Tuesday, July 24, 2012

BERPUASA ~ apa yang dapat membantu IBU-IBU MENYUSU untuk MAINTAIN PENGHASILAN SUSU?

AlhamduLILLAH...berpuasa di bulan Ramadhan sangat memberikan saya ketenangan, tambahan pula saya kini tidak lagi bekerja, fulltime home based business ..:-)) lagi bertambah ketenangan ini..MashaALLAH! Sesungguhnya ketenangan ini benar-benar milik ALLAH.. 

Dan untuk itu, entry kalini saya nak selitkan jadual pemakanan vitamin semasa bulan puasa especially kepada IBU-IBU MENYUSU..sebab saya faham dan tahu ibu-ibu menyusu ni bukan mudah yea perjuangannya, tambahan pula most of customers UmmiIrfan.Com ini adalah daripada kalangan ibu-ibu menyusu..Jom kita baca entry ni yang dipetik daripada blog 'mama' saya..(^__^)
----------------------------------------------------------------------------------------
Bulan puasa tak lama lagi dah kan?..ni pun dah masuk bulan Rejab..so ramai yang dah start nak berpuasa..dan kepada ibu2 yang dah mula bertanya pada saya..apa nak makan untuk mengekalkan pengeluaran susu dan kekal bertenaga...jgn risau..….… jika mengamalkan makanan seimbang….insyaAllah takkan jejaskan pengeluaran susu….Cuma bila kite berpuasa..kita akan lebih letih dan dehydrate(kurang air)..jadi bila terlalu letih dan tidak bertenaga…ni yang buat kurang mood,stress..dan impak yang buruk atas penghasilan susu…Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, dan makanan tambahan……especially.. soy protin (ESP) dan Performance Drink….




Antara persiapan Ramadhan bagi seorang ibu menyusu:Sebelum/Semasa berpuasa:

~ Amalkan pemakanan seimbang.

~  Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.

~ Ambil supplemen –soyprotin,mealshake,performance drink,tablet2 vitamin

~ Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.

~ Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.

~ Ceria2 selalu.

~ Jaga fizikal-banyakkan rehat,tidur cukup,etc….jauhi stress

~ Psikologi-fikir positif insyaAllah susu cukup utk si kecil..banyakkan doa & istigfar


Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :

Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna


Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga.~genki Momma


saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg...dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun.~Cery Mamafaiz

since last week saya menggantikan puasa..jadinya ada masa-masa tu saya tak sempat bersahur al-maklumlah..puasa sorang-sorang kan..jadinya, saya pun sempat bancuh PD satu gelas dan terus minum..wah..! rasa nyaman dan segar..terus terbukak mata..rasa PD ni ala-ala oren tang tu tapi laaaagggiiii sedappp.. betul tak tipunya lahh..pastu saya berpuasa macam biasa..yang saya perasan, kalau saya berpuasa, bile dah masuk tengahari, mesti melepek..tak larat..mulalar rasa haus tu datang..tapi kalini AlhamduLILLAH..masih bertenaga dan tak rasa haus langsung..boleh buat keja cam biasa seperti saya tak berpuasa lak..hehe..memang PD terbaiklahh..! ~ Testimoni saya sendiri




Inilah Set Mighty 3 Gem

Dan Khas buat semua ibu2 yang sedang menyusukan anak...bolehla jadikan jadual ni sebagai rujukan...Jadual pemakanan tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:

  • Makan nasi atau apa jua juadah .digalakkan makan sup..dan makanan yg tinggi protin.
  • Makanlah kurma at least 3 biji kurma.
  • Minum segelas Prfromance Drink dan segelas ESP atau boleh mix Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik).
  • Makan 2 biji Alfalfa

Waktu Berbuka:

  • Berbuka dengan juadah berbuka..with kurma..amat digalakkan
  • Minum segelasPerformance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
  • Makan 2 biji Alfalfa
  • Mkn 1 bj vitalea, 1bj bcomplex 1bj vita C
Sebelum tidur:
(1) Amalkan minum segelas ESP.Makan ostematrix 2-4bj dan vitamin lain seperti Omega atau GLA


Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan.Selain daripada pengambilan vitamin, amalkan mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur. Nanti saya bgtau tips makan kurma bersama fresh milk ditambah soy protin (amalan orang arab supaya kekal bertenaga sepanjang hari..tungguuu)....hmm..mesti ramai nak tahu apa itu performance drink kan?..baca disini. Minuman ni bukan je utk ibu mengandung atau menyusu...TETAPI SESUAI UNTUK SEMUA... (ala2 jus tang perisa oren..... i like...)..
---------------------------------------------------------

Jika anda berminat utk mendapatkan Set Mighty 3 Gem ini,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact saya di talian             012 2541296       atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe

Lots of Love..
UmmIrfan.

*Click here to order.

**COD disekitar Dengkil, Putrajaya, Sepang dan Banting.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in