Wednesday, February 5, 2014

Diet Ibu Hamil

AlhamduLILLAH, Yusuf dah pun 5 bulan. Teringat masa pregnant kan Yusuf sangat BERBEZA rasa dengan pregnant kan Irfan. Yelahh, masa tu saya tak kenal Shaklee lagiii.. Bila pregnant kan Yusuf memang saya amalkan 100% vitamin-vitamin Shaklee. Kalau dulu masa Irfan, saya alami masalah alahan, masalah anemia, masalah overweight sampai kena minum air gula, masalah urine kotor, masalah hb low, kaki bengkak.. haishh macam2 masalah lagilah nak tulis panjang lak kang.. tapi dengan Yusuf saya TIADA MASALAH LANGSUNG sepanjang hamilkan Yusuf. Bukan saya tak ambil vitamin yang doktor kasi tu, tapi ianya TIDAK MENCUKUPI. Jujur saya katakan TAK CUKUP. Bila pregnant kan Yusuf, ALhamduLILLAH, tiada masalah kerana diet harian elok dan keperluan NUTRISI LENGKAP untuk saya dan Yusuf semasa dalam kandungan. Jom saya nak share sikit tentang diet ibu hamil..


" Menurut Perunding Nutrisi, Indra Balaratnam, cara terbaik untuk mendapatkan bekalan nutrisiyang diperlukan adalah dengan mengikuti panduan pengambilan diet harian berdasarkan piramid makanan Malaysia "


Ibu hamil memerlukan lebih tenaga, protin, kalsium, asid folik dan zat besi. 



Tenaga = ambil makanan yang mengandungi protien seperti daging, ayam, ikan, tofu, telur dan produk tenusu

Keperluan kalori harian 
================
Trimester Pertama - 2000 kalori sehidangan
Trimester kedua - 24000 kalori sehidangan
Trimester ketiga - 2650 kalori sehidangan

Sumber zat besi = kekacang, gandum dan sayuran hijau
kekurangan zat besi boleh mengakibatkan kelahiran pra-matang dan berat bayi yang terlalu rendah

Keperluan kalsium harian = 1,000 mg sehari
Sumber Kalsium = yogurt, ikan kecil, keju dan kekacang

Keperluan asid folik = 600 mikrogram sehari
Sumber asid folik = buah-buahan, kobis, sayuran warna hijau gelap, salada dan telur.
Asid folik penting dalam pembentukan saraf tunjang bayi.

Dalam tempoh kehamilan ini elakkan dari mengambil makanan berikut:- 
1. alkohol
2. minuman berkafein
3. makanan mentah



Ini Set Ibu Hamil yang saya amalkan sepanjang kehamilan saya.. Dan saya continue sampai sekarang.. Dan set ibu hamil ni lengkap dan memenuhi keperluan diet seorang ibu hamil.. percayalah.. kalau tidak, masa kan gynae saya syorkan saya amalkan set ini kan.. ;-)


Hubungi saya ok. 

Lots of Love..

 
Puan Lia [UmmiIrfan]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Fanpage: UmmiIrfan Online Shoppe 


 *Click here  to order.
**Hubungi Wakil COD kami jika berminat untuk mendapatkan produk-produk Shaklee secara terus.


>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini <<

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in