”Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan manusia.”

Friday, January 6, 2012

Ibu menyusu: Ape yang boleh dimakan dan ape yang tak boleh..

AlhamduLILLAH..dah hari Jumaat..pagi-pagi ni seeloknya buat Sujud Syukur..Moga rezeki melimpah ruah dan diberkati olehNYA..begitu juga dengan ibu-ibu menyusu..susu ibu ini adalah rezeki anak-anak, jadinya kita perlu berdoa dan mengharap pada ALLAH moga perjuangan susu ibu dipermudahkan dan rezekinya melimpah ruah..selain itu Solat Dhuha dan amalan zikir-zikir, jangan ditinggalkan, kerana dengan Solat Dhuha dan zikir-zikir inilah ALLAH akan memberi penyelesaian dan kemudahan bagi kita..inshaALLAH..


Selain itu pemakanan juga perlu dijaga dan diambil perhatian. 



Rasanya ramai ibu2 yang menyusu badan tahu bahawa semua makanan dan minuman yang kita makan dan minum akan disalurkan kepada anak melalui susu ibu tadi..Jadi apa yang boleh mkn?apa yang ibu tak boleh makan?

kat sini saya nak share makanan2 yang perlu ada dalam diet seharian ibu2 menyusu yer......


1) Mengamalkan diet seimbang yang mengandungi semua kumpulan makanan iaitu karbohidrat, protein, sayur- sayuran, buah2an,lemak....(kalau rasa tak mampu nak sedia kan makanan seimbang..tak tertelan hari2... sila lah ambil breastfeeding set shaklee ni yer... yg mengandungi multivitamin,bcompex,,vitamin C...bagi memastikan keperluan bdn mencukupi)

2) Banyakkan pengambilan buah2an dan sayur2an iaitu 3 hingga 5 hidangan sehari bagi memenuhi keperluan vitamin C dan asid folik yang penting untuk ketahanan tubuh badan dan tumbesaran bayi ( tak larat nak telan hari2?tak suke mkn buah...hmm..takpe..breastfeeding set shaklee ada mengandungi vitamin C)

3) Mengambil lebih makanan berprotein seperti daging tanpa lemak, soya, tempe, ayam tanpa kulit, ikan, telur dan kekacang sebanyak 3 hidangan sehari dan 3 hingga 4 hidangan susu sehari. 
* Nota : Pengambilan lebih makanan berprotein adalah penting bagi memenuhi penghasilan susu ibu.* (boleh?...rasa mcm banyak sangat nak kene makan?..shaklee ada jalan penyelesaian... ambillah ESP Energizing Soy Protein yang sangat kaya dengan sumber protein malahan di hasilkan dengan kualiti yg sangat tinggi...)


4) Meningkatkan pengambilan susu kepada 3 ke 4 gelas sehari.Walaupun tiada bukti menunjukkan komposisi kalsium daripada susu ibu di pengaruhi oleh pengambilan kalsium oleh ibu, tetapi dipercayai kekurangan kalsium bagi ibu boleh meningkatkan mobilisasi atau penggunaan kalsium dari tulang ibu untuk mengekalkan paras kalsium dalam susu ibu bagi
keperluan bayi. Oleh itu, bagi ibu yang kekurangan kalsium dan tidak mengambil tambahan kalsium, besar kemungkinan boleh meningkatkan risiko osteoporosis di peringkat
menapous..(set E sesuai utk anda...gabungan set B dan calcium magnesium)

5) Pastikan si ibu mengambil sekurang2nya 8 gelas besar air sehari (mcmana nak pastikan minum 2 liter hari2? buat indicator macam ni yer.....setiap hari letakkan 2 botol bekas air mineral 1.5 liter atas meja khas(maknanya air tu untuk kita sahaja)...so, pastikan air dlm botol itu dpt dihabiskan dalam sehari...simple kan...)...

6) Makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging tanpa lemak, hati dan kerang boleh membantu pembinaan semula sel - sel darah merah yang hilang semasa melahirkan anak dan darah nifas...(istimewanya multivitamin shaklee kerana turut di lengkapi dengan zat besi..)

7) Memperbanyakkan pengambilan sumber karbohidrat kompleks iaitu nasi, mi, bijirin dan roti

8) Elakkan pengambilan lemak dan gula secara berlebihan...

....dah...tu sahaja.. makanan2 yg perlu ada dalam diet seharian ibu2....mmglah impossible nak memenuhi segala keperluan yang di perlukan oleh tubuh badan bagi menghasilkan susu yang benar2 berkualiti....dan kalau ibu2 sedang mencari supplemen asas... make sure... ia mengandungi.. multivitamin..vita C..B Complex, calc/mag..dan penambahan alfalfa atau ESP sebagai penambah protein / galagtogoue (penambah susu) ..

Ini ialah Set Tripple M (3M) yang mengandungi kesemua vitamin yang lengkap untuk penyusuan ibu. Ingat yea, susu ibu yang disalurkan kepada anak tidak kenal roti canai, nasi ayam, aiskrim, roti dan sebagainya TETAPI NUTRISI yang terkandung di dalam setiap pemakanan itu patut dititikberatkan oleh ibu-ibu menyusu. 

Jadi, jika anda berminat utk mendapatkan produk Set Tripple M ini beserta jadual mkn, konsultasi percuma berterusan dan tips ekslusif, sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact saya di talian            012 2541296       atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe.  Pastinya dengan setiap pembelian di UmmiIrfan ini anda layak menerima SPECIAL FREE GIFT. (^_^) 

Lots of Love..
UmmIrfan
tarraaaa..ni lah set nya... sila email saya di shareeza80@gmail.com utk keterangan lanjut

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email