Sunday, May 27, 2012

Pentingkah ZAT BESI semasa hamil? Jom baca kisah ibu2 hamil yang mengambil VITALEA

AlhamduLILLAH..setakat minggu ni saya dapat berpuasa 3 hari dah dalam bulan Rejab..moga ALLAH memberi seribu rahmat dan keampunanNYA kepada saya dan seluruh keluarga saya..Untuk anda, My Lovely Customers and Visitors, pastinya DOA saya sentiasa mengiringi setiap langkah anda, dan DOA saya moga anda semua beroleh ketenangan dan kedamaian yang anda semua idamkan..inshaALLAH.. DOA saya juga moga supplemen yang anda semua ambil, beroleh hasil seperti yang diimpikan..dengan izin ALLAH jua hendaknya..Oklah, minggu ni saya suka bercerita tentang IBU MENYUSU dan IBU HAMIL.  Entah kenapa agaknya, rasa teruja dan gembira sangat dengan kenalan alam maya saya merangkap customer loyal saya - Samsiah yang berada nun jauh di Labuan..berkongsi kegembiraan beliau yang hamil anak kedua..AlhamduLILLAH..syukur..haa..cerita tentang bagaimana beliau menjayakan penyusuan anak pertama beliau akan saya kongsikan di entry yang lain..InshaALLAH..untuk hari ni, jom kita baca apakah kepentingan ZAT BESI kepada ibu-ibu hamil ni..teruskan pembacaan ya! 

--------------------------------------------------------------------------------------------
Fungsi Utama Iron (zat besi) - Untuk darah yang sihat



MAKLUMAT PENTING
· Lebih daripada 200 billion sel darah merah di hasilkan setiap hari
· Setiap saat 2.5 juta sel DARAH BARU di keluarkan ke dalam sistem darah
· Iron menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksgen ke tisu dan sel


TANDA-TANDA KEKURANGAN IRON
· Pucat, tercunggap-cunggap
· Keletihan & kelesuan luar biasa
· Pergerakan yang perlahan
· Anemia ( Penyakit Kurang Darah)
- masalah sembelit
- tidak bermaya
- kuku pecah (retak)
berat bayi tidak naik walau menyusu susu ibu


SIAPA YANG PERLUKAN IRON
· Wanita -- mengandung, menyusu, yang belum menopaus
· Bayi, kanak-kanak, remaja ( gemarkan makanan ringan)
· Mereka yang suka gunakan ubat-ubatan ( pendarahan usus ) contoh asprin
· Penderma darah
· Semua orang


FUNGSI LAIN
· Bantu tukar beta carotene vitamin A
· Bantu buat kolagen ( pelekat/simen pada sel )
· Bantu pengeluaran antibodi
· Bantu buang lemak dalam darah
· Bantu pembuangan toksin dalam hati


BERAPA BANYAK IRON
· 18 –mg @hari
· Kita hanya mendapat 9-mg @ hari
· Problem terbesar adalah iron susah di serap daripada makanan. Hanya 10% iron yang dapat daripada makanan.
· Jika banyak minuman kopi, tea, dan minuman bergas penyerapan juga susah kerana ia menghalang penyerapan


PERBEZAAN SHAKLEE
· Iron + C Kejayaan Shaklee dalam pemakanan tambahan.
· Perbezaan Shaklee ada tambahan vitamin C 
· Vitamin C membantu iron diserap dengan lebih baik

__________________________________________



JAWAPAN : Pengambilan Vitalea Shaklee (multivitamin lengkap zat besi) amat membantu. Berikut kata Mommy Icha dalam entry di blognya mengenai kepentingan zat besi dan pengalamannya mengambil supplemen Shaklee:

"...Semasa mengandungkan Icha, anak pertama, Hb saya paling tinggi pun 12 sahaja. Tetapi, selepas lebih setahun mengamalkan suplemen Shaklee secara teratur, Hb saya 13++, dan saya bukan setakat hamil, malah masih menyusukan Icha!
_____________________
dan ini lagi pengalaman beliau yg sedang hamilkan adik Icha

"......Berat terakhir saya sebelum lahirkan Icha ialah 52 kg. Lepas bersalin aje, terus jadi 45 kg balik. Hehe. Yelah .. berat Icha je dah dekat 4 kg. Plus berat uri dia yang besar. Air ketuban lagi. Memang berat saya sebenarnya tak bertambah mana pun.Now ni, mengandungkan adik si Icha. Pun nampak ada tanda-tanda macam tu. Lagi-lagi kali ni saya masih breastfeed si Icha dan saya berpuasa pula tahun ni. Risau tau ... tapi, sebab semalam masa scan baby nampak baby bersaiz sepadan usia dan aktif aje. Hilang risau saya.Kali ini saya berazam mahu makan suplemen Shaklee secara konsisten. Untuk kesihatan saya dan baby. Untuk tenaga saya dan baby. Kali ni juga saya akan sungguh-sungguh berlatih lahirkan baby. Taknak dah vacuum. InshaALLAH. Saya akan cuba...."

dan ini lagi pengalaman2 ibu hamil lain yg gembira dgn kesan Vitalea Shaklee (multivit lengkap dgn zat besi )

Oklah, cukup setakat ni harini..memang dah panjang lebar rasanya..saya nak buat susu kat Irfan jap..

Lots of Love..
UmmIrfan.

*Click here to order.

**COD disekitar Dengkil, Putrajaya, Sepang dan Banting.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in