”Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan manusia.”

Friday, June 10, 2011

..nak kulit cantik dan berseri? Vitamin E ialah jawapannya..tetapi bukan setakat itu sahaja..jom baca apa lagi kebaikan Vitamin E ni..

harini saya nak kongsikan tentang kebaikan Vitamin E untuk kehidupan kita..hehe..ayat cam skema lar pulak yea..saya ambil Vitamin E dan hasilnya memang best..tapi, jom baca ape kebaikan Vitamin E ni..


Sekilas Fakta: Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Berdasarkan kajian,vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. Ianya larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot. Namun, yang menariknya vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

Khasiat Vitamin E :
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic payudara
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
  • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.
Sumber makanan Vitamin E: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian, dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia. Ini testimony Fai yang menggunakan Vitamin E..

Mlm tdi sbelum tido ade pimple besar kt dagu. Arghhh!! Tensen dibuatnye...dh la besar,merah lak tu...Tetibe teringat lak Vit E ni. Sbelum tido Fai basuh muka,lap bersih2...Pastu terus sapu myk Vit E ni kt pimple tu, then terus tido...Tpi sebelum tu after dinner Fai dh telan sebijik Vit E ni...Pagi tdi bile tgk cermin..Pimple dh kecik..Dah x merah lagi...Bestnye!!!! Alhamdulillah syukur...Sgt bersemangat nk pegi kerja sbb pimple dh kecik n xnmpk sgt. Hehehe...Sorry la, smalam tensen punye pasal terlupe nk snap gmbar. Kalo x mesti lagi best kn..Huhu..


Jika ingin mencuba boleh hubungi saya ditalian 012-2541296 atau emailkan ke rafaliah@yahoo.co.uk dan mulalah rasai kulit berseri dan cantik ...:-)

Lots of Love...
UmmIrfan 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan