Tuesday, December 6, 2011

Kisah Pn Ira yang bersalin pada 1 Ramadhan dan perlu ganti puasa sebulan..Adakah puasanya menjejaskan penyusuan? Jom baca..

Memandangkan kaum Hawa ramai yang nak gantikan puasa, untuk ibu-ibu menyusu pasti ada yang risau susu merudum kan? Sebaiknya anda mengambil Energizing Soy Protein (ESP) kerana soya protin pada asasnya akan mempercepatkan penghasilan susu ibu dan cepat mengenyangkan anak.  Jadinya, mudah untuk kita membuat stok EBM. 
Untuk itu, jom kita baca kisah Pn Ira yang ganti puasa selama sebulan (sebab anaknya Syamimi lahir pada 1 Ramadhan) tetapi tidak menjejaskan penyusuan beliau..
----------------------------------------------------------------------------------------
Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat dalam perut masa tu. Saya tak ready lagi untuk baby kuar. Masa tu, saya tetapkan jugak lagi consume vitamin Shaklee for preggy mommies termasuk ESP. Memang saya tak tinggal. Dan alhamdulillah everything kembali normal.

Malam satu Ramadhan tu, saya siap g rumah boss lagi sebab beliau celebrate birthday anak die sambil buat jamuan untuk preparation puasa esoknya. Hehe. Malam tu, saya sakit jugak..Tapi rasa macam sikit2..tapi mungkin ia kuat,cuma bagi saya ia sikit. Kena positive thinking masa tu. Konon2lah! Huhu. Aiman still direct feeding dengan saya masa tu. Pagi esoknya, saya siap2 nak g keje lepas ready sahur sume..Tapi hubby nampak saya macam menahan sakit. Tapi saya ckp ok je ni..huhu..dia cdgkan untuk saya amik MC hari tu. Mana boleh, ni 1st day puasa. Mesti semangat nak keje. Tiba2 nak amik MC plak..hihi..Tapi, pukul 7 masa nak kuar rumah, saya perasan sakit ni tiap 5 minit. So I knew that it is contraction!! So terus gtau my boss yang saya nak kena g Columbia Asia untuk buat check up pagi ni sebelum masuk ofis. Kalau takde pape,saya masuk ofis. Tak gtau lagi kat Kak Laily yang saya tengah contraction. Kang false alarm pulak. Huhu..

Sampai je kat Columbia Asia, saya dapat rasa contraction tiap 2 minit. Saya bgtau nurse kat kaunter tu. Terus dia cuak. Tapi saya relek je..Siap nak jalan naik atas lagi. Tapi dia tak bagi!! After checking my contraction level, dia cakap memang contraction. Dah selang 1 minit. Dia nak cek jalan saya..Saya cakap taknak sebab pose..nanti batalla pose saya..adeke boleh cakap camtu lagi masa tu..huhu..sayang kat pose lagi tuh..hehe..tapi last2 bagi je cek..rupanya dah 5cm..Huhu..tunggu doc aida datang..saya dah boleh deliver..G masuk labour room pon saya cakap nak jalan je..alhamdulillah saya berjaya deliver bersama hubby di sisi. Memang saya sahur minum 2 sudu ESP dan semua vitamin Shaklee masa tu selain daripada makanan2 lain especially kurma. Alhamdulillah dengan izin Allah ia membantu saya kekal bertenaga. 

Masa kak hawa datang visit saya lepas bersalin pon..dia cakap saya bertenaga tak macam orang bersalin. Seronok! Dahla dapat baby girl. So anak saya sekarang dah sepasang.:)

Actually saya nak cerita pasal saya menggantikan puasa sebulan tahun ni sebab berpantang bermula 1 Ramadhan tahun lepas. Walau pon saya berpuasa, susu saya tetap maintain. Saya sangatlah suka. Sebab susu saya ni je yang saya bagi kat anak saya Syamimi yang berusia 11 bulan. Tak bagi susu formula lagi. Saya tekad untuk continue bagi susu ibu untuk syamimi sampai 2tahun. Ni dia susu saya untuk satu hari pump kat ofis masa puasa.

Susu ibu untuk anakanda syamimi:)

Saya amalkan Performance drink, ESP dan Shaklee breastfeeding set serta osteomatrix untuk memastikan saya boleh menggantikan puasa sebaik mungkin tanpa terlalu penat. Performance drink boleh mengurangkan dehydration badan kita sewaktu berpuasa. ESP kekal memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Osteomatrix adalah kalsium yang boleh memberikan 100% keperluan kalsium yang diperlukan untuk badan kita. Begitu juga dengan vitamin Shaklee set breastfeeding. Ia mengandungi B compleks, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa sebagai milk booster. Syamimi minum sikit pon memang dah kenyang sbb saya amik ESP..dalam sehari sekarang ni dia cuma minum 9 oz. Tupon dalam 3-4 kali minum. Yelah kan..syamimi pon dah start makan dah. 
------------------------------------------------------------------------------
Lagi kisah tentang penyusuan boleh baca disini..Saya sendiri tidak menyusu lagi sebab Irfan dah 3 tahun, tapi saya masih mengambil ESP + Performance Drink setiap pagi untuk kecergasan dan agar saya tidak mudah letih setiap hari. Yelah, kita sebagai ibu bekerja ni, kat tempat kerja satu hal dengan assignment yang berderet2 tu pastu balik rumah nak uruskan hal-hal rumah dan anak, mane nak memasak, nak mengemas, nak membasuh, nak melipat kain (hehe..bab lipat kain saya memang liat sikit..), mau bersilat bila balik rumah kan..? Lagipun supplemen ni tak semestinya masa menyusu je makan, lepas menyusu pun disarankan continues atas sebab-sebab yang saya cite kat atas tu..semuanya demi kesihatan dan kecantikan di mata suami terchenta...(^_^)


Anda bagaimana? Jika anda berminat mendapatkan supplemen terbaik demi menjayakan penyusuan anda serta ingin mengetahui jadual mkn, dan tips ekslusif serta option supplemen bersesuaian dengan bajet dan masalah anda,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact (sms or whatsapp) saya di talian 012 2541296 atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe.

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in