Friday, July 29, 2011

Demam dan Performance Drink


Demam..?nak mkn ape?..Panadol?..alaa..saya tak suka panadoll..seriusss.saya lebih rela tidur dan minum air kosong dari mkn panadol..bukan sbb ubat2 ni..tapi saya memang tak suke telan tablet2 yang bau2 dia semacam ni ...oh pleaseee..~~.seingat saya kali terakhir saya kene demam ala2 sakit kepala yg agak teruk..time awal2 puasa haritu(sbb saya ni ada gastrik)... saya loya dan sakit kepala..makk aiii. time tu rasa macam nak telan semua orang....well..dipendekkan cerita.untuk redakan kesakitan.instead of telan panadol....saya gi telan omega..telan nutriferon dan minum Performance drink...pahtu gi tidur...Org kat ofis suruh saya minum 100plus..katanya boleh redakan sakit demam.....tapi sy tak suke sbb bergas.... dan high content of sugar..Saya prefer Shaklee Performance Drink. Ianya ala2 jus tang dan berfungsi lebih baik dari 100 plus ...baca kelebihannya disini .

Alhamdulillah..bangun tidur...lega dah migrain tu...ajaib?...semuanya kuasa Allah....dan kali ni nak share cerita ajaib Kak Nadiah ..pengalamannya ketika beliau demam dan ketika abahnya demam....

"...................masa tu rasa mcm nak pengsan...perut macam kena cucuk2 dan di pulas2...buang air pun dah tak keluar apa...badan jadi dehidrasi dan terketar2 tak larat...masa tu memang ummi terbaring je even nak bangun duduk pun tak larat dah...nak bercakap pun dah takde tenaga....muka pucat macam takde darah...suami dan abah ummi risau yang amat...berkejar pergi farmasi beli ubat sakit perut dan cirit birit yang paling bagus(kata ahli farmasi tu la)...masa tu otak ummi dah jammed...tak boleh fikir apa dah...apa org bg semua ummi ambik...janji baik...malangnya sampai ke petang it's getting worse...sampai ummi nak angkat tgn pun tak larat dah...punya la susah hati ahli keluarga ummi, masing2 dah ingat nak bawa ummi pergi hospital...

Sesungguhnya Allah tu Maha Berkuasa...dengan takdir tuhan anak sulung ummi boleh bawa kat ummi satu bakul vitamin2 shaklee (memang vitamin yg ummi makan ummi bubuh dlm satu bakul khas)...anak ummi kata"ummi ni ubat ummi...makan la ummi"...berlinang air mata ummi...ummi buat isyarat menggunakan mata pada suami ummi...ummi bisik pada suami ummi " Abang, tolong keluarkan vitalea 1 biji, b compleks 2 biji, dan vitamin c 2 biji, abang patahkan dua dan abang tolong bancuhkan satu gelas performance drink ye"...suami ummi turutkan sahaja....Subhanallah, menjelang maghrib, secara perlahan2 ummi rasa sakit perut ummi berkurangan, badan ummi terasa sedikit segar dan bertenaga dan cirit birit yang ummi deritai tadi beransur sembuh...SATU KEAJAIBAN BERLAKU!!!!Syukur atas nikmat yang Engkau berikan ini Ya Allah....

Menjelang malam, sebaik ummi kembali normal seperti biasa, abah kesayangan ummi pula mula bersin2 dan melarat sehingga sakit kepala...Masya Allah!!!Sekali lagi ummi di duga...abah ummi dah mencecah 70 lebih usianya...so, bila sakit memang terus macam nak demam...abah ummi kata, selalunya kalau dia kena bersin dan selsema seterusnya bawa ke demam memang akan ambil sehingga 1 minggu baru sembuh...sedih ummi mendengarnya... ummi bagi abah ummi makan vitalea 1 biji, b compleks 2 biji dan vitamin c 2 biji dan di patahkan kepada 2 bahagian (jd 4) dan ummi suruh abah ummi minum air masak suam banyak2...terus dia tidur...

Subahanallah!!!sekali lagi keajaiban berlaku...Sesudah ummi solat subuh...abah ummi menghampiri ummi terus cakap "Shaklee memang Bagus laaaa...tak pernah selsema dan demam abah boleh beransur baik dalam masa sehari je...."...Sekali lagi ummi bersyukur yang amat...sesungguhnya ummi percaya bahawa jika kita yakin dengan sesuatu yang kita makan di samping berdoa ke hadrat Allah (Vitamin hanya penyebab tetapi kesembuhan datang dr keizinan Allah SWT) Insya Allah...pasti kalian juga akan merasai keajaiban dan perbezaan vitamin shaklee ini seperti ummi...Dan insya allah, ummi sekeluarga akan terus mengamalkan Shaklee dan jika ada kebaikan yang ummi perolehi, ummi akan terus kongsikan dengan kalian...

bagaimana dengan anda?lebih gemarkan painkiller dan panadol?..ketahuilah bahawa pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan..Sebagai alternatif..anda boleh amalkan pengambilan supplemen natural Shaklee.. ...mcm testimoni di atas tu

Akhir kata, mulakan Ramadhan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat bersama Shaklee..

Lots of Love..
UmmIrfan

Rahsia Surat Yaasiin Ayat 58


Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah
tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali
untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha
Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.
Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh
dan mencintai islam
3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik
dan berjaya didunia dan akhirat.
4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku
dapat ini
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq
dan miskin
6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang
beriman kesihatan zahir batin
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan
redhaikanlah aku.....

AMINnnnn.


Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda seramai yang boleh,

tiada kerugian bahkan digalakkan. Ikhlaskanlah hatimu menyampaikan
dakwah ini kerana Allah.
Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenar...

Lots of Love...
UmmIrfan

Healing Crisis. Ape itu Healing Crisis?


Entry kali ni saya nak cerita pasal HEALING CRISIS. Apa itu HEALING CRISIS? Sebab ada yang tanya, apa kesan makan ubat ni? Oh ye! Sebelum tu, meh saya betulkan term ubat kepada vitamin/suplemen. Shaklee adalah suplemen, bukan ubat. Ubat adalah sangat berbeza dengan suplemen. Suplemen adalah makanan kepada tubuh yang membantu memulihkan sistem tubuh secara perlahan, manakala ubat adalah untuk menghilangkan kesan penyakit, dan kesannya pantas.

Antara tanda-tanda anda mengalami HEALING CRISIS.
  • penat melampau
  • mengantuk sokmo
  • cirit-birit
  • gatal-gatal
  • jerawat naik tiba-tiba
  • loya
  • sakit kepala
  • pening
HEALING CRISIS bukan bermakna tubuh anda tak serasi dengan suplemen Shaklee ni, tapi ia menandakan yang ada tindakbalas sedang berlaku dalam tubuh anda. Ia adalah positif, dan tak lama pun. Ibaratnya tubuh anda sedang dibersihkan dari segala junkies dan toksin yang bersarang dalam tubuh anda selama ni. Masa all those junkies and drugs tu nak hilang, tentulah melalui tubuh kita kan? Tu yang simptom-simptom kat atas tadi timbul. Apa yang kita perlu buat ialah, drink loads and loads of water to help the body to flush out all of those junkies and toxins. Remember, sel-sel tubuh mengambil masa at least 90 days to change/ react.

Bukan semua orang kena HEALING CRISIS ni. Bergantung pada tubuh seseorang.

Apa kata Cery

Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?

Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punya perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang org menghantar perabot serta memenuhi ruang kosong dalam rumah..sure rumah tu “pening” terima perabot..hehe ). pastinya individu itu perlukan masa utk menyesuaikan diri.)

Hakikatnya keserasian memerlukan masa

Antara simptom2 dan punca2 HEALING CRISIS:

Healing Crisis
Possible Reasons/Causes
Lethargy, sleepiness
Acidic body, poor liver function, over exhausted, need more rest
Headache, heavy headed
High blood pressure, sign of detoxification
Fever, slight fever, restlessness
Increase metabolism, stimulate body immune function
Diarrhea, increase bowel movements, passing out a dark, smelly stool, foul-smelly urine
Sign of detoxification, accumulated waste and residue in the colon
Flatulence, gassy stomach
Poor digestive system
Break out, rashes, itchy skin, bad sweat, mucus secretion, dandruff
Poor liver function, poor colon health and elimination system
Mucus production such as, phlegm, running nose
Poor lung function, passing out phlegm is also a sign of detoxification
Nasal bleeding
May be a sign of anaemia
Muscles and joints are aching and pain
Acidic body, toxins accumulated at the affected area
Increased pain in affected part of body
Speed up the healing process
Insomnia or hyperactive
Poor nervous system
Irregular period, changes in period, itchy bottom, increased mucus secretion
Hormonal imbalance, in the process of hormone regulation
Bleeding with bowel movements
May be haemorrhoid
Dizziness, hunger
Hypoglycemia, anaemia
Nausea, constipation, hiccups
Poor digestive system, liver problem
Slight edema (swelling)
Kidney problem


akan bersambung..


Lots of Love..
UmmIrfan

Thursday, July 28, 2011

Cerita Shida (Brunei) tentang Mealshake dan anaknya yang baru pulih dari demam panas berpanjangan yang teruk.


Tiada ibu yang tak resah gelisah bila melihat anak jatuh sakit..walau hanya demam biasa.. Serba tak kena dibuatnya.. sanggup tak tidur malam menjaga buah hati tersayang.. betul tak?. Saya bukan lah doktor ..tapi majoriti pembeli di laman maya ini adalah ibu2 menyusu dan ibu hamil dan juga ibu2 yang ingin membelikan supplemen buat anak tersayang.. Hari ini mari kita baca kisah Shida dari Brunei..kisahnya menjaga anaknya yg jatuh sakit demam berpanjangan akibat kencing kotor. bagaimana beliau berpuas hati dan jatuh cinta dgn supplemen ini. Jom kita baca kisah beliau.. kisah inidipetik dari blognya di link ini

Biar cda mulakan cerita ni dengan rasa syukur kehadradNya kerana anak pertama c-da "Anas" anak berusia 2 tahun yang memperoleh manfaat dari penganbilan Meal shake ni sehingga hari ini....
Al-kisah.....
13-04-2011 - anas mula menunjukkan symptom nak demam....hari ke-2 - pagi bawa ke klinik....doc cakap demam biasa saja....badanmya mula panas n kurang menyusu..selalunye 1 hari mesti dalam 5 botol..tapi harini cume 2 botol......cda beri dia panadol saja.hari ke 3- panas lagi.....makan pun takmau....itu semua takmau....meragam saja....hari ke-4- panasya on off.....aftter diberi panadol,,kurang,,,4 jam panas balik...sampailah malam panasnye tiba2 mencecah 40 kami terus ke hospital Suri Seri Begawa, Kuala Belait n anas dimasukkan ke wad setelah dapat tahu yang anas kena kencing kotor (U.T.I)....aduhai...bertapa risaunye tengok anas meraung menahan panas yang beretusan sehingga hari yang ke-10.....anas diberi antibiotik, dimasukkan air dan diberi panadol...mujurlah waktu tu cda dah seminggu mengambil suppliment Shaklee.......letih tuhan saja yang tahu....mujur suami dah boleh berjalan dengan bantuan tongkat...seminggu di hospital baru anas dapat discharge...
doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)....kulit anas menjadi kasar...dan anas jadi sensitif...mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..
2 hari selepas tu cda nampak perubahannye....anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur.........dan dari tu juga anas semakin aktif.....tidak mudah meragam...dan sekarang selepas 1 bulan....badanya dah mula berisi...kulitnya semakin halus dan sekata.....psst! macam ilkan pencuci muka pulak.. :P ...mudah menerima arahan....senang tidur....dipendekkan cerita perubahannya cukup ketara.......dipendekkan cerita......Meal Shake Shaklee Best!!!!
Thanks kak cery coz introduce shaklee umumnye dan Meal Shake khasnye......
_________________________
Apa itu MealShake?Bukan utk anak2 je ye.. tapi ia sesuai utk seisi keluarga. boleh baca lanjut di llink ini ya.

Pendek kata
Setiap bancuhan MealShake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat.Naturally good nutrition n great taste. No artificial flavor,colors,sweeteners or preservatives added..
  • a wholesome instant breakfast
  • a delicious,inexpensive meal in hurry
  • a nutrition packed meal supplement
  • a detectable snack any time
  • an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholestrol and sodium

*Jika berminat boleh hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa.

Lots of Love..
UmmIrfan

Wednesday, July 27, 2011

Puasa bersama ESP dan PD..lain dari yang lain..pastinya anda akan kekal bertenaga dan ceria..


Berpuasa dengan Energizing Soy Protein dan Performance Drink Shaklee sememangnya berbeza dari puasa-puasa biasa yang pernah jalani.. Dapatkan lebih tenaga, kurang rasa haus dan bagi ibu-ibu jawapan kepada belenggu masalah susu berkurang jika berpuasa...Ini adalah items wajib yang perlu anda dapatkan..Rebut tawaran hebat ini. Order melaui emel rafaliah@yahoo.co.uk or sms di 012-2541296

Harga runtuh utk 2 item di atas Hanya Sah untuk 5 HARI TERAKHIR JULAI!....

Lots of Love..
UmmIrfan

Testimoni Set B + ESP


Beliau adalah kenalan internet ibu... seorang ibu yang kuat semangat untuk terus menyusukan anaknya waluapun anaknya kini tidak menyusu secara terus (direct feeding). Anaknya belum pun berusia satu tahun maka inilah yang menjadikan beliau kuat semangat untuk terus menyusukan anaknya walaupun terpaksa mengepam dengan konsisten. Inilah hasilnya.....

Alhamdulilah, every pumping session has given consistent amounts.

It’s been one week since I’ve tried the Shaklee products and alhamdulilah, throughout the week I find myself more confident to face Ramadhan with Shaklee to back me up (and of course 3 L gallons of water to stir things up. haha. gettit? stir. no? ehem. MIND THE PUN :P

This question might popped in some of youse: Why am I so gungho in promoting Shaklee? Am I getting commission out of it?

The answer is no :)

I am not a member of Shaklee, hence I do not get anything out of promoting this product except a rise in blog hits. But that’s much about it.

I am promoting Shaklee because it works. I’ve tried it, recorded the results and find myself agreeing to all the testimonials i’ve read on Kak N ‘s blog and Kak Lyna’s blog. It really does work!

The quality of my milk has improved and Aiman is satisfied with his milk.

He used to consume 5-6oz per session, now he’s content with 4.5oz.Previously it’s hard for him to drink 20oz perday, but now he drinks more frequently and he’s often full by the end of the bottle. We have to change his diapers more often but that’s all good to me. A full diaper is a happy baby.

Happy baby equals happy ummi.

Happy ummi produces more milk! Hurrah! Now isn’t that a vaannndeerffuull equation? They don’t teach that sort of maths in school.

His poopies are even more meriah now. Before he only poops once every two days, and sometimes quite karas. Now consistently every day and they are licak. Previously they would be licak if he had lentils plus mix vegies for dinner. Now, lentils or no lentils, its soft. Again, I happy.

I don’t feel tired nor lethargic. Quite energised and hydrated throughout the day. In fact Im not the only one energised, Aiman seems more hyper than normal. Tecnhically I should feel tired by just chasing him around but i don’t.

Alhamdulilah.

My body has also adjusted itself to the whole 3 gallon L of water I have to drink daily. If I only manage to drink 2 L or less, I’d feel very dehydrated and my throat feels so dry. And when that happens, production pun kurang. (This is a control test, I did this on purpose just to see what would happen.)

Another thing to note is that my ‘girls’ (he-he-he. malu ku kan type b****t when referring to myself) feel full all the time. Even after pumping. And they are engorge (not in a painful way) right on time. Like every 3 hours.
Quite often when mothers complain that Shaklee didn’t work for them because most probably they didn’t do one of these three things or all three:

1. Drink 3 L of water
2. Consistent pumping
3. Doa

Most important out of all that three is DOA. I can’t emphasise more on how absolutely critical it is for a mother to doa that Allah (SWT) would help her in maintaining her supply.

Shaklee is our USAHA.

It is not Shaklee yang tolong tani, tapi Allah (SWT) yang tolong tani. Shaklee is just a weapon.

Allah (SWT) suruh tani berusaha dengan bersungguh-sungguh, the end result has already been determine by Allah (SWT). What is important is what you have done to work towards in putting your trust and faith in Allah (SWT).

[SHORT RANT]

I’ve read some statuses on FB yg breastfeeding ani is tiring, leceh, menyusahkan at times, etc. Bukan all the time, tapi some of the time saja, they would say. Most of the time they enjoy bfing. Tapi sometimes it gets tiring.

Istigfar, I tell you. Istigfar. There are thousands of mummies out there yang would trade places (breasts) with you in an instant! Because they are unable to breastfeed for many reasons. Allah (SWT) gives you that opportunity, you dont complain! Not even once!

Sekali mengeluh boleh menolak seribu nikmat Allah (SWT). Allah (SWT) gives YOU that experience for FREE. Nda payah bebayar pada Allah (SWT). Infact, Allah (SWT) pays YOU everytime you feed your child. Setitik air susu di telan anak, dosa di hapuskan.

Please mummies, istigfar. Jangan mengeluh, walaupun sekali. Jangan. Takut Allah (SWT) akan menarik balik nikmat ani. Takutlah.

Then ada yang mau quick-fixs on maintaining their supply throughout Ramadhan, tapi MALAS kan berusaha bila di suruh makan itu, makan ini, minum ani, etc.

Mau kan menyusukan, tapi malas kan usaha? Do you think air susu akan melimpah ruah tanpa usaha? Harapkan doa saja?

Istigfar, i tell you. Istigfar.

Doa is NOT enough. It’s not. If its enough, napa Allah (SWT) nda kembalikan bumi Palestine kepada orang-orang Palestine? Napa? Nda kan tani sudah berdoa? tani solat hajat lagi? Nda kan Allah (SWT) nda mendengar doa billions of Muslims asking for peace in Palestine?

Nda ja?

Doa is NOT enough. Usaha di iringi oleh doa, itulah sepatutnya di buat oleh seorang Ummi yang Mukminah.

InsyaAllah, semua ibu-ibu yang membaca adalah ibu-ibu yang beriman pada Allah (SWT) dan pada Rasul Nya. Ameen ameen.

[END RANT]

Ehem. Again :) I don’t get anything out of promoting Shaklee. But I honestly feel that good stuff like these should be shared. Sama-sama tani berusaha, sama-sama tani happy, sama-sama anak tani kanyang, sama-sama tani beribadah pada Allah (SWT). kan senang hidup bahagia sama-sama?
Aku bersyukur padaMu ya Allah...semoga Allah memberi nikmat ibu kepada semua ibu yang berusaha untuk menyusukan anak mereka dengan susuibu.
YA ALLAH BERIKANLAH KEJAYAAN KEPADA MEREKA YANG BERUSAHA
BERIKAN  PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG MEMERLUKAN
BERIKAN   KEBENARAN KEPADA MEREKA YANG INGIN MENGETAHUI
DAN DENGAN RAHMATMU JANGANLAH KAU AMBIL SEMULA NIKMAT YANG TELAH ENGKAU BERIKAN. AMIN. 


Lots of Love..
UmmIrfan

Tuesday, July 26, 2011

Soal Jawab tentang ESP

Nampaknya masih ramai pembaca dan pengunjung blog ini bertanyakan tentang ESP..takpe..takpe..saya akan cuba bantu semampu saya demi anda ~ my lovely customer..berikut ini ialah soalan yang sering diajukan kepada saya..


1. ESP tu apa ya?
2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
3. Berapakah harga ESP?
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
6. Apakah rasa ESP?
7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?

Dengan senang hati ingin ibu kongsikan jawapan kepada persoalan di atas ini agar segala kemusykilan bagi yang baru mengenali ESP Shaklee akan terjawab...
1. ESP tu apa ya?
ESP ialah singkatan bagi Energizing Soy Protin. Ia adalah protin soya yang sangat berkualiti. Ia didatangkan dalam bentuk serbuk. Boleh diminum begitu sahaja atau pengambilan bersama minuman lain seperti susu, milo atau jus dengan suhu air tidak terlalu panas agar tidak merosakkan enzim protin itu sendiri.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
Protin sangat perlu untuk pembentukkan sel. Kandungan susuibu mengandungi protin dan pengambilan protin menggalakkan lagi penghasilan susuibu. Alfalfa turut mengandungi protin namun ada kadar yang minimum.
Kedua-dua bangus untuk membanyakkan penghasilan susu namun balik kepada budget masing-masing. Ada yang mengambil kedua2nya, tidak kurang yang mengambil salah satu sahaja.

3. Berapakah harga ESP?
Harga biasa ESP bagi semenanjung termasuk postage ialah RM160 manakala bagi Sabah Sarawak ialah RM175.  Untuk mendapatkan harga istimewa boleh hubungi saya atau email saya..
 
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
Jika si ibu mengambil 2 sudu besar sehari , ia boleh bertahan antara 1.5 -2 bulan untuk satu canister.
 
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
Individu yang mempunyai masalah buah pinggang tidak digalakkan mengambil ESP ini.
 
6. Apakah perasa ESP?
ESP Shaklee berperasa Soya.

7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
 InsyaAllah jika tiada aral yang melintang, penghantaran adalah 1-2 hari bekerja.

8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?
Boleh mengambil kedua2nya jika berkemampuan. Jika tidak boleh memilih salah satu mengikut budget individu.

credit

So, terjawablah soalan-soalan basic tentang ESP ni..kepada anda yang berminat boleh hubungi saya ditalian 012-2541296 atau email ke rafaliah@yahoo.co.uk untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk ini..Oh ya! Promosi ESP ni sehingga 31st July, 2011 yea..! cepat dapatkannya sebagai persediaan berpuasa..:-)

Lots of Love..
UmmIrfan

Monday, July 25, 2011

Benarkah Set B berkesan?


Ini adalah entry salah seorang customer ibu dan kini telah menjadi pengguna tegar Shaklee serta berkongsi trial pack dengan semua teman-temannya. Beliau mempunyai anak kembar yang sangat comel. Ikuti cerita beliau.

Credit to Ina

Alhamdulillah saya masih lagi meneruskan penyususuan susu ibu sehinggalah Amna dan Anis berusia 17bulan.Saya tidak menetapkan sesuatu tempoh ianya mesti berakhir sehingga bila kerana saya selalu berdoa"Ya Allah kurniakan kepadaku kekuatan untuk menyusukan anak-anakku selama yang mungkin kerana setiap yang berlaku hanyalah dengan izinmu,Ya Allah permudahkanlah segala urusan hidup kami dan berkatilah kami dengan Rahmat dan Kasih Sayangmu..
Bagaimana saya begitu percaya dengan Shaklee?
Bermula pada thn 2009 Sewaktu kandungan saya berusia 5 bulan saya saja-saja mencuba 1 tin ESP sebelum ditukarkan kepada canister)kerana kesian pada seorang kwn bersungguh-sungguh bercerita tentang ESP sehinggalah saya melahirkan Amna &Anis.Alhamdulillah kesan ESP 1 tin itu kulit mereka cukup bersih dan gebu..saya mula terfikir bagimanalah rupanya jika bertin-tin ESP masih diteruskan pengambilannya semasa saya menyusu pulak.mesti orang akan bertanya Amna&Anis ikut siapa yer sebab saya tidak segebu mereka...hehe

Bagaimana Set B dan ESP membantu penyusuan saya?
Setelah melahirkan Amna&Anis saya tidak tahu rupanya ESP yang saya pernah minum dapat membantu memperbanyakkan dan memekatkan susu ibu hinngalah apabila Amna&Anis berusia 16 bulan susu saya makan berkurang sehingga 2 0z setiap sesi perahan.Saya takut dan risau kerana ramai ibu yang tidak dapat meneruskan penyusuan apabila anak sudah mula makan.
Bagaimana saya menemui harapan untuk dapatkan semula 9 oz setiap sesi?
Saya berusaha mencari Info bagaimana untuk menambahan susu perahan saya.Saya masih mengepam secara konsisten,tapi apa yang berlaku saya cepat panik bila saya hanya mampu bawa pulang 3-4oz setiap hari untuk keperluan amna&anis.Saya jadi seorang yang cepat stress bila seminggu susu saya drop.Alhamdulillah bertemu kak N bercerita tentang Shaklee apa vitamin yang boleh kurangkan stress dan tambahkan susu,berkenalan pulak dengan kak Nadia berkongsi cerita dan Tips bagaimana kak Nadia berjaya.Terima Kasih Kak N dan Nadia..semoga ada ganjaran dari Allah SWT dan setiap usaha dan perkara baik yang kalian lakukan diberkati Allah SWT...
Apa hasilnya selepas seminggu mencuba Set B dan ESP?
Saya akui memang saya mengharapkan kesan serta merta setelah saya mencuba Shaklee.Tapi Allah SWT ingin melihat saya bagaimana perlu dan pentingnya sifat sabar.Saya belum nampak sebarang peningkatan.Siapa yang saya cari?Saya sms kak N "Salam Kn dah 8 hari makan Set B cuma susu masih belum nampak perubahan".Saya sms pula kak Nadiah.Salam kak.saya nak tanya camna cara kak ambil vitamin dah 8 hari makan set B tapi tak nampak perubahan .Jawapan kak N,Ina ada orang makan 2 weeks baru ada kesan yang ketara,jadi kena istiqamah ya.Akak doakan ina berjaya dapatkan amount yang dihajati.Kak Nadiah pula emailkan saya penerangan yang cukup panjang lebar(.Nanti saya kongsikan yer..boleh ke kak Nadiah? )Kesimpulannya sabar,istiqamah dan banyakkan doa

Selepas 12 hari....

Apa kata kak N: Tahniah,itulah berkat kesabaran
Saya berusaha,bersabar,dan saya perlu istiqamah dan teruskan berdoa..Saya juga ingin berkongsi dan bersedia untuk membantu anda

Sesungguhnya mereka yang berjaya adalah mereka yang melaksanakan 3 perkara yang selalu ibu ingatkan iaitu :
1. Sesi perahan yang konsisten iaitu perah setiap 3 jam.

2. Minum minima 3 liter air sehari. Perlu ada satu indicator memastikan pengambilan air yang cukup.
3. DOA yang berterusan. Ini adalah untuk kepentingan rohani. Roh yang sakit adalah ROH yang sentiasa tidak sabar, pemarah, merungut, tidak redha  dengan aturan ALLAH serta TIDAK YAKIN dengan ALLAH. Maka DOA ini bukan sekadar menadah tangan ke langit dan meminta...ia perlulah dengan iringan solat sunat, zikrullah serta amalan2 yang baik. Renung2kanlah.

ESP
+
Set B
* Ibu-ibu menyusu yang berminat untuk mencuba Set B + ESP ini boleh contact saya untuk mendapatkan harga istimewa.  Selain itu set tripple M (3M) juga adalah yang terbaik untuk ibu-ibu menyusu. Set 3M ini mengandungi Set B+ESP+ Kalsium. Harganya? Sangat berpatutan..Jom book sekarang selagi stok masih ada..!

Lots of Love...
UmmIrfan

Tuesday, July 19, 2011

Alzheimer dan cadangan supplemen


Alzheimer atau nyanyuk sudah tidak lagi dikaitkan dengan proses penuaan. Tambahan pula sejak munculnya formula-formula anti-penuaan (anti-aging) yang menyifatkan penuaan bukan sebab usia, tapi kerana wujudnya radikal2 bebas dalam tubuh kita. Sejajar dengan itu, Alzheimer kini dikenali sebagai penyakit progresif yang berlaku akibat kehilangan sel saraf otak. Ia disebabkan oleh ‘kehilangan’ sel otak secara sedikit demi sedikit, yang menyebabkan pesakit mengalami kekurangan fungsi mental dan akhirnya fungsi fizikal.

Ia adalah kerana fiber-fiber saraf di sekitar hippocampus, yakni pusat ingatan dalam otak menjadi ‘tersimpul’. Kekusutan yang berlaku terhadap saraf2 itu menyebabkan ia tidak dapat menyimpan dan menterjemah sebarang maklumat. Dengan kata lain, mereka ni mengalami ‘litar pintas’ dalam otaknya.

Alzheimer sebenarnya bukan perkara normal pada orang tua. Ini kerana ia telah dikelaskan sebagai sejenis penyakit, bukan sebahagian dari peningkatan usia. Ada sesuatu yang tidak kena pada pengidap Alzheimer. Ramai orang yang menghampiri usia 90 tahun masih lagi dapat berfikir dengan sihat dan bijak, contohnya Tun Mahathir.

Menurut kajian, otak penghidap Alzheimer didapati mengandungi kandungan kalsium, silikon, sulfur dan aluminium yang tinggi. Protein dalam darah juga boleh menyumbang kepada terjadinya penyakit ini.

Setakat ini tiada rawatan untuk pesakit Alzheimer, oleh kerana ia adalah penyakit progresif. Namun, terdapat terapi bagi meringankan masalah yang dihidapi oleh pesakit Alzheimer.

Bagaimana mengawal diri agar jauh dari Alzheimer?

Menurut orang-orang tua, cara untuk mengelakkn dari terkena penyakit Alzheimer ialah dengan memperbanyakkan membaca & mengkali al-Quran, zikrullah serta banyak membaca buku. Nabi SAW juga ada memberi petua bahawa untuk menjauhi nyanyuk ialah dengan melazimkan istighfar 70 kali sehari.

Selain dari itu, penyakit Alzheimer boleh dihindari dengan penjagaan kesihatan, termasuk pemakanan.Berikut adalah cadangan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan penyakit Alzheimer:

Vita-E Complex – Vitamin E membantu dalam pengangkutan oksigen kepada sel-sel otak.
B Complex – Vitamin B12 mengelakkan ‘hilang ingatan’ dalam diri kita.
Lecithin – meningkatkan fungsi dan potensi otak.
Omega Guard - dengan DHA untuk meningkatkan daya ingatan.

Supplement bagi membantu pesakit Alzheimer:

Energizing Soy Protein - Mengandungi asid amino yang membekalkan tenaga kepada otak, jantung dan otot rangka dengan menyalurkan asid lemak kepada sel-sel tersebut. Cartinine (sejenis asid amino) membantu melambatkan proses ‘penurunan’ mental pada pesakit Alzheimer.

Garlic Complex -membantu melambatkan proses penyusutan otak.

Omega Guard - memperbaikkan fungsi kognitif.

Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, bingung, dan sebagainya – segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.

Lots of Love..
UmmIrfan

Berbaloi Ayu beli Full Pack Shaklee..


Beliau merupakan kenalan terawal blogger ibu...Ayu. Beliau juga pernah menghantar entry untuk first time ibu buat grand contest di blog dulu-dulu. Walaupun begitu, Ayu ada menghantar email bertanyakan tentang vitamin Shaklee sejak awal kehamilannya yang kedua dan akhirnya pada dua bulan lepas jika ibu tak silap, Ayu pun mendapatkan 1 fullpack penyusuan dengan tambahan beberapa vitamin lain seperti ESP dan vitamin E.

Syukur pada Allah berkat kesabaran Ayu....mengamalkan 3 perkara ini :
1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Namun jika nak rasa payudara penuh dengan susu, amalkan makan alfalfa 6 biji sehari dan minum ESP bagi yang amalkan supplement. You can feel it! TETAPI KENA INGAT! Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Macam ibu sekarang walau dah tak menyusukan Addin dan Nasa namun ibu pastikan ibu mengambil 3-4 L sehari yang disukat melalui botol. Ramai customer yang mengadu susu pekat namun susu belum banyak....kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.


...... hasilnya :

Lots of Love..
UmmIrfan

Monday, July 18, 2011

Menyusu dengan ALFALFA sahaja..Ape kesannya?


Ada ramai ibu yang menyusukan anak mereka hari ini setelah kita didedahkan dengan kebaikan susuibu. Sudah pasti apa yang ditekankan tentang kebaikan susuibu adalah khasiatnya yang tinggi antioksidan, bagus untuk mencegah sakit dan ianya membantu mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Ramai ibu yang telah sedar kepentingan "life balance"... terutama mereka yang bekerjaya dan mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan lengkap semua zat dan vitamin dalam makanan seharian. Sudah pasti mereka juga sedar tentang kepentingan vitamin kepada tubuh badan si ibu kerana ia membantu tubuh si ibu sihat dan dapat menghasilkan susuibu dengan lebih baik ditambah jika sesi perahan atau hisapan bayi yang konsisten.

Namun terdapat segelintir ibu yang hanya mahu mencuba ALFALFA Shaklee kerana menganggap mereka hanya memerlukan ALFALFA sahaja dalam menjayakan penyusuan. Persoalannya , bolehkah? dan
Adakah ia mempunyai kesan yang berbeza dibanding jika si ibu mengambil vitamin yang disyorkan iaitu Multivitamin@Vitalea, B complex dan Vitamin C?

Persoalan pertama , bolehkah jika si ibu hanya bergantung dengan ALFALFA sahaja?

Melalui pengalaman diri ibu sendiri menyusukan anak, jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUN malangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.

Berbeza pula jika si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap...iaitu memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada  dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.

Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.

Maka si ibu punya pilihan iaitu
1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri
Si ibu hanya concern on quantity....

ATAU

2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan  mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.

Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu our own life style.
Mungkin ada orang kata dia tak perlu sebab belakang rumahnya adalah kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam inject dan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa...so tak perlu supplement memang betul :)

Ini dia Set B yang glamour di kalangan ibu-ibu menyusu..

Lots of Love...
UmmIrfan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Kota Warisan, Dengkil, Bandar Baru Salak Tinggi dan KLIA. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in