Friday, January 23, 2009

tiga malam lepas (backdated lar ni), ada serangga masuk telinga irfan.at first, i tot dia kembung perut or whatever.menangis tak berenti, siap menjerit.masa tu aku tau SANGAT dia kesakitan.aku terus sapukan minyak gamat kat perut dia.but he kept on crying.aku pujuk dia, try to comfort him.it was meaningless.after 10~15minutes crying without stop, aku ternampak ada serangga kuar dari telinga dia.aku pun cepat2 ambik tisu, ingatkan berdarah ke ape.after that, terus dia stop crying.rupa2nya ada serangga cuba nak masuk telinga dia tapi tak dapat.maybe masa it was struggling to enter, fly tu mati, tu sebab dia menangis SANGAT kuat.thanx to his wax!then straight away bawak jumpa doc (luckily klinik depan rumah je..).doc kata takde ape dah kat dalam telinga dia, suma dah clear.fly tu dah takde dan saki baki dia pun dah takde.well, his ayah was on work at that nite.terus rushing balik rumah.

dua malam lepas (backdated lagi), dia meragam jugak.menangis, tapi tak seteruk itu.aku memang suspect dia kembung perut, sebab siang hari baby sitter dia bgtau, dia tak buang air besar.even though baby sitter dia sapukan minyak gamat everytime after mandi, maybe, this particular nite it doesn't work.aku sapukan bam panas, tapi AMAT sikit (sbb kulit baby ni very sensitif and sangat nipis), then aku urut2kan perut dia, terus dia tertidur sampai pagi.

last nite was really a teribble nite.maybe disebabkan kembung perut semalam perhaps angin dalam perut dia tak habis kuar.even though siang tu dia buang air besar, still not effective.he keep on crying, LOUD and STRONG up to one hour.aku sapukan sikit minyak panas kat perut dia, still didn't work.aku rasa perut dia tak keras, meaning takde angin kat situ lagi.rupa2nya angin tu dah turun ke bawah dan berkumpul kat kemaluan dia.aku tengok kat area tu dah merah.panik jugak.teringat mak aku pesan dan cerita pasal 'angin pasang'.aku terus capai seterika and kain tuam dan tuamkan dia.mula2 tu he kept on crying, yelah, sebab masa tu tak berapa panas lagi.after 10minutes, dia terus tertidur and aku nampak perubahan, kat area tu dah tak merah.aku terus tuam sampai dia terlena.and his ayah was on work last nite.terus rushing balik rumah.

irfan is not that 'crying' type baby.that's why aku senang tau if he's crying too loud and strong, definitely dia SANGAT sakit.nway, seems like irfan nak tumbuh gigi.gusi atas dah keras.meniarap pun tak pandai lagi, takkan dah nak tumbuh gigi kut..?? hmmm..ok jugak tu.kut2 esok dia cepat bercakap, aku ada kawan nak borak.haha..aku memang kaki borak..mesti best kalau dapat borak dengan irfan.

3 comments:

Enche' Adykasyah

1.
Make sure u must always feed your baby with warm milk. Kalau dah sejuk tu try reheat.
2.
Kalau malam tu tido pakai kan stokin. Sebelum tu sapu minyak kat perut & tapak kaki dia.
3.
Kalau batuk memanjang, letak Vicks kat dada depan dan belakang then sapu Vicks kat tapak kaki dan sarung stokin. Insyallah boleh tido nyenyak..
4.
Kalau tak leh tido sebab kembung perut, apply note 2. Try sapu minyak panas sikit dan bagi tido meniarap..

Good luck..

rafaliah

i've tried 1,2 and 4.batuk takde lagilah.so far so gud.alhamduLILLAH.he's getting better.thx for the tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in