Saturday, November 26, 2011

Vitamin E, Vitamin C, Bcomplex + GLA bukan hanya menjadikan kulit bersih, mulus dan berseri sahaja..tetapi ianya juga penawar kepada saya ~ pesakit Endometriosis..

Actually dah lama nak share tentang ni..tapi masa tidak mengizinkan..AlhamduLILLAH, harini ade kelapangan dan jom baca kisah saya sendiri tentang endometriosis..


Masih teringat masa saya zaman sekolah2 dulu, saya mengalami senggugut setiap kali ‘ia’ datang.  Ingatkan perkara biasa, jadi saya tidak merawatnya dan biarkan sahaja setiap bulan. Tetapi makin lama makin teruk dan semasa saya di Uk, saya memang mengalami senggugut yang AMAT teruk sekali setiap kali ‘ia’ datang.  Dan setiap kali itulah saya tidak ke kelas untuk 2-3 hari pertama bila ‘ia’ datang.  Memang sakit tak terhingga. Dan saya buat appointment dengan GP saya. Masa tu tahun 2004. Saya tak nafikan doctor di sana memang bagus. (bukan nak compare yea..tapi itulah hakikatnya..). Mereka membuat penelitian setiap satu kes itu dengan terperinci, walaupun kes itu is early detection.  Maksudnya bukanlah nak tunggu sakit dah nak mati baru nak buat penelitian kes.  So, pada permulaan doctor SUSPECT am suffering of endometriosis.  Masa tu kes suspect je yea.  Then after a week, get back to the GP and he concluded (yes..he is he..susah nak dpt a lady doctor kat sana..) that am actually having the endometriosis.  I was like, what is endometrio-cyst? Barah ke, kanser ke? Tak boleh beranak ke? Eish macam2 kat fikiran masa tu, dahlar nak exam, study lagi, project lagi..serabut kepala..Pastu dia explained…

Ini saya extract dari one website ape tu endometriosis..
Endometriosis is a female health disorder that occurs when cells from the lining of the womb (uterus) grow in other areas of the body. This can lead to pain, irregular bleeding, and problems getting pregnant (infertility).


Yes..masa tu barulah saya faham..bukan tak boleh pregnant, tapi susah skit bila ada endomet ni..So, first diagnose, GP bagi birth control pills – seingat saya namanya Microgynon 30 oral contraceptive..it is for hormone..katanya sebab saya punya hormone dalaman tak dapat membantu, jadinya kena amik orally..First time makan birth control pills, rasa cam ‘kenapa lar aku kena makan ni..’ (walaupun doctor dah explain kan..hehe..)..Doktor bagi utk 3 bulan pertama, nak tengok macamane ianya membantu.  Oklah, masa 3 bulan tu kurang lar sikit sakit senggugut tu bila ‘ia’ datang, tapi not much help sebenarnya sebab bergantung pada oral contraceptive..

So, after 3 months, get back to the doctor and he said he cannot prolong the contraceptive pills because later bagi kesan pulak sebab saya masih belum berkahwin lagi  (maksudnya belum pernah mengandung ..). So, beliau cadangkan untuk surgery..”Mak aihh! Nak surgery ler pulak..dah lar time tu nak exam, nak surgery pulak..camne ni..?”..Saya called parents kat Malaysia, cerita dari A-Z dan ape suggestion doctor..My parents tak benarkan buat surgery kat sana..pada mereka ape-ape pun balik Malaysia baru buat surgery..so, saya akur..malas nak piker panjang..at the mean time saya jaga pemakanan sahaja..sakit memang datang every month, tapi ignore je..sebab kalau fikir sakit, bertambah2 sakit nanti..saya ade amik pure EPO, langsung tak serasi..! sebab bila makan EPO sakitnya lagi, lagi, lagi teruk dari sebelum makan..jadinya saya minum chamomile tea+madu..ok sikit rasa sakit tu..

Bila dah balik Malaysia refer kat Hospital Permaisuri Bainun (spital Ipoh dulu namanya..hehe..) pun O&G pakar kat situ pun cakap benda yang sama..sebab saya dah consume oral contraceptive tu, jadinya, dia tak bagi lagi dah..suggest go for surgery..seriously saya tak ready untuk surgery!! Then, saya dapat kerja kat Shah Alam, refer kat Hospital Tuanku Ampuan Rahimah (hospital Klang lar ni..hehe..)..akhirnya dapat a LADY O&G specialist ! Finally !! so, memang beliau cerita habis, maksudnya takde lar doctoral sangat term2 yang beliau gunakan dan taklah technical sangat. Beliau explain bagi saya senang paham..Katanya kalau saya taknak go for surgery, beliau suggest saya get married..(hahahaha..) masa tu saya tak kenal lagi dengan suami saya ni..kenapa kena kahwin is the best solution? Beliau kata, kalau kahwin, kita akan pregnant, bila pregnant that cyst takkan dapat supply hormone yang every month dia dapat untuk growing..(masa tu cyst saya dah 3cm in diameter)..that’s why wanita yang dah kahwin and every year wanita tu pregnant, wanita tu takkan dapat sakit camni..owwwhhhh..barulah faham..
So, sekarang ni dah kahwin, masa preggy Irfan, check the cyst whether it's growing bigger or not, but the O&G the cyst is NO MORE THERE..! sebab saya dah pregnant and cyst tu dah tak dapat supply hormon tu..and sekarang ni dah ade Irfan..AlhamduLILLAH, takde rasa senggugut tu dah..AlhamduLILLAH dah cuba Shaklee 6 bulan ni..dan saya dah tak rasa sakit lagi, malah saya bertambah sihat dan rasa seperti ‘orang baru’..ahaks..!

Untuk mereka yang mengalami cyst ni, boleh ambil ape yang saya makan, iaitu, ESP, Vitamin E, Bcomplex, Vitamin C dan GLA Complex.. GLA ni memang terbaekkk..! Ianya menstabilkan hormon dan menjadikan period saya regular..saya dah tak rasa sakit langsung setiap kali ‘ia’ datang (itu salah satu indicator yg cyst tiada disitu.ni O&G yg cakap yea...) dan bukan itu sahaja, kulit saya jadi mulus, bersih, berseri dan menawan..tambah pulak dengan Vitamin E..memang kawan baik saya 2 vitamin ni..tak caya? Tengok ni..hehehe..

Me and Mr Hubby..

Anda bagaimana? Teruja dengan kisah saya dan ingin mengecutkan cyst agar tidak menderita sakit setiap kali 'ia' datang? 

Jika anda berminat utk mengetahui jadual mkn, dan tips ekslusif serta option supplemen bersesuaian dengan bajet anda,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact (sms or whatsapp) saya di talian 012 2541296 atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe.

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in