Tuesday, May 31, 2011

..inginkan susu yang berkualiti? nak ambil ALFALFA shj atau Trial Pack Set B? pilihan anda..?..

harini saya nak share contoh few cases para ibu yang hanya mencuba ALFALFA dan ibu yang menggunakan set lengkap trial pack set B (breastfeeding) set.  Ada segelintir ibu yang hanya menggunakan Alfalfa kerana mereka menganggap hanya memerlukan Alfalfa untuk menjayakan penyusuan.  Persoalannya, bolehkah mengambil hanya Alfalfa/ESP shj dan apakan kesan perbezaannya ke atas mereka yang mengambil vitamin-vitamin asas yang disyorkan iaitu Multivitamin/VitaLea, BComplex dan Vitamin C? Jom baca kes-kes ini..(credit to Cery).

KES 1 (hanya mengambil alfalfa)~~Jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUNmalangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.


KES 2 ~~(si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap didalam trial pek breastfeed).. Sudah pasti ini dpt memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.



mari kita lihat kandungan yang ada dalam set Breastfeeding
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin(lengkap dgn zat besi)~~~Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.
b) B Complex~Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri, tidak kusam.
c) Vitamin C~~Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik.Vitamin C membantu pembentukan kolagen 
d) Alfalfa~~Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan.


Maka si ibu punya pilihan iaitu

1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri..yakni hanya concern on quantity....

ATAU
2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.


Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu bagaimana gaya hidup seharian kita...Bak kata Kak N....~~"mungkin ada orang kata dia tak perlu supplemen sebab belakang rumahnya ada kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam injectdan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa...so tak perlu supplement .....so memang betul ......"

...Untuk pengetahuan para ibu di luar sana....penyusuan susu ibu merupakan pengalaman yang dipenuhi 
kasih sayang dan keintiman di antara anda dan bayi dan 
hanya berlaku untuk satu tempoh yang sangat singkat..kita boleh belikan baju,mainan dan mcm2 utk si kecik stiap tahun..tp peluang breastfeed ni hanya sekali itu..no turning back...lainla kalau dapat peluang mengandung setiap tahun.....
Sebelum sempat anda menyedarinya, bayi anda sudah pun 
membesar dan perhubungan anda dengannya telah melalui
satu dimensi baru. 
Jadi, pergunakanlah masa ini bersama bayi dengan sebaikbaiknya.
Berseronoklah dan hargainya .
....
TAK RUGI MENCUBA PEK BREASTFEEDING SHAKLEE..Dengan hanya RM80,yakinlah.. ..2 tahun yang akan datang...anda pasti terkenang kembali detik anda membeli Trial Pack Shaklee dan 
bersyukur kerana anda
sudah memilih yang terbaik dan memberi kepada si kecil anda melalui susu ibu perisa Shaklee(hihi)...memberinya susu yang terbaik apabila dia sangat 

memerlukannya.



Sebenarnya untuk mendapatkan hasil yang lagi mengujakan boleh try set breastfeeding ini bersama ESP..Itu baru namanya penggunaa yang lengkap..perlu ingat bila consume Vitamin C, Vitamin C juga takkan diserap sepenuhnya jika takde protin (ESP)..So, berikanlah yang terbaik untuk anda dan bayi anda..agar tidak menyesal di kemudian hari..Nantikan entry yang lain, kerana saya akan share ape keistimewaan Alfalfa dan Set B ini...

Alfalfa Shaklee ini terdapat dalam Shaklee Trial Pack A(Optimum Health), B(Breastfeeding), C(Confinement), D(Skin Care), E(Ostematrix) dan G(Allergy/Resdung/Asma).  Shaklee Trial Pack ini berharga dari RM80~RM100 (untuk penggunaan 30hari) plus free gift, free flyers, free consultation, free container... ingin mencuba boleh isi Order form diatas atau hubungi saya di talian 012-2541296.

Lots of Love..
UmmIrfan



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in