmmiIrfan]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in