Thursday, March 15, 2012

Percaya atau tidak ~ Kita tua bukan kerana usia? Agree?

Sekarang ni kalau kita ikuti teknologi kesihatan, ada satu studi yang mengatakan bahawa penuaan adalah disebabkan oleh wujudnya radikal bebas dalam sistem badan. Apa radikal bebas tu? Radikal bebas ialah molekul yang terhasil  dari tindakbalas oksigen dalam sistem tubuh. Ia merupakan sebatian yang tidak stabil, lalu memerlukan elektron dari sel2 lain di sekelilingnya untuk menjadi stabil. Hasilnya, sel badan kita akan rosak.

Bila banyak sel badan ini disebabkan radikal bebas, ia mengubah DNA sel tersebut. Jadi, bila sel baru dihasilkan, DNA nya telah berubah mengikut sel induk itu. Kerana itu kita tengok bila seseorang semakin tua, semakin mudah dijangkiti penyakit, tulang semakin reput, kulit semakin kedut, dek kerana kerosakan sel, dan ini kita namakan aging atau penuaan.

Sebenarnya ini adalah tindakbalas biasa, dan secara semulajadi badan kita boleh menyerap radikal bebas tu. Tapi sekiranya banyak sangat radikal bebas terhasil, maklumlah sekarang ni bukan saja kita makan benda bukan2, udara pun tercemar, air pun tercemar, dan sebagainya.. jadi ia menambah beratkan lagi kehadiran radikal bebas dalam badan kita.

Kerana itulah badan kita memerlukan antioksidan, untuk memusnahkan radikal2 bebas ini. Bila radikal bebas dah musnah, maka sel badan kita terjaga. Secara tak langsung ia melambatkan proses penuaan.

Antioksidan terkandung secara semulajadi dalam beberapa jenis buah beri, dan yang paling famous itulah acai beri yang berasal dari Brazil. Secara ilmiahnya, antioksidan terkandung dalam vitamin2 di bawah:-



credit to rahsiavitamin

Kumpulan di atas saling memerlukan dan saling bekerjasama dalam membantu sel badan kita untuk memusnahkan radikal bebas, memastikan kesihatan sel, dan mengelakkan tumbuhnya sel2 baru yang tidak sihat, terutama sel kanser. 

Kini Shaklee ada satu lagi produk terbaru yang tinggi kandungan antioksidannya, mengandungi campuran buah2 beri yang terpilih. Ia adalah Vivix, cecair merah ajaib yang boleh memusnahkan radikal2 bebas tu, sekaligus membaiki semula DNA yang rosak disebabkan tnidakbalas tersebut.





Jika anda berminat utk mengetahui jadual mkn, dan tips ekslusif serta option supplemen bersesuaian dengan bajet anda,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact saya di talian             012 2541296       atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe.

Lots of Love..
UmmIrfan

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. I am a Shaklee Independent Distributor.**

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in