Wednesday, June 15, 2011

..ibu-ibu menyusu..kindly take note..camane nak maintain susu waktu berpuasa ni..?

Puasa dah nak dekat, ape persiapan ibu-ibu yang menyusukan baby dan ibu-ibu yang bakal menyusukan baby yea..? Sekarang ni pun dah nak masuk pertengahan bulan Rejab, pasti ramai ibu-ibu yang nak ganti puasa tak ketinggalan mereka yang tinggal puasa atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan..Untuk ibu-ibu menyusu ni pastinya risau tentang penghasilan susu dan risau tentang dehydrated (kurang air), haus dan sebagainya..bagaimana cara makan vitamin yang sesuai waktu puasa ni ..? All in all, bagaimana nak maintain susu walaupun berpuasa..?

Tidak dinafikan, bila kita berpuasa pastinya kita akan rasa letih dan haus..jadinya bila terlalu letih, pastinya tidak bertenaga..bila dah tak bertenaga, mulalar mood swing and stress..bila dah stress ape lagi, susu pun mulalar kurang..memberikan efek pada penghasilan susu..So, ibu-ibu menyusu ni amat memerlukan makanan tambahan bukan hanya vitamin tetapi macam kurma, oats, protin soya..seperti Energizing Soy Protein (ESP), Mealshake or Performance Drink..

Antara persiapan menjelang Ramadhan bagi ibu-ibu menyusu: Sebelum/Semasa berpuasa:
  • Amalkan pemakanan seimbang
  • Banyakkan minum susu, soya dan makanan tinggi protein
  • Ambil supplemen – soy protein, Mealshake, Performance Drink, tablet2 vitamin
  • Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi
  • Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal
  • Ceria-ceria selalu
  • Jaga fizikal – banyakkan rehat, tidur yang cukup..jauhi stress
  • Psikologi – fakir positif InshaALLAH susu cukup untuk si kecil..banyakkan doa dan istighfar. 
Ini testimony (extract from here) yang mengamalkan Performance Drink:
Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna

Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga.~genki Momma

testimony saya? – saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg...dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun.~kak cery
  
Dan khusus untuk ibu-ibu yang menyusukan anak, jadual pemakanan supplemen Shaklee di bulan Ramadhan/berpuasa boleh dijadikan panduan..

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah .digalakkan makan sup..dan makanan yg tinggi protin.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik). (kalau tak makan soy protin..ganti dgn MealShake)
(4) Makan 3 biji Alfalfa
Waktu Berbuka:
(1) Berbuka dengan juadah berbuka..with kurma..amat digalakkan
(2) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa.
Sebelum tidur:
(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu 1 biji Vita-Lea, B complex dan Vitamin C…dan osteomatrix

Vitamin ni boleh membantu para ibu yang menyusukan anak agar mereka kekal bertenaga dan tidak kehausan.  Selain itu, amalan pemakanan yang sihat amat digalakkan..makan kurma, kerana kurma adalah sumber makanan yang baik dalam memberikan tenaga secara segera dan efektif..(buah-buahan syurga tu..).
InshaALLAH di entry akan datang saya akan sharekan lagi tentang Set B ni dan ape tu Performance Drink yang rasa cam jus oren “tang” (uish tingat time sekolah dulu mak selalu bancuh minum setiap hari..)..sedap tuuuuuu…

Lots of Love..
UmmIrfan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in