Wednesday, May 18, 2011

..mengalami kemurungan selepas bersalin..?..jangan risau, Shaklee ada jawapannya..mari baca..

Terbaca dalam utusan tentang “murung selepas bersalin”. Pastinya kebanyakan ibu-ibu pernah rasa perasaan begini kan? Saya pun sama tapi, AlhamduLILLAH, ianya tidak berpanjangan.  Tidak ketinggalan selebriti Wardina Safiyyah yang mengalami kemurungan atau kata lain “meroyan” selepas melahirkan anak kedua.  Banyak factor yang mempengaruhi terjadinya kemurungan selepas bersalin.  Ini antara petikan dari Utusan Online:

Ini mungkin kerana semasa dalam pantang anak pertama, dia mendapat sokongan moral sepenuhnya daripada keluarga dan suami.
Semua aspek keperluan diri dijaga dengan rapi ketika seperti penjagaan makanan dan waktu rehat yang mencukupi.
Berlainan pula ketika kelahiran kedua anaknya, walaupun persediaan dilakukan sebelum bersalin, faktor persekitaran telah membuatkan Wardina dilanda kemurungan selepas bersalin.
"Ketika melahirkan anak kedua, saya tidak tinggal bersama keluarga jadi segala keperluan terpaksa diuruskan sendiri walaupun ketika itu mempunyai pembantu rumah.
"Selama sebulan saya mengalami tekanan perasaan. Adakalanya saya menangis, menjerit dan terasa seperti mahu mencederakan diri sendiri,"katanya.
Gejala tersebut semakin menghantui fikiran Wardina lebih-lebih lagi segala luahan perasan bagai tidak diendahkan keluarga yang beranggapan apa yang dialami ibu muda itu adalah kelaziman yang berlaku pada semua wanita baru bersalin.

Yup.. itu serba sedikit cerita Wardina Safiyyah.  Saya pasti semua ibu masing-masing mempunyai pengalaman sendiri tapi, itu bukan berakhirnya kehidupan..aicehh..sebab Shaklee ada produk untuk ibu-ibu dalam berpantang untuk mengelakkan terjadinya perkara-perkara macam ni lar… kalaular saya dapat Set C – Set Berpantang suatu ketika dahulu, mungkin saya pun tak hadapi perasaan macam yang Wardina pernah alami juga…Set C ini juga boleh membantu kita agar tidak mengalami kemurungan atau orang Melayu panggil “meroyan”.  Jom kita baca ape yang menarik tentang Trial Pack Set C – Set Bersalin/Set Pantang  ni..



*B Complex (40 biji) – B Complex Shaklee terdiri dari 8 kumpulan vit b termasuk folic acid dan biotin untuk bina darah. Ia penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) & menstabilkan hormon.Mengapa ada ibu yang mudah meroyan atau keletihan? Jawapannya kerana kurangnya vitamin B dalam badan. Mungkin si ibu merasakan dia boleh mendapatkan vitamin b melalui lauk harian namun adakah dia pasti mencukupi kumpulan 8 vitamin B?

* Vitamin C (40 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.

* Vita-Lea Iron Formula (a.k.a multivitamin) (40 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.

* Zinc (40 biji) – Ia berfungsi untuk membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim). Mengapa orang Melayu suka makan ikan haruan selepas bersalin? Kerana ikan haruan mengandungi zinc, namun pengambilan yang mencukupi dapat diukur dengan tepat melalui pengambilan tablet zinc).

Tapi, Wardina ada menambah:
“Pada masa sama memberikan susu badan kepada bayi seawal dilahirkan juga banyak membantu dalam memulihkan masalah kemurungan”.

So, boleh cuba Trial Pack Shaklee Set B – Breastfeeding Set bersama Set C ni..

Kepada yang dah cuba Trial Pack Shaklee, semoga anda terus istiqamah.  Dan pada yang belum mencuba, dan ingin mendapatkan diskaun pada 15%, boleh hubungi saya 012-2541296 atau guna ID saya 853880 dimana-mana branch Shaklee. ...


Credit to cery

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in