Friday, February 3, 2012

Ape itu DHA dan EPA yang terkandung dalam Omega 3? Apakah kepentingannya kepada ibu hamil dan kanak-kanak?

Minggu ni betul-betul sebuk..sampai tak sempat nak update blog..huhu..memang hectic..mane taknya dengan 3 hari surveillance audit (ISO/TS) bukannya senang, segala-gala nak dikorek oleh auditor..haha..dah lar ai ni Lead Auditor..lagi ditanya banyakk..tapi takpe, dah biasa..memang itulah tugas saya..tapi itu kat tempat kerja je, tugas dirumah? Semestinya untuk 2 orang hero kesayangan saya iteww..Kalau tidak saya yang mengambil berat tentang kesihatan mereka siapa lagi kan kan kan? Especially untuk anak saya Irfan yang menderita asthma..tapi itu dululah..sekarang ni tidak lagi..! AlhamduLILLAH, berkat usaha dan doa, Irfan semakin sihat dan kuat..cakap kemain pandai dan bijak..! Ibu mana tak gembira bila anak mereka sihat kan ..? Dan bila anak sihat, saya pun jadi sihat dan bertambah selera makan..hahaha..anak dengan Ummi sama jee...hehehe..Oklah, harini nak cite pasal Shaklee Omega Guard yang mengandungi EPA dan DHA. Pasti ramai yang nak tahu ape bendalah EPA dan DHA ni kan? Jom baca definisi ni sikit (yang ni saya dah translate kan ke Bahasa Melayu..)
"Dalam tubuh, asid lemak omega-3 ditukar kepada DHA dan EPA (asid docosahexaenoic dan asid eicosapentaenoic, masing-masing). DHA dan EPA yang sangat lemak tak tepu yang memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan visi dan fungsi otak bayi."
Dan ingin saya kongsikan ape kepentingan DHA dan EPA ni bagi ibu-ibu hamil dan juga kanak-kanak.. 
Kesan pengambilan DHA dan EPA kepada kandungan
Wanita mengandung perlu mengambil 1500mg DHA (800mg EPA) sehari untuk menampung keperluan dirinya dan kandungan. DHA adalah nutrien penting untuk mengoptimumkan fungsi otak (keupayaan mental utk menyedari dan memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan pengelihatan untuk proses berfikir & melihat).
Mengikut keputusan kajian yang membandingkan wanita mengandung yang mengambil sehingga 1100mg DHA (serta 800mg EPA) setiap hari dengan wanita mengandung yang mengambil cuma 100mg DHA setiap hari , wanita yang mengambil DHA 1100mg melahirkan anak (kanak-kanak A) yang mempunyai tahap IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi (mendapat markah IQ yang lebih tinggi) sehingga kanak-kanak itu berumur empat tahun berbanding kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang hanya mengambil 100mg (kanak-kanak B). Kanak-kanak A juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergik.
Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak
Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin.Terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan. Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu. Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.
Selain itu, contoh Omega – 3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic asid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak kanak-kanak.

Omega - 3 dan 6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat di dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins. Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Di dalam buku “Omega 3 oils – A practical guide” turut menyediakan maklumat penting mengenai peranan prostaglandins antaranya seperti:
  • Sistem imun badan –terutamanya di dalam tindak balas alergik.
  • Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.
  • Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.
  • Suhu badan – Memastikan suhu badan manusia normal.
  • Tekanan bendalir – pada bahagian mata dan telinga.

Kesimpulanya, utk perkembangan kanak2 yg optimum, ibu bapa perlu menggalakkan anak2 mengambil makanan dari pelbagai sumber makanan demi mendapat khasiat yang seimbang. Cth makanan yg kaya dgn Omega 3 adalah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn omega 3), kekacang.. Akan tetapi, masalah kekurangan Omega 3 dlm diet harian boleh dibantu dgn pengambilan supplemen Omega yg lengkap dgn DHA dan EPA

Kenapa saya memilih Shaklee Omega guard untuk anak saya Irfan yang suffering of asthma since 5 months old?
Apa yg special sangat Shaklee Omega Guard?.. Sila baca sebab dibwh...


 
Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.* 

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*
sumber: Shaklee website


Sila contact saya (sms /call /Whatsapp) di 012-254 1296 atau emel ke rafaliah@yahoo.co.uk utk sebarang pertanyaan tentang produk dan juga kesihatan.


Lots of Love..
UmmIrfan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in