Friday, January 24, 2014

Peluang bisnes dengan Shaklee.. mari saya kongsikan tipsnya

Harini dah 24 hb Januari, bermakna dah lebih separuh bulan Januari 2014 berjalan.. Saya pasti anda semua telah ada rancangan masing-masing, pelan jangka pendek dan jangka panjang.. Jika belum ada, ingin saya kongsikan peluang berbisnes bersama Shaklee.. AlhamduLILLAH, setelah hampir 3 tahun dalam bisnes Shaklee ni, saya berpuas hati dengan pencapaian saya... Saya harap saya akan menjadi Master Coordinator paling lewat Jun 2014 ni. Sekarang ni saya dalam proses untuk ke Key Coordinator. Moga ALLAH permudahkan dan memakbulkan impian saya bulan ini. 

Jika nak cerita tentang bagaimana saya bermula dengan Shaklee, saya bermula secara part-time. Masa tu push factor ialah anak saya, Irfan.. push factor ni sangat kuatt.. bagi followers tegar blog saya ni mesti tahu apa kisah anak saya Irfan ni.. Saya nekad untuk berhenti kerja sebagai Engineer setelah setahun dengan bisnes Shaklee. Bukan kerana duit semata-mata tapi, keluarga, anak-anak dan masa berkualiti bersama keluarga yang saya inginkan. Di samping itu, saya juga ingin membantu orang ramai mendapat kesihatan yang lebih baik dan dalam masa yang sama dapat menjana income dari rumah.

Sekarang saya fulltime WAHM (Work-At-Home-Mom). Pastinya anda tertanya-tanya adakah menjadi WAHM dengan bisnes Shaklee menjamin masa depan? Cukupkah nak menampung perbelanjaan keluarga dan anak-anak yang bersekolah? Untuk itu saya ada beberapa tips:

1. Jika anda seorang ibu yang bekerja, rancang bersama suami apa keperluan hakiki, keperluan semasa kecemasan, keperluan suka-suka dan termasuk simpanan.. Bila dah list down apa semua keperluan tu, listkan juga berapa modal untuk keperluan tersebut. Baru clear berapa anda perlukan dalam sebulan.

2. Selalu jadikan gaji bersih kerja hakiki anda sebagai benchmark. Permulaan bisnes adalah sesuatu yang sukar dan anda perlu struggle, jadi, berkemungkinan ada turun dan naik terutamanya dalam fasa 12 bulan pertama. Apapun fasa 12 bulan pertama anda perlu redah apa sahaja, jika anda lepas 12 bulan pertama ini, bermakna fasa yang seterusnya adalah mudah. Bila bonus Shaklee anda adalah sama dengan gaji bersih anda, maka, keperluan-keperluan tadi dapat dipenuhi, jadi dah boleh consider sama ada nak berhenti kerja ataupun tidak. Saya berhenti kerja bila saya naik Senior Supervisor, masa tu income saya lebih sikit sahaja daripada gaji bersih saya. Saya tak tunggu lama kerana push factor saya telah menolak saya.

3. Jika masih tidak berpuas hati dengan bonus Shaklee yang lebih sikit daripada gaji bersih anda tadi, anda boleh rancang berapa income anda nak lagi dalam bisnes ni. Inilah yang saya ajarkan kepada susur galur saya.. kami punyai target setiap bulan berapa bonus yang kami nak.. bila dah rancang target, kami akan pastikan target kami achieved. AlhamduLILLAH, setakat ni semuanya berhasil kerana Shaklee mempunyai sistem tersendiri untuk menjana income dari rumah. Bukan hanya bonus daripada hasil jualan sendiri sahaja, malah kami dapat bonus kereta, nett personal bonus, coordinator incentive, dan leadership bonus. Selain itu, saya juga dapat mengumpul point untuk trip sama ada local trip, overseas trip dan UMRAH. Best kann.. Sape taknak kan.. semua trip dan UMRAH tu adalah FREE ditaja sepenuhnya oleh Shaklee bertaraf 5-6 bintang. 

Itulah serba sedikit tips yang saya dapat kongsikan bersama anda apabila berbisnes Shaklee dari rumah. Andai kata azam tahun baru ni anda nak jadi WAHM, teruskan sahaja.. apatah lagi dengan bisnes Shaklee ni anda akan dapat lebihh daripada apa yang anda bayangkan.. Apapun nak jadi WAHM ni kena YAKIN. itu paling utama. Saya sendiri mengambil masa setahun untuk yakinkan diri boleh jadi WAHM, tapiiii bila dah jadi WAHM saya tidak menoleh ke belakang lagiii.. terus pandang ke depan.. susah payah, suka tak suka kena redahhhh.. NO TURNING BACK kerana inilah jalan yang saya pilih.

Apapun keputusan kita, kita mesti YAKIN.. dalam biz juga sama... bila dah pilih untuk berbisnes, pastikan fizikal dan mental bersiap sedia untuk MENYAKINKAN diri kita bahawa inilah jalan yang terbaik untuk kita.. inilah jalan yang ALLAH nak kita lalui.. pasti ada sebab dan hikmahNya.. 

Ini saya kongsikan aktiviti saya bersama-sama anak2 biz saya.. Kami mempunyai secret grup bisnes sendiri agar mudah untuk saya memberi 'sentuhan' untuk anda bermula sehingga stabil dalam bisnes Shaklee ini.




Jadi, dah bersedia dan YAKIN nak jadi WAHM? Kalau dah bersedia, boleh PM saya untuk sama-sama kita berbisnes Shaklee. Jangan risau kerana saya akan beri tunjuk ajar step-by-step untuk anda bermula sehinggalah anda boleh capai income yang anda inginkan, tapi saya perlukan yang betul-betul berminat, independent, fokus, rajin, self-motivated dan bersungguh-sungguh. 

Hubungi saya :-)


Lots of Love..

 
Puan Lia [UmmiIrfan]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      Emel: rafaliah@yahoo.co.uk
Fanpage: UmmiIrfan Online Shoppe 


 *Click here  to order.
**Hubungi Wakil COD kami jika berminat untuk mendapatkan produk-produk Shaklee secara terus.


>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini <<

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in