Tuesday, March 18, 2014

ISU KEBURUKAN SOYA. APA PERBEZAAN SOYA SHAKLEE? Jom baca agar hidup anda tidak diselubungi mitos lagi..

Orang barat sering mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar kacang soya terbesar didunia),namun sebenarnya soya dapat mengurangkan tahap kesuburan lelaki dan wanita.Selain itu soya boleh meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat serta melemahkan otak dan tulang kerana soya mengandungi hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada orang perempuan.
  
Soya juga mengandungi phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan terjejas.Tahukah anda minuman kegemaran Rasullullah S.A.W adalah susu kambing.

PENJELASAN

1.Kenala baca PERBEZAAN SHAKLEE dulu saya ade post pasal kanser dan soya.. Hanya bila ia adalah genetically altered.... Ade independence body yang buat research apabila good quality soya provided pada a group of people with cancer rasenya it reduces up to 35% of the cancer itu berkembang dan menyelamatkn mereka dari mati akibat kanser..

2. Memang la soya x sunnah, Tp setau sy soya x pernah plak disebut dlm mana2 ayat quran atau hadis sbgai makanan yg memudaratkn kan? Semua makanan Allah cipta ada kebaikannya, cuma jgn terlebih mkn je. Melainkan yg memang dh sebut dlm ayat quran, memang makanan tu haram. Sy x ingt ayat berapa surah albaqarah tp ayat tu ckp mknn yg haram pn sebenarnya ada kebaikannya, tp keburukannya melebihi kebaikan sbb tu ianya diharamkn. Sbb tu logik je org jd kan khinzir dan arak sbg ubat. Tp kita xnk lah kn ubat dr yg haram, yg halal kn ada. :)

3. UZAR pernah ulas bende ni dalam IKIM masa mggu raya aritu...dia kata mknn yg disebut dlm Al-Quran tu yg jadi amalan nabi adalah mknn yg dekat dgn nabi. Tp xde masalah kalo amik supplemen dari sumber yg baik, halal dan dah buat thorough research sbb sebenarnya setiap yg Allah jadikan tu mmg ada kebaikan dan kelebihannya. ---> ni respon UZAR bila ada org tanya patut ke beli supplemen luar negara keluaran org bkn Islam, yg mahal tp mmg bagus dari segi kajian dan hasilnya.

4. Bukan org barat yg start guna soya utk kebaikan kesihatan, tp org timur. sebab kes kanser lebih rendah belah sini berbanding belah sana. ini mmg terbukti dlm research. yg jadikan popular mmg org barat sbb itu kerja diaorg, kasi glamer segala mak nenek benda.

5. Jangan makan nasi.. Esp nasi lemak.. Khurafat haha (HAHAHHAHA-tumpang gelak)

6. Setiap perkara tu kena bersederhana...kita tak cakap kalau dah makan ESP, tak payah amek madu,kurma,susu kambing dan makanan sunnah yang lain...malah ada jek customer saya yang saya suruh campur sekali ESP+susu kambing......tak jadi masalah...kadang-kadang, memang ada orang2 yang saja manipulate fakta yang berkaitan dengan Islam....:-)

7. Saya suka amik esp + susu kambing mmg sgt2 best..semua ciptaan Allah ada nikmatnya..cuma kita sahaja yang perlu berfikir..even nyamuk ciptaan Allah swt pun ada nikmatnya.

8. Adik saya(dia doctor) ckp soya mmg ada hormon tu tp terlalu sikit.takkan efek hormon kita pun.

9. Ni ada satu reference uol boleh baca isu tentang soya ni..

10.boleh baca ni jugak

11. Saya pun da start shake esp+susu kambing..sbnrnya minda bangsa kita ni..suka membanding2kn sampai xleh beza yg mn baik & buruk.pokok pangkalnya hati..if nk ikut sunnah,campurje esp&susu kambing..blend dgn kurma..

12.Lain kali kalo ade orang ckp macam ni.. 
Oh ye ke.. Bak meh paper or scientific evidence yg kate soya tak bagus? Boleh bagi?

Satu lagi macam amie, kak cery tulis tu..ustaz UZAR nye statement tu.. Bak meh nas , hadis or dalil kate soya tak bagus.. Ckp soya tak bagus..sama macam menghina kejadian Allah juga.. mencipta sesuatu yg sempurna ;) pandai2 wat hukum sendiri

13.Rasulullah SAW bersabda: "Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan". (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).

14.ye betul sangat tu :) yang penting jangan panic.. saya suka terangkan why soya dalm ESP the best.. 7 criteria pilih soya kene tahu.. key point ttg soya..
 isoflavones,phytoestrogen (daidzen, genistin). Dan saya yakin followers blog saya ni dan My Lovely Customers adalah bijak pandai semuanyaa... kann ...kan.. ALLAH bagi fikiran, kita fikir sebelum terima bulat-bulat..

JOM, sape nak order ESP dengan saya boleh hubungi saya. PROMO bulan ni uols! Orang lain dah rembat 2-3 tin sorang, takkan anda dok tak yakin lagi.. Nanti gigit jariii.. 

Lots of Love..

 
Puan Lia [UmmiIrfan]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Fanpage: UmmiIrfan Online Shoppe

 *Click here  to order.
**Hubungi Wakil COD kami jika berminat untuk mendapatkan produk-produk Shaklee secara terus.

>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini <<

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in