Tuesday, April 8, 2014

Tips Masalah kewangan

Hmm.. bila bercakap pasal masalah kewangan, memang semua orang sakit kepala, sakit hatii.. huhu.. Mana taknya dengan harga barang makin naik, harga rumah yang melampau sampai tak logik dek akal, bil-bil semua naik.. hoiii.. boleh jadi darah tinggi pun naikkk nihh.. Anak-anak pun pressure, yelah.. yuran sekolah naik.. tambang bas naik.. Parents makin stress, sebab keja bagai nak rak tapi masih tidak mencukupi atau pun cukup-cukup makan sahaja. Worst case ada yang sampai ambil dadah, bercerai-berai dan ada yang bunuh diri! Ya ALLAH! Takutkan dengar camtu. 

Lepas tu terfikir nak buat side income.. Oklah, terfikir nak jual tudung-tudung, baju-baju, shawl, brooch, kain-kain pasang, kek, biskut-biskut dan macam-macam lagi.. Kemudian terfikir lagi, modal satu hal, lepas tu, kalau berniaga macam kain, tudung, baju tu semua kan ikut peredaran fesyen.. kang tak sempat pulang modal, dah fesyen bertukarr.. adoiii... nak kena invest modal lagi.. dahlar masalah kewangan, lepas tu modal tak pulang lagi.. sedih, nangis dan kecewa kan.. 

Dulu saya pun ada terfikir nak berniaga macam yang saya sebut kat atas tu, tapi saya tak cukup modal, lagi satu, saya dan suami memang bergantung sepenuhnya dengan gaji kami setiap bulan. Kalau semua gaji dilaburkan untuk modal, nak makan apa nanti ye tak? Dahlar masa tu anak saya, Irfan asyik sakit, ada masalah asthma.. mana nak cekau duitt.. huhu.. jadinya saya pun start dengan bisnes Shaklee.. masa tu beli dengan niat nak sihatkan Irfan sahaja.. modal nak start RM65, tambah beli Mealshakes, RM120.. nak bagi dia sihat jadi saya bolehlar keja dengan elok-elok.. tapi, makin lama buat bisnes Shaklee ni makin syok lak.. hihi.. bukan syok apa, seronok dapat bantu ramai orang yang ada masalah kesihatan dan mereka dapat manfaat dengan consume produk-produk Shaklee ni.. AlhamduLILLAH.. dengan izin ALLAH jua hendakNya.. lepas 6 bulan dengan bisnes Shaklee, income saya dah 4 angka.. walaupun beza sikit daripada gaji, tapi saya nampak setiap bulan saya dapat angka bonus yang berlainan.. AlhamduLILLAH, dengan income dari Shaklee tu lar saya tampung sedikit demi sedikit perbelanjaan keluarga.. bantu suami... kesiyann suami saya keja terukk.. semata-mata nak tingkatkan taraf kewangan keluarga.. bekerja siang dan malam.. banyak pengorbanan suami saya.. jadi apa salahnya jika saya dapat membantu kewangan keluarga sendiri? betul tak? takkan selamanya nak harapkan suami je.. kata sehidup semati bersama.. hikhik.. jadi kenalah bersama-sama susah dan senang.. GITU.

Lepas setahun dengan bisnes Shaklee saya berhenti kerja dan buat fulltime kat rumah. AlhamduLILLAH.. anak-anak dapat saya jaga sendiri dan saya MASIH dapat BANTU suami saya dan keluarga saya.. especially masalah kewangan tulah.. pakej saya dapattt bantuuu.. besttt.. Masa tu saya sedar, jika ada masalah kewangan, kita memang takleh nak bergantung pada satu sumber sahaja.. tu sebab saya start Shaklee dengan part-time.. side income je pada mulanya tapi sekarang macam-macam saya dapat.. AlhamduLILLAH.. bila Irfan dah stop dihantar ke taska, duit pun dah jimat kat situ.. dalam RM300 jugak dapat jimat.. saya pun dah berhenti keja so kos pergi-balik keja tu pun dah jimattt.. banyak benda dapat jimatt.. lepas tu dapat tambah side income ni setiap bulan.. haa.. jangan tatau, bonus Shaklee setiap bulan tak sama tau.. ;-) Kesimpulannya, bila kita menghadapgi masalah kewangan, kita perlulah mencari sumber kewangan yang kukuhhh... Saya komited dengan bisnes Shaklee ini sebab banyak benefit saya dapat, ilmu, kawan-kawan yang menyokong ketika jatuh dan bangun saya, duitt tu dah tentulah kan.. dan yang paling besttt, saya dapat bantu orang lain dapatkan income/benefit Shaklee sepertimana yang saya dah dapatt.. 

Jadi, jika anda menghadapi masalah kewangan dan masih tercari-cari bisnes apa nak buat atau nak cari side income kat mana, boleh hubungi saya. In Shaa ALLAH, saya akan beri tunjuk ajar untuk anda bermula. 

Lots of Love..

Puan Lia [UmmiIrfan]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

*Click here to order.
**COD disekitar Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Banting, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in