Thursday, December 8, 2011

ALERT Ibu-ibu mengandung: Anda perlu tahu Vitamin yang penting dan Vitamin yang TIDAK BOLEH diambil..

Petang ni saya nak cite tentang vitamin-vitamin untuk para ibu mengandung..Jarang saya bercerita tentang vitamin-vitamin untuk ibu-ibu mengandung..selalu cite tentang kulit cantik menawan lar (orang siap panggey saya 'model Vitamin E' huhu..), Shape-Up Programme dan Vitamin untuk Breastfeeding..Ok, ibu-ibu mengandung ni memang SANGAT perlu mengambil vitamin sebabnya mereka makan ape2 pun adalah makan untuk 'berdua'..jadinya kesemua makanan perlu digandakan (hehe..no worries lar kalo berat badan pun digandakan..), tapi, takpe, kalo berat badan digandakan lepas bersalin bole kurus..tapi, tak semua khasiat makanan yang kita ambil setiap haritu diserap oleh badan kan, yelah, vitamin-vitamin ni pun ade so-called 'partner' untuk penyerapan optimum contohnya macam kalsium partnernya magnesium, protein partnernya vitamin c dan seterusnya..

Untuk itu, ibu-ibu mengandung perlu tahu ape vitamin yang penting untuk mereka dan ape vitamin yang TIDAK BOLEH diambil..Jom baca bingkisan ini..


-------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin yang perlu
Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.

Fungsi Vitamin 
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :
Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.

Omega : membantu pembentukan sel otak.


Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Maka sebelum anda membeli apa jua vitamin, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum.

----------------------------------------------------------------------------

Ha..tu dia ibu-ibu mengandung, jangan redah je makan supplemen yea, perlu tahu mana yang boleh dan tidak boleh..sebab itu pentingnya "english-educatiooonnn.." hehe kata Ucop Wilca tu kan..tapi ni "supplemen educationn.." dah tahu barulah faham dan senang nak cerita dengan sape-sape pun kan kan kan? (^_^)

Jika anda berminat utk mengetahui jadual mkn, dan tips ekslusif serta option supplemen bersesuaian dengan bajet anda,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact saya di talian 012 2541296 atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe.

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in