”Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan manusia.”

Tuesday, May 31, 2011

..ini memang menarik..11 sebab kenapa ANDA patut jatuh cinta dengan ALFALFA..jom baca..

Untuk para ibu yang dalam perjuangan menyusukan bayi (terutamanya) atau para ibu yang mengandung atau sesiapa sahaja yang inin mencuba Alfalfa Shaklee ini, anda perlu tahu 11 sebab kenapa anda patut suka dengan Alfalfa.  Alfalfa bukan sekadar "milk booster" tetapi ada banyak lagi rahsia dan kepentingan Alfalfa..saya yakin, setelah anda baca tentang kepentingan Alfalfa ini pastinya anda tidak mahu terlepas walaupun sehari untuk mengambil Alfalfa..ini dia 11 sebab anda patut jatuh cinta dengan Alfalfa..jom baca..


 
11 sebab kenapa anda patut jatuh cinta dengan ALFALFA. (credit to Cery).

1. It lowers cholesterol- In several studies, alfalfa supplementation reduced blood cholesterol levels, particularly for individuals with a specific kind of high cholesterol known as type II hyperlipoproteinemia. It appears that the fibers and chemicals in alfalfa stick to cholesterol, so that it doesn't stay in the blood so it can't be deposited on blood vessel walls. Even more exciting is that it seems to lower bad cholesterol (LDL) while leaving good cholesterol (HDL) alone.
2. Contains essential enzymes needed to efficiently digest food- (Lipase – fat splitting,Amylase – acts on starches,Coagulase – coagulates or clots blood,Emulsin – acts upon sugar,Invertase - converts cane sugar to dextrose,Peroxidate – oxidizing effect of the blood,Pectinase – forms vegetable jelly,Protase – digests proteins)
3. Alfalfa is a great digestive aid- The chlorophyll, enzymes, minerals, vitamins all aid digestion and help stimulate lagging appetites.The 8 essential enzymes assist in digesting all 4 classes of food: proteins, fats, starches and sugars.
4. Aids in healing peptic ulcers- Contains Vitamin U, a vitamin found in green vegetables. It is used in the treatment of peptic ulcers, colitis, and gastritis and has an effect on secretory, acid-forming, and enzymatic functions of the intestinal tract*. Vitamin U effectively cured 80% of peptic ulcers of those tested at Stanford
University, (as stated in “Nature’s Healing Grasses”).
5. Aids the kidneys in ridding the body of excess fluid and regulates the bowels- Chemicals in alfalfa have mild diuretic properties, which may promote the loss of water from the body. Therefore, alfalfa may relieve swelling caused by excess water accumulation.
6. Helps the body fight off infection- The chlorophyll in alfalfa develops an effective barrier against bacterial invasion by its stimulation effect on the growth of connective tissue and granulation tissue.
7. Alfalfa has a long history of health benefits. Some consider it a superfood!- AL-FAL-FA meaning father of all foods. They were so convinced that it was beneficial to the health and strength of the body.
8. Alfalfa is rich in vitamins-Vitamin A - for night vision and important for eye health. Builds resistance to infections, especially in the respiratory tract; promotes growth ands vitality; promotes healthy skin and is essential in pregnancy. Vitamin E- protects cells against damage from sun's radiation and air pollution; promotes heart, cardiovascular and muscle health and improved immune function; promotes muscle tone in the body; helps bring nutrients to cells and helps strengthen blood vessel walls, including capillary walls; helps proper focusing of the eyes.Vitamin U - promotes health of body to help overcome peptic ulcers.Vitamin B6-helps food assimilation and protein and fat metabolism; promotes nerve and skin health; helps battle nausea symptoms.Vitamin K- essential for blood clotting; important in liver functions; may possibly contribute to vitality and longevity.Vitamin D - regulates the use of calcium and phosphorus in the body and is therefore necessary for the proper formation of strong and healthy teeth and bones.
9. Alfalfa is rich in minerals-Calcium- builds and maintains bones and teeth; helps clot blood, aids in vitality and endurance; regulates heart rhythm, soothes nerves.Iron - required in manufacturing hemoglobin; helps carry oxygen in the blood.Manganese is a trace element that is thought to be involved with the body's use of carbohydrates from food. This helps alfalfa lower blood sugar levels. Because alfalfa may have a lowering effect on blood sugar, alfalfa may increase the effectiveness of medications used for the treatment of diabetes. Potassium - necessary for normal muscle tone, nerves, heart action and enzyme reactions; digests fats.Phosphorus - needed for normal bone and tooth structure. Interrelated with action of calcium and Vitamin D. Improves nourishment of nerve tissue.Chlorine (chloride) - an essential electrolyte which cleans and purifies the body; regulates fat, sugar and starch metabolism.Sodium - regulates fluid balance throughout body; neutralizes acids, prevents clotting of blood; activates spleen, bowels and stomach functions.Silicon Magnesium - helps body to deal with constipation; steadies the nerves; has protective effect on skin and body; stimulates brain function.
10. Alfalfa is high in protein- Alfalfa has 18.9% as compared to beef at 16.5%, milk at 3.3% and eggs at 13.1%. (Muscles are composed of protein and the lack of it results in fatigue and weakness.)
11. Pregnancy and Lactation Remedies – as milk booster

apa yang membezakan Alfalfa Shaklee dan yang lain2? Only the finest quality alfalfa is used in Shaklee’s Alfalfa supplement. Grown in California without pesticides, herbicides, or inorganic fertilizers,synthetic hormones,growth regulators or chemicals.It provides the highest quality alfalfa available on the market today.

Saya sudah mencubanya dan merasai perbezaan dan improvement yang sangat positif dan inilah yang ingin saya kongsikan dengan anda..Untuk suami/isteri/ibu/bapa yang tersayang pun boleh cuba kerana rasanya tidak adil hanya kita sahaja yang merasai kebaikan Alfalfa atau vitamin-vitamin Shaklee ini..betul tak..? sharing is caring..

Alfalfa Shaklee ini terdapat dalam Shaklee Trial Pack A(Optimum Health), B(Breastfeeding), C(Confinement), D(Skin Care), E(Ostematrix) dan G(Allergy/Resdung/Asma).  Shaklee Trial Pack ini berharga dari RM80~RM100 (untuk penggunaan 30hari) plus free gift, free flyers, free consultation, free container... jika ingin mencuba hanya Alfalfa pada harga RM43 (330biji) atau boleh cuba Alfalfa (60biji) pada harga RM10 dan mulalah bercinta dengan Alfalfa ini...untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi saya di talian 012-2541296.


..inginkan susu yang berkualiti? nak ambil ALFALFA shj atau Trial Pack Set B? pilihan anda..?..

harini saya nak share contoh few cases para ibu yang hanya mencuba ALFALFA dan ibu yang menggunakan set lengkap trial pack set B (breastfeeding) set.  Ada segelintir ibu yang hanya menggunakan Alfalfa kerana mereka menganggap hanya memerlukan Alfalfa untuk menjayakan penyusuan.  Persoalannya, bolehkah mengambil hanya Alfalfa/ESP shj dan apakan kesan perbezaannya ke atas mereka yang mengambil vitamin-vitamin asas yang disyorkan iaitu Multivitamin/VitaLea, BComplex dan Vitamin C? Jom baca kes-kes ini..(credit to Cery).

KES 1 (hanya mengambil alfalfa)~~Jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUNmalangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.


KES 2 ~~(si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap didalam trial pek breastfeed).. Sudah pasti ini dpt memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.



mari kita lihat kandungan yang ada dalam set Breastfeeding
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin(lengkap dgn zat besi)~~~Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.
b) B Complex~Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri, tidak kusam.
c) Vitamin C~~Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik.Vitamin C membantu pembentukan kolagen 
d) Alfalfa~~Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan.


Maka si ibu punya pilihan iaitu

1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri..yakni hanya concern on quantity....

ATAU
2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.


Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu bagaimana gaya hidup seharian kita...Bak kata Kak N....~~"mungkin ada orang kata dia tak perlu supplemen sebab belakang rumahnya ada kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam injectdan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa...so tak perlu supplement .....so memang betul ......"

...Untuk pengetahuan para ibu di luar sana....penyusuan susu ibu merupakan pengalaman yang dipenuhi 
kasih sayang dan keintiman di antara anda dan bayi dan 
hanya berlaku untuk satu tempoh yang sangat singkat..kita boleh belikan baju,mainan dan mcm2 utk si kecik stiap tahun..tp peluang breastfeed ni hanya sekali itu..no turning back...lainla kalau dapat peluang mengandung setiap tahun.....
Sebelum sempat anda menyedarinya, bayi anda sudah pun 
membesar dan perhubungan anda dengannya telah melalui
satu dimensi baru. 
Jadi, pergunakanlah masa ini bersama bayi dengan sebaikbaiknya.
Berseronoklah dan hargainya .
....
TAK RUGI MENCUBA PEK BREASTFEEDING SHAKLEE..Dengan hanya RM80,yakinlah.. ..2 tahun yang akan datang...anda pasti terkenang kembali detik anda membeli Trial Pack Shaklee dan 
bersyukur kerana anda
sudah memilih yang terbaik dan memberi kepada si kecil anda melalui susu ibu perisa Shaklee(hihi)...memberinya susu yang terbaik apabila dia sangat 

memerlukannya.



Sebenarnya untuk mendapatkan hasil yang lagi mengujakan boleh try set breastfeeding ini bersama ESP..Itu baru namanya penggunaa yang lengkap..perlu ingat bila consume Vitamin C, Vitamin C juga takkan diserap sepenuhnya jika takde protin (ESP)..So, berikanlah yang terbaik untuk anda dan bayi anda..agar tidak menyesal di kemudian hari..Nantikan entry yang lain, kerana saya akan share ape keistimewaan Alfalfa dan Set B ini...

Alfalfa Shaklee ini terdapat dalam Shaklee Trial Pack A(Optimum Health), B(Breastfeeding), C(Confinement), D(Skin Care), E(Ostematrix) dan G(Allergy/Resdung/Asma).  Shaklee Trial Pack ini berharga dari RM80~RM100 (untuk penggunaan 30hari) plus free gift, free flyers, free consultation, free container... ingin mencuba boleh isi Order form diatas atau hubungi saya di talian 012-2541296.

Lots of Love..
UmmIrfan



Tuesday, May 24, 2011

..kulit kusam? memerlukan bantuan supplemen untuk memulihkan wajah anda..? ESP ialah jawapannya...

ok..harini saya nak share tentang kenapa wajah nampak kusam dan ape yang ESP boleh bantu dalam merawat atau memulihkan kembalik wajah kusam... percayalah ESP is the best soy's protein ever and let's read this..
tapi saya ingin share dulu testimoni daripada wanita-wanita yang dah mencuba ESP ni..

"thanks kak . memang nak terus consume shaklee je pas ni... insya allah... :)sume org tego faizah berseri2 je pas bersalin neh... yela byk sgt mkn vitamin kot...ahaha...kulit pun da xberjerawat dah... :) alhamdulillah....".. ~faizah..antara ibu2 yang setia dgn shakle mengambil full pek set B dan juga ESP (energizing soy protin).

this is another one..

"memang betul pun kak. Dulu muka saya pucat dan kusam sangat.lepas amik esp barula rasa muka macam bersih dan kemerahan. Tapi credit juga untuk Vitamin C dan B Complex. Saya boleh tak ambil ESP tapi B Complex tak boleh miss woo".--fizanur


Ape kaitan kulit denga supplemen?.kenapa wajah kusam?...dull skin?.... ramai geng2 shaklee claim..makanlah ESP..nnt kulit cantik..kulit anjal.. awet muda .....kenapa esp (soy protin)..bukannye yang lain2 yang ditekan kan?.lecitin ke calcium ke..alfalfa ke....kenelah ada penjelasan disebalik ni semua kan kan?...kite kene tahu apa yang kita makan..dari segi teori dan sains kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri....??? 


Kulit menjadi kusam mempunyai kaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang.Tahukah anda bahawa kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah hidup selama 3 minggu dan kemudian akan bertukar kepada sel baru.Dan jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, bagaimana kolagen boleh terbentuk? bagaimana sel baru boleh keluar disamping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sebab tu kulit nampak kusam…Tahukah anda Sel terbentuk dari protein. Mana datangnya sumber protin? dari ikan, ayam, telur, kekacang.Namun tahukah anda protin tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi?Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protien akan mati... protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37*celcius...last2 dapat rasa sedap je..tp zatnye dah hilang.... Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein....Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri.In addition to soy protein, sel tadi juga memerlukan vitamn C untuk membentuk kolagen bagi menambahkan kekenyalan kulit. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit............



Ada sesetengah dari kita memang sudah dikurniakan kulit yang cantik dan mulus..Tidak perlu bersusah payah ke pusat kecantikan, ..tak perlu tempek segala mcm krim ataupun bergantung pada suplemen sangat..tetapi sesetengah dari kita memerlukan bantuan suplemen untuk memiliki kulit yang cantik..
walaubagaimana pun, terpulang kepada anda...apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan sekelip mata…tetapi pelaburan jangka masa panjang tanpa kita sedari. ..Yang pasti kecantkan itu milik setiap insan…dan ianya datang dari Tuhan…banyakkan berselawat dan jangan lupa berdoa setiap kali melihat cerminkecantikan luaran itu terhasil dari kecantikan dalaman jua.dan juga amalan pemakanan kita…....



sumber asal: cery

Sunday, May 22, 2011

Shaklee ESP is our best seller..belum cuba belum tahu..pasti tak sama dengan susu soya..jom baca..

harini saya nak kongsi cerita tentang one of or best seller..ESP (Energized Soy Protein). Ape itu ESP? memang tak dinafikan setiap kita memerlukan protein dalam badan tetapi ape yang menarik tentang protein dari kacang soya? dan ape yang menariknya tentang protein kacang soya ESP? jom baca..

(credit to Cery)


Info menarik~Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone ~komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

---------------------------------------------------------------------------------------
Walaupun terdapat pelbagai jenama air soya atau kacang soya dipasaran, tetapi Shaklee ESP memenuhi 7 kriteria asas protein kacang soya (nnt saya sharekan di entry yang lain..). Mari baca ape yang perbezaan tentang kacang soya Shaklee ini...

Perbezaan Shaklee
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. 



Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.



Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.
Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

------------------------------------------------------------------------------------------
Menarik bukan? Jadi tidak hairanlah Shaklee ESP ini menjadi best seller kami..Mari kita baca sedikit testimoni Erra seorang ibu yang dalam perjuangan menyusukan anaknya yang menitikberatkan tentang kandungan protein dalam susu ibu..



Breastfeeding journey has has changed my diet tremendously. I started consuming Shaklee supplements while breastfeeding, starting from the breastfeeding set with ESP ( Energizing Soy Protein) and tried other product such as the Vanilla Milk Shake, The Omega Fish Oil and Vitamin E. The reason why I choose Shaklee is because its cheap, it doesn’t use silica gel and perfectly safe for consuming. A lot of product in the market does not come in tablet forms, so we’re expose to the danger of chemical and cancer later on.

You can basically spend minimum of RM70 per month, find the best set for your needs and be patient to see the results. Dont expect the miracle to happen in a night , but as I started to consume the supplements,especially the vitamin E, my skin is a lot more dehydrated, softer and bruises and cuts heals fast. Consuming Alfafa helps if you have bowel problems, or if you seem to have poor diet, the right combination like vita C, alfafa, soy protein will balance it out.
I will continue on ESP even after no longer breastfeeding because you can go crazy to create smoothies with it. Add some banana, strawberries, or go experimental with some cinnamon or nutmeg powder with some almond milk if you wish. Those are very good diet drinks to try. This is not lose weight programme okay, but this is great recipe to indulge quietly at home. 

--------------------------------------------------------------------------------------------
See..Shaklee ESP sangat berbaloi2 kerana dengan 1 canister berharga RM121 boleh tahan selama 2 bulan..(harga tidak termasuk kos penghantaran yea..).  

Ini Shaklee ESP

Tapi sebenarnya inilah jawapan kepada anda yang ingin kulit cantik,yang mempunyai masalah kulit kusam,(nnt saya kongsikan testimonial di entry yang lain), nursing mother (boleh try Trial Pack Set B + ESP), nak awet muda, preggie, atau baru lepas operation..boleh try Shaklee ESP ni.. memang berbaloi-baloi.. bukan dari segi wang ringgit sahaja tetapi hasilnya juga...

Adakah soya buruk untuk kesihatan kita? boleh baca sedikit ulasan disini.
*credit to Cery

Jadi ape tunggu lagi, pada yang belum mencuba sebarang produk Shaklee dan ingin mencubanya boleh isikan order form diatas, atau hubungi saya di talian 012-2541296 atau email terus ke rafaliah@yahoo.co.uk atau anda boleh kunjungi mana Shaklee branch dan gunakan ID saya 853880 untuk mendapatkan harga ahli pada diskaun 15%.

Saturday, May 21, 2011

..Tun Mahathir pun makan vitamin Shaklee..wahhh...mari baca...Trial Pack A sesuai untuk semua peringkat umur demi kesihatan optimum..

Wahh...tak sangka..Tun Mahathir pun makan vitamin Shaklee..cayalah Tun Mahathir..sehari mesti sebiji multivitamin Shaklee beliau amik..jom kita baca "Rahsia Kekal Sihat Tun Mahathir Di Usia Emas" .. 
(credit to Mommy Lyna dan Ibuhakimhaikal)




Siapa yang tidak kenal dengan bekas perdana menteri Malaysia ke-4, Tun Mahathir Mohamad. Kini beliau meniti jusia emas, 86 tahun namun masih cergas dan cerdas. Menghampiri usia 90 tahun, Tun Mahathir masih mampu memberi pandangan yang bernas terhadap sesuatu isu. Apakah rahsia beliau?

1. Tidak menghisap rokok
Kita pun dah sedia maklum bahawa merokok membahayakan kesihatan. Malah pada kotak rokok pun ada tulisan seumpamanya. Jauhilah rokok demi sebuah kesihatan.

2. Tidak minum arak
Sebagai umat Islam, arak adalah minuman yang diharamkan. Banyak kerosakan yang boleh berlaku hanya sebab meminum arak. Ingat kisah seorang ulama yang ditawarkan 3 benda: arak, zina atau membunuh. Beliau memilih arak atas sebab dosa paling ringan (dosa tetap dosa tak kira ringan ke berat ke). Akhirnya selepas minum arak, beliau mabuk, melakukan zina dan membunuh perempuan tersebut.

3. Makan secara sederhana
Sunnah Nabi menyuruh kita makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang (tapi biasanya kita makan sebelum makan, berhenti bila dah tak muat nak sumbat :p). Sederhana dalam pemakanan menjaga perut dan badan. Yang penting, sumbernya mestilah halal.

4. Mengambil vitamin
Sebagai seorang yang sibuk dan hidup ke sana-ke mari, pengambilan vitamin membantu kita mengawal stress, memberi tenaga, menguatkan minda dan kesihatan badan secara amnya. Vitamin bukanlah ubat yang patut diambil bila perlu sahaja. Ia adalah tambahan kepada nutrient harian dalam makanan kita dan sebagai antioksidan.
Mengambil vitamin semasa sudah sakit kadangkala tidak seperti cuba menampal lubang pada paip yang bocor tanpa menutup punca air tersebut. Pengambilan vitamin yang konsisten umpama menjaga paip tersebut dari sebarang kemungkinan untuk bocor.
Salah satu rahsia mengapa Tun Dr. Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin jenama“Shaklee” setiap hari.


5. Tidur yang cukup
Tubuh kita umpama sebuah mesin yang tak henti2 membuat kerja. Adalah penting untuk memberi ‘mesin ini’ waktu untuk berehat dan membaikpulih komponennya.
Katan Tun Mahathir, amalan2 di atas sedikit sebanyak boleh mengurangkan risiko penyakit kronik, namun penyakit ini kurniaan Tuhan. Tapi kita berusaha untuk menjaga kesihatan kita.
Sementelah, bagi kita terutama ibu bapa, haruslah sentiasa sihat, bijak dan cerdas. Kita bukan saja nak membesarkan anak, tapi juga mendidik mereka agar menjadi individu yang bijak, cergas, sihat, cerdas. Lebih2 lagi kalau nak jadi bijak macam Tun Mahathir, beliau dah kongsikan tipsnya. Jadi, atas pilihan kita bukan?

Ini set asas vitamin Shaklee:
Shaklee Trial Pack Set A

Vitalea (Multivitamin) 

  1. Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian.
  2. Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan.
  3. Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan.
  4. Penting bagi prosess pertumbuhan.
  5. Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.
  6. Melengkapkan nutrient yang kurang.
  7. Membantu penyerapan zat dari makanan. 
Vita-C Sustained Release
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan.
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi.
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka.
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan.
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema.
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan.
B Complex
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan.
  3. Membantu kelancaran urat saraf.
  4. Mengelakkan stress.
  5. Mengelakkan sembelit.

Kalau nak cuba multvitamin macam Tun Mahathir, multivitamin atau dikenali juga Vita-Lea boleh didapati dalam semua jenis trial pack dan full pack kecuali trial pack/full pack D, F, G dan H.  Boleh baca entry saya sebelum ni tentang list of Trial Pack.  Walaubagaimanapun, atas permintaan customer, ini ada sedikit review on Trial Pack Set A.  



terima kasih kepada shaklee..
saya bkerja sbgai nurse yg memrlukan sya bkerja shift stiap hari+tanpa tido yg cukup+menjaga anak2+stress di tmpt keje dan dirumah mbuatkn sya makin tertekan...tambahan keje di waktu mlm yg mudah letih mbuatkn sya sering tertido pd waktu keje...sya juga ada mbuat bisness kecil2 yg mmerlukan sya lebih masa+komited shingga kan sya sering merasa letih...
alhamdulillah...
baru seminggu sya try vitamin ni mmg nampak sya lebih bsemangat skit keje harian sya mengurukan anak2+saya dpt tido yg cukup dan berkualiti di waktu mlm+stress yg saya sering alami agak berkurangan...alhamdulillah,sakit kepala sya alami dulu pn makin berkurangan...malah jika sya penat pd waktu siang...dan jika sya menyambungkan kerja pd waktu mlm pn sya tidak akan merase letih+lesu..kerja shift spanjang hari juga dpt sya lakukan...”..
Pn. Elly, mom of 2.K.L

Alhamdulillah..supplemen ni ikhtiar kita sahaja dalam menjaga kesihatan kurniaan Allah dan juga ikhtiar kita menghadapi stress ujian Allah...Surah Al-Baqarah (2):155, Firman Allah yang bermaksud:Allah menguji seseorang itu dengan perasaan takut, kelaparan, kekurangan harta, nyawa dan hasil buah yang tidak menjadi dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang bersabar”.

*credit to Cery via laila

Kesimpulannya, Trial Pack Set A ni sesuai untuk semua peringkat umur tak kiralah student ke, lelaki ke, perempuan ke, guru, ibu bapa, anak-anak..semua boleh cuba..pilihan terpulang pada anda..tiada paksaan..

*ingin mencuba? boleh isikan order form di atas...

..untuk para isteri dan para ibu, Vitamin E dan Alfalfa SANGAT bagus untuk anda..

Apa yang bagus tentang Vitamin E dan Alfalfa ini? Untuk pengetahuan semua, pada masa sekarang saya menggunakan Vitamin E dan Alfalfa ini (Set F - Feminin Set).  Gabungan kedua2 ini adalah yang terbaik kerana selain boleh memulihkan masalah senggugut, ia juga bagus untuk menjadikan isteri-isteri hebat terutamanya dalam hal-hal keintiman..dan seterusnya menjadikan kita ibu yang hebat.. .mari baca (credit to Cery)..

Kawan-kawan tahu kan bahawa Alfalfa yang kawan-kawan makan untuk tujuan membanyakkan susu tu juga boleh merawat masalah keputihan pada wanita?..Alfalfa ni mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.  Menarik kan?


Bagaimana pula dengan Vitamin E?

Ehem.. ehem..Vitamin E ni pula selain daripada untuk mencantikkan kulit, antioksidan dan memanaskan badan (bagi yang mengalami lenguh-lenguh sendi ; Vitamin E juga adalah vitamin yang berkaitan dengan intimacy!..vitamin E to stimulate the production of sex hormones, thus leading to a healthier sex life...

ni pengalaman Pn Dilla dlm bab2 keintiman ni...kata beliau..>>Semenjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau<<

So, macamane? menarik bukan? saya sekadar ingin berkongsi positive improvement yang boleh dirasai melalui gabungan kedua-dua supplemen ini..ingin mencuba?

Boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut..

Friday, May 20, 2011

..time study selalu mengantuk tapi time keja pun mengantuk juga..hehe..ada penyelesaian..?

owh yess.. tadi berborak kejap dengan colleague kat sebelah masa time2 belajar dulu...actually she is one of my staff..and currently she is pursuing her master degree..rasanya dah nak abih sebabnya dia kata cuma tinggal nak viva je..nway, i selalu get close to her to get updates on her studies..beria2..ala2 mentor lar ni kiranya..sebab her project is regarding one of the action item for ISO..mula-mula cerita pasal paper, exam, bila masuk bab lecturers..hahaha..mesti semua pernah jumpa lecturer yang dah tua, berjanggut2, bermisai2, pastu bila bagi lecture macam bersajak kat depan class.. ha ha ha.. kat my Uni kat Glasgow dulu ramai stok2 lecturer cam tu.. memang tak jadi pemangkin langsung walaupun subjek tu interesting.. hehehe...time tu mulalar segala 'sakit' datang..sakit malas nak dengar, sakit berborak dgn kawan sebelah..paling tahap maksima alam semesta sakit mengantuk.. hehehe...pastu masuk telinga kanan kuar telinga kiri (ok lagi tu..kalau terus bounce back terus dah tak lekat ilmu di dada..hehe..)...tapi, kalau dapat lecturer yang hensem ala2 Brad Pitt tu memang sanggup kelas brp jam pun takpe, abis lambat pun takpe..hehe.. pastu siap score untuk subject tu.. memang betullar appearance lecturer ni pemangkin semangat nak belajar.. haha...tambah saya dulu masa final year, stay up nak buat final year project bagai nak rak..hhmmm..kadang2 tu terlajak tidur tu biasa..kelas pagi kadang2 boleh missed half-an-hour..kena pulak time musim sejuk..lagilah layan tidur..nak2 subuh abis lewat dlm kol8.30am, gelap je rasanya sepanjang hari..kadang2 diri sendiri confuse waktu tu kol berapa..tapi, masa tu memang tak consume supplement or any vitamins..tapi daily i took cranberry juice..pastu makan nasi, nasi dan nasi.. dan buah2an..kiranya makanan seimbang lar senang cite..well, kat sana (Uk) buah2an dan sayur2an memang fresh, rangup dan lazat..tapi, ape nak buat kalau sumber nak dapatkan buah2an dan sayur2an terhad dan dalam keadaan kat malaysia ni yang sayurnya macam takde kualiti je..? well, pengambilan vitamin adalah perlu untuk memastikan badan tidak lesu untuk belajar seharian..


Bagaimana mahu hentikan masalah mengantuk ketika belajar?
Kini anda boleh dapatkan Shaklee Trial Pack A yang terdiri daripada Vita Lea, B-Complex dan Vitamin C untuk membantu anda/anak anda/adik anda/anak saudara anda agar terus kekal cerdas, cergas, tenang dan bertenaga sepanjang hari.
*Credit to mamafaiz

Namun, Trial Pack A ini tidak terhad untuk pelajar sahaja..sape2 yang rasa diri tu kerap mengantuk time keja ke, duduk kat rumah ke, or tak buat ape pun mengantuk boleh mencuba trial pack A ni.. 

Ape pilihan anda?


Trial Pack : rm75 utk 30bj Bcomplex, Vitalea,Vitamin C 500mg utk kegunaan 30hari. Harga termasuk free delivery dan free gift dan free flyers

OR

Full Pack : RM198 (1 botol Bcomplex, 1 botol Vitamin C 1 botol Vitalea) utk kegunaan 4-6bulan.. harga termasuk kos penghantaran dan diskaun 15% menggunakan ID saya..

*credit mamafaiz

Jadinya, buatlah pilihan terbaik..tiada paksaan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan