Monday, November 14, 2011

Stretch Mark? Euuwww..camne nak bagi stretch mark nampak cantik? Jom kita baca ape kata Mommy Razim..

Strecth Mark? Saya memang takde masalah dengan stretch mark ni..adelah sikit2 tapi masa preggy dulu saya rajin sapu cocoa butter cream..bila gatal je, cepat2 saya sapukan krim tu (masa tu tak kenal Shaklee lagi..hehe..).  AlhamduLILLAH, lepas deliver kulit ok, tapi pigmen tak cantik..Jadinya nak bagi nampak lagi elok, saya amalkan vitamin-vitamin Shaklee - BComplex, Vitamin C, Vitamin E dan GLA Complex.  Hasilnya  memang menakjubkan..luaran dan dalaman..tak caya? Jom kita baca kisah Mommy Razim yang gembira stretch mark beliau dah cantik..

credit


Sebelum tu mari kita study dulu. Apa itu Stretch mark?
Ia adalah garis-garis putih yang terdapat pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha, lengan.Ia muncul akibat kulit meregang dalam waktu singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. Stretch mark kerap muncul pada wanita saat hamil atau saat badan mengalami kegemukan yang awalnya kurus. "Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark," kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics. Kulit terdiri dari tiga lapisan, lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan yang paling luar epidermis. Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. Lapisan ini dipenuhi dengan pembuluh darah, sebenarnya lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis. Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap karena mereka lebih banyak menghasilkan melamin. Stretch mark tak bole dihilangkan tapi mampu utk dikurangkan dgn pengambilan makanan (sayur2an,buah2an,), pengambilan air yg byk dan boleh juga sapu pelembab utk menjaga elastik/kekenyalan kulit
Okey cukup ttg fakta.. sekarang baca cerita si Aula ni ttg stretch mark, dipetik dari blognya..
_____________________________________
Bila cerita pasal STRETCH MARKS nie memang adalah NIGHTMAREbuat kebanyakan ibu-ibu yang dah bersalin.. Antaranya termasukla MOMMY RAZIM k…
Semalam la dok belek2 depan cermin tetiba tengok "eih macam dah berkurang la stretch mark nie… dok sapu2 rase licin jer… Nak tanye hubby of coz die kate cantik kan hahah :P".Takleh aula nak share gambar hahah segan la… tapi percayalah mmg dah bertambah licin rupa dan rase (macam makanan laks!) . Sebenarnya memang ramai yang dah share testimoni nie tapi takde lak aula rase kan.. tapi lepas mendisiplinkan diri untuk amalkan 3 CARA kat bawah nie alhamdulilah baru PERCAYA..

1. Pepagi breakfast memang Aula minum ESP+ FIBER wajib selain dari control diet dan tenaga nak make sure "Protien yang cukup untuk badan nie"
2. Amalkan minum air yang CUKUP sekurang-kurangnya 2-3Liter sehari wajib ye!!
3. Pengambilan VITAMIN C dan GLA sekurang-kurangya 2 bijisehari.
Nie memang rutin harian selama tak aktif berblogging tapi walau malas camne pun mesti takleh lepas dari ambil VItamin C.
PEngambilan protien yang mencukupi memang adalah PENTING sebab protien adalah sumber makanan buat sel-sel kita. Kalo tak cukup makanan macam mane nak kulit tampak segar dan awet muda kan?? Saya bolehla cerita macam2 kan tapi tak cuba tak tahu kan?? Tiada paksaan tau… Yang penting saya sharekan pengalaman saya.
-------------------------------------------------------------------
Anda bagaimana? Teruja dengan kisah diatas dan ingin cantikkan stretch mark anda?

Jika anda berminat utk mengetahui jadual mkn, dan tips ekslusif serta option supplemen bersesuaian dengan bajet anda,  sila emel saya di rafaliah@yahoo.co.uk atau contact saya di talian 012 2541296 atau PM di Facebook page UmmiIrfan Online Shoppe

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in