Saturday, September 3, 2011

Set A - Optimum Health for Anaemia

Fuhh..! Lama betul tak update blog..hehe..maklumlar mood raya, raya, raya.. well, actually raya pertama dah terima berita sedih, bapa saudara suami pergi buat selama-lamanya diawal subuh pagi hari raya pertama..so hari raya pertama tu agak sibuk menguruskan jenazah dan sebagainya..kemudian, keesokkan harinya barulah kami beraya .. now ni ada di Ipoh, kampung halamanku mungkin petang ni or esok balik ke Sepang..pasni dah start keja balik, start bisnes macam biasa dan pastinya start busy-bee macam sebelum2 ni..hari raya pertama dan kedua customer dah place order dan mintak poskan seawal hari isnin nanti.. AlhamduLILLAH, rezeki dtgnya daripada ALLAH..sesungguhnya ALLAH sebaik-baik pelindung dan pemberi rezeki..

Oklah sebelum saya start merepek2 ni, harini saya nak share tentang kami punya Set Optimum yang mengandungi Vitalea (hey, Vitalea ada promotion tau this mth, :-)), B-complex dan Vitamin C.. jom baca ni..

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Anemia adalah keadaan di mana darah yang dhasilkan mengandungi kurang sel darah merah. Tugas utama sel ini adalah untuk membawa oksigen ke seluruh organ badan. Jika kurang sel darah merah berlaku, bermaksud oksigen juga gagal dibawa ke seluruh badan. Akibatnya badan cepat letih kerana badan tak dapat berfungsi dengan baik akibat kekurangan oksigen untuk bekerja.


Apa-apa yg mengganggu kitaran normal sel darah merah iaitu 120 hari boleh menyebabkan anemia yg dihasilkan di tulang sum-sum.

Contoh dan faktor anemia:
-kehilangan banyak darah yg berterusan atau tanpa disedari seperti semasa sakit ulser, kemalangan

-sel darah merah yg dihasilkan sememangnya kurang atau tidak berfungsi dgn baik.
Abnormaliti ini mungkin disebabkan oleh kurang mineral dan vitamin yg diperlukan oleh sel darah utk bekerja. Mineral ferum/zat besi dan vitamin b12 dan asid folik sangat penting untuk pembentukan sel darah merah yg sihat.

-pemusnahan sel darah merah
Apabila sel darah merah yg terhasil tidak sihat,ia tidak mampu menahan tekanan kerja dan musnah.

Anemia boleh dikesan melalui ujian darah. Ujian ini juga mampu mengira jumlah dan saiz sel darah seterusnya menentukan atau mengagak punca anemia. Anemia ini di diklasifikasikan melalui saiz sel darah merah:
<80-Mikrositik
80-100-Normositik(normal)
100-Markositik

Jadi jika anda sering menghadapai simpton2 di bawah,segeranya berjumpa doktor untuk ujian darah.

Simpton atau tanda-tanda awal seperti:
  • cepat penat,
  • dada berdebar,
  • pucat
  • tak cukup nafas/nafas pendek semasa bersenam cthnya
  • rambut gugur
  • rasa xsedap hati ja


Rawatan Anemia
Selain mengambil ubat dari doktor, anda boleh

  • perbaiki diet harian. Pastikan diet harian tinggi zat besi, vitamin B12 dan folat. Vitamin C juga perlu kerana ia membantu penyerapan zat besi.
  • pesakit anemia yg kronik memerlukan permindahan darah.


Apa yg kami cadangkan?


Optimum Health set A yg mengandungi

  • Vitalea dengan formula zat besi: sangat mustahak untuk pesakit anemia mendapat sumber zat besi dlm diet harian.
  • B complex lengkap dgn semua 8 jenis(B1,B2,B3,B5,B6,B8, B9,B12) termasuk B12 dan Asid Folik yang penting untuk pembentukan sel darah merah yang sihat.
  • Vitamic C- 500mg lengkap utk keperluan harian dan bertindak mengikut pelepasan masa. Vitamin C membantu penyerapan zat besi dari makanan. 
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang promosi dan special offers (bulan ni ada promotion Vitalea tau..) untuk anda ~ My Lovely Customer, sila klik LIKE fanpage UmmiIrfan Online Shoppe, atau email ke rafaliah@yahoo.co.uk or sms/call saya 012-2541296 untuk konsultansi percuma dan membuat pesanan anda..! FREE GIFT menarik menanti anda !! (^_^)

Lots of Love..
UmmIrfan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in