Monday, February 6, 2012

Nak berikan anak-anak vitamin tapi tak tahu yang mana satu? Ikuti Tips Ini..

Minggu ni kita bercerita tentang vitamin untuk kanak-kanak..Siapa kata anak-anak kita tidak memerlukan vitamin/supplemen tambahan? Sebenarnya peringkat awal ini amat penting untuk mereka dan supplemen tambahan sememangnya dapat membantu mereka meningkatkan daya tumpuan dan fokus, kesihatan diri kerana kehidupan harian mereka yang sangat aktif tidak dapat memenuhi tuntutan pemakanan seimbang harian mereka.  Jadi, sebagai ibu bapa, kita memainkan peranan penting untuk memastikan bahawa anak-anak kita tidak ketinggalan dalam pelajaran, oleh itu nutrisi dan pemakanan seimbang amat penting.  
Perlukah anak2 diberi makan vitamin tambahan?
~75% perkembangan otak anak berlaku semasa usia di bawah 3 tahun~
~90% perkembangan otak kanak2 berlaku semasa usia 5 tahun~
~85% kanak2 tidak mendapat zat makanan secukupnya dari sajian harian. Belum masuk yang suka makan makanan ringan, makanan segera, gula2, dsb~
Kanak2 sepatutnya makan lebih banyak buah, sayur, serat, protin dan kurangkan pengambilan lemak, terutama lemak tak tepu. Sayangnya jarang kanak2 yg suka makan buah dan sayur, malah ada yang enggan makanan makanan yang disediakan di rumah. Sebaliknya mereka suka makanan segera.
Cara terbaik untuk menggalakkan pemakanan sihat tentunya dari teladan.. Ibu bapa kena makan makanan sihat dan sediakan makanan sihat di rumah.
Dari kajian menunjukkan pelbagai masalah kesihatan kanak2 termasuk asma dan ekzema berkait rapat dengan pemakanan – pengambilan ikan dan bijirin. Kajian yang dibuat ke atas 598 kanak2 menunjukkan peningkatan terhadap kesihatan kanak2 yang menghidap masalah di atas setelah menambah pengambilan ikan dan serat, manakala menambah pengambilan buah dan sayur tidak membantu untuk mengurangkan masalah mereka.
Jadi, apa yang anak kita perlukan dari sumber ikan dan bijirin tu? – Protein,Minyak ikan, Serat.
Namun, menurut environmentalist, pengambilan ikan yang banyak boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kerana kandungan logam berat seperti merkuri akibat pencemaran air laut. Jadi, dari mana kita nak dapatkan kebaikan protein dan minyak ikan ni?
Untuk kanak2 yang dah tak menyusu ibunya lagi, kanak2 yang sering selesema, demam, sembelit, kurang selera makan, malah yang menghidap asma dan pelbagai jenis alahan termasuk ekzema..  
Tapi…. Kena pastikan anak tiada alahan protein soya kerana Meal Shake Shaklee adalah soy based.
Omega Guard dibuat dari whole fish, bukan hati ikan dan ia bebas logam berat. Omega Guard juga menyediakan spektrum penuh asid lemak perlu Omega-3 iaitu DHA, EPA, ALA dan sebagainya.
Chewable Vitamin C : Tubuh badan anda boleh melakukan banyak perkara, tetapi ia tidak boleh membuat atau menyimpan vitamin C.   Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan.


Shaklee Mealshake amat perlu untuk anak-anak kita yang aktif kehidupan harian mereka dan tidak  mempunyai kesempatan waktu untuk menikmati makanan seimbang.  Oleh itu, Shaklee Meal Shakes menjadi pilihan terbaik bagi mereka kerana ia merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic.  Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain.  Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat.  Pilihan protein soya terbaik anda.

Apa yang perlu diambil berat untuk memilih suplemen vitamin yang bagus untuk anak?
1- Suplemen hendaklah diperbuat dari bahan semulajadi yang sesuai dan selamat untuk anak.
2- Berikan suplemen vitamin bila anak perlukannya, kerana nutrien berlebihan boleh memberi kesan kepada kesihatan anak.
3- Suplemen tersebut mengandungi spektrum nutrisi yang penuh mengikut saranan RV mengikut umur.
Jika anda ibubapa yang menitikberatkan pemakanan seimbang anak-anak anda serta nutrisi yang terkandung dalam pemakanan harian mereka, apa kata cuba amalkan Set Super Duper Boboiboy ini.  Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan tentang kesihatan anak-anak ataupun tentang produk, Sila contact saya (sms /call /Whatsapp) di 012-254 1296 atau emel ke rafaliah@yahoo.co.uk.
Lots of Love..
UmmIrfan
 *These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. I am the Shaklee Independent Distributor.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in