Sunday, July 22, 2012

..ape persediaan untuk anak2 berpuasa yea..? ini tips untuk ibu bapa..

Masih ingat lagi tak waktu kecik2 dulu kita puasa macamane..? Mengelat, curi makan, ponteng puasa..hehe..kalo ingatkan balik memang kelakor..saya start puasa umur 9 tahun..kiranya puasa penuh lar..tapi tak penuh pun..jenuh mengelat je..selalunya kehausan lar yang menyebabkan nak buka puasa..pastu time tengahari teringat juadah bersahur..alamak..nyesal tak makan tu tadi waktu sahur..aiseh..nyesal tak makan banyak2 kan dah lapar..huhu..pastu nak main dengan kawan2 pun suma puasa, suma keletihan..jadinya tidur as the last resort..tapi nak tidur pun takleh tido lama..sbb dok kena kacau dengan perut yang kosong..hehe..bila time berbuka mulalar bagai nak rak minum air, rasa cam tak cukup makan suma ada..as if like nak makan suma so that esok puasa tak lapar n haus lagi macam harini..itular sedikit imbasan pengalaman berpuasa saya waktu kecik2 dulu..tapi semestinya kita taknak anak2 kita berpuasa macam saya dulu2 kan..ni contoh je taw…saya pun tak nak anak2 saya berpuasa cam saya nanti bila dia dah boleh puasa..so, nak kena didik dari awal supaya dia biasa..kalini saya nak share tips untuk ibu bapa yang sedang mendidik anak2 mereka belajar berpuasa..tak nafikan bukannya mudah nak mendidik dan melatih mereka, tetapi sabar adalah kunci utamanya..
 
Sebaiknya, had umur terbaik bagi melatih kanak-kanak mula berpuasa ialah pada usia lima tahun.. basically ini antara TIPS2 persediaan mental dan fizikal

  • Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh
  • Beri penghargaan…. Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang..saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.
  •  Memberi motivasi. “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu
  • Jangan lupa melatih anak niat berpuasa...kalau boleh..amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok 
  • Sediakan menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa.dan if possible..hidangkan makanan kegemarannya
  • Kurangkan menonton tv..karang banyak sangat tgk iklan2 makanan..menggugat iman je..huhu
  • Jgn biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain..
  • Beri makanan atau minuman yang mengandung gula (karbohidrat). Gula mudah diserap dalam tubuh menjadi sumber energi.
  • Pada malam hari, ada baiknya anak diberi makan lagi sebelum tidur atau pada saat-saat senggang di waktu malam.
  • Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya. Makin besar lemak dan protein yang dikonsumsi saat sahur, automatic..energi yang dimilikik oleh badan juga lebih besar, namun, jangan sampai makan berlebih takut karang sakit perut lak.
  • Berikan zat gizi tambahan seperti vitamin atau kalsium 
  • Kurangkan atau elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.
  • Perbanyak juga makanan serat (fiber) kerana membantu melancarkan buang air besar…dan ia juga membantu menghindari rasa lapar

jadi apa supplemen yang sesuai?..pastinya mealshake (vanila flavored)~mengandungi protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap…

sekilas fakta ttg mealshake - One serving provides approximately 1/2 of your daily requirement for essential vitamins and minerals,30% of proteins, plus trace minerals and 3grams of dietary fibers.  

Mealshake ni sesuai untuk semua peringkat umur..bukan sahaja untuk kanak2, untuk orang bujang, berkahwin, preggie, breastfeeding, student atau warga emas..Selain Mealshake, ESP (Energizing Soy Protein) dan Performance Drink adalah antara supplemen tambahan yang terlaris sepanjang Ramadhan ni..so berilah anak anda dan keluarga anda yang terbaik untuk sepanjang berpuasa.. Sape yang dah cuba je mesti faham ape yang saya katakan disini..:-))

Boleh hubungi saya             012-2541296       atau emelkan ke rafaliah@yahoo.co.uk atau PM di fanpage UmmiIrfan Online Shoppe jika berminat untuk mendapatkan Mealshakes ini..:-)) 

Lots of Love..
UmmIrfan

*Click here to order.

**COD disekitar Dengkil, Putrajaya, Sepang dan Banting.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in