Sunday, October 2, 2011

Cuaca panas! Ape yang boleh membantu ..? Banyakkan ambil 3 ni dikala cuaca panas..


Semalam berbual dengan abah di talian, sempat abah mengingatkan ibu 3 perkara ini....
Memandangkan cuaca panas sekarang ini, jangan lupa sediakan di rumah setiap masa:

1. Buah-buahan dan makan banyak serat untuk makanan selepas berbuka ( selepas moreh)
2. Minuman Isotonik Drink ( Kami prefer Performance Drink Shaklee sebab tiada karbonat so tak menghasilkan perut yang berangin berbanding amik isotonik berkarbonat)
3. Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia adalah vitamin serap air maka ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan mudah rosak. Ditambah badan akan mula kekeringan disebabkan cuaca yang panas tadi. Ini boleh mengakibatkan seseorang mudah dijangkiti penyakit.

Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
  • Mudah selsema
  • Mudah tertekan ( stress)
  • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
  • Tapak kaki keras dan kasar
  • Mudah bersin
  • Luka yang lambat baik
  • Wajah nampak tua berbanding umur ( Vitamin C membantu pembentukan kolagen)
  • Mudah dapat ulcer
  • Mudah demam
  • penyakit Skurvi
dan banyak lagi. Tetapi untuk mengetahui dengan sangat cepat sama ada kita cukup vitamin c atau tidak...
1. Gusi mudah berdarah setiap kali digosok
atau
2. cuba goreskan kulit tangan dengan menggunakan kuku sendiri. Jika ia menghasilkan satu garisan warna putih yang jelas lagi nyata, maka itu tandanya anda kekurangan Vitamin C yang ketara.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Well, well, well, untuk sesiapa yang minat berbasikal atau ape2 shj sukan yang lain, selain Vitamin C anda patut ambil Performance Drink Shaklee ini..Kenapa? boleh baca disini..
Lagi satu, dengar khabar ada Jamboree di UTP on 8th Oct, 2011 ni kan? ramai dah book Performance Drink ni dan termasuk vitamin2 yang lain..yelah, bukan setakat cuaca panas je nanti, tiba-tiba hujan, selesai jamboree demam lak nanti kan..so, kita kena amik prevention action..ingat lagi quote ni~ prevention is better than cure..jadinya, anda bila lagi? early Sept haritu ada customer dr Perak beli Performance Drink (PD) sebab nak join kayuhan di Penang 80km..ini feedback drpd beliau " PD membantu dalam kayuhan saya, walaupun dalam hujan lebat.." - En Khairul

Jadi, anda bagaimana? boleh membuat pesanan anda ditalian 012-2541296 atau email ke rafaliah@yahoo.co.uk

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in