Wednesday, August 24, 2011

KOLESTROL IS A SILENT KILLER..Ape vitamin yang boleh membantu kita untuk mengawal dan mencegah ianya terjadi..?


Lagi 6 hari? Mood raya? Semua persiapan dah ready..tinggal nak balik kampung je..hehe.. tiba-tiba rasa seronok lak dalam hati ni..walaupun sebenarnya 2-3 harini Irfan tak sihat ~ demam, batuk n flu..Irfan dah lama tak demam sejak amik Mealshake.. kalo batuk n flu pun tak demam..ligat je dia main sana-sini..tapi bila dah start demam sampai suhu badan cecah 39.8 degree Celcius, ibu mana tak risau.. Sejak consume Mealshake, Irfan batuk pun takde lar teruk (mcm before this kalo batuk siap kena admitted kat ward sbb pneumonia) .. tapi tadi Subuh bawak ke hospital, doktor cakap ada viral infection..This is his first time diagnosed with anti-Viral..tengok dah tengahari dah ni..AlhamduLILLAH..nampak better dr mlm tadi..


Anyway, itu ceritanya yea...Kalini, saya nak kongsi cerita kolestrol... Ini kisah kak Norita dan kolestrol.. KOLESTROL PEMBUNUH DLM DIAM..
_________________________________________________________

Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan,keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga. 

Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.

_____________________________________


Bagaimana dengan bacaan kolestrol anda? Jgn terkejut ye..Org kurus ke, tak kurus ke, anda takkan tahu kadar kolestrol anda selagi tak pergi buat medical check up.. Jadi sila pergi check.


Kenapa kolestrol yang tinggi amat berbahaya
Kolestrol yang terkumpul kepada darah jika tidak dikawal akan membuatkan anda akan diserang tekanan darah tinggi akibat tekanan pengepamam pada jantung. Jantung akan mula bekerja keras mengepam darah untuk disalirkan ke seluruh tubuh. Proses ini pula akan menjadikan otot dan arteri jantung menjadi keras dan bermulalah penyakit lemah jantung. Lama kelamaan, jantung yang lemah membuat aliran darah berlaku dengan perlahan. Apabila darah mengalir perlahan, penimbunan lemak mula berlaku dalam darah. Ianya akan menjadikan salur darah semakin sempit dan penyumbatan akan berlaku pada bila-bila masa. Yang pasti itulah"SILENT KILLER". Dalam beberapa saat, apabila penyumbatan berlaku, usia kita ditentukan oleh Nya


Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.

OPTION 1: VITAMIN C, GLA, LECITHIN (BASIC)




OPTION 2: LECITHIN, VITAMIN E, VITAMIN C (jika budget lebih sikit)



Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah

Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.


Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol


GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.


Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.
Nak harga istimewa vitamin2 di atas?.. Contact saya yer..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



utk mengetahui latest update dan latest healthy beauty info, sila klik LIKE page UmmiIrfan Online Shoppe dan j

ika anda ingin mendapat harga istimewa atau konsultasi percuma sila SMS/WhatsApp 0122541296 atau emel ke rafaliah@yahoo.co.uk









Lots of Love..
UmmIrfan

2 comments:

mamaNoriz

anak sya dulu terus kasi injection pneumococal, alhamdulillah... antibodi jadi kuat dan susah kena demam dan flu wlupun duk di taska..

say cam teringin nak beli pek 1st tu... berapa ek?

rafaliah

oh yea..? penah gak dgr pneumococal tu..nnt nak check my son gak lar..

check ur email yea..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in