Friday, August 4, 2017

Vitamin C penyejuk ibu-ibu menyusu

Ada ketikanya bila mak demam dan selsema, cukup risau kot berjangkit kat baby. Lepas menyusu, terus lena sesama. Tup tup esok pagi bangun, tenguk baby dah mula bersin-bersin. 

Adududu. Confirm dah berjangkit. Kesiyan tenguk baby bila hingus duk meleleh keluar dari hidung dia yang chumels tu. Sekali-sekala terdengar bunyi hidungnya tersumbat. Srott srott. Asyik kalih kiri kanan tak selesa nak bernafas. 

Disinilah pentingnya mak-mak menyusu ambil Vitamin C. Untuk bantu lemah lembutkan si virus tu. Supaya dia tak terus bergembira dalam badan kita. Supaya dia tak singgah dekat si chumel. 



Kalau tak ambik Vitamin C, nanti virus tu akan buat rumah banglo dalam badan kita. Lagi besar jemaah dia. Lagi melarat sakit kita. Lagi berdesup dia pegi dekat baby sekali. 

So. 
Mak-mak menyusu jangan skip Vitamin C taw. Baru kita tak mudah kena demam atau selsema. Nanti mesti awak seronok bila baby membesar dengan hepi sebab virus-virus jahat tak berani datang menyinggah lagi. 

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Wednesday, August 2, 2017

Rahsia susu ibu banyak

Kan best kan bila dapat menyusukan anak sepenuhnya sampai 2 tahun, takde masalah susu drop, takde masalah kesihatan, stok EBM sokmo cukup. 


Kak Vit paham sangat kemahuan awak tu. Kak Vit dulu pun pernah failed menyusukan anak pertama, Irfan. Takat 5 bulan je dapat menyusukan dia. Hati Kak Vit menanges setiap malam sebab rasa tak dapat jadi ibu terbaik untuk dia. 😭

Tak tahu kat mana silap. Sampai satu tahap Kak Vit jadi fedap. Bila dah berkali-kali pam susu tapi yang keluarnya angin rasa nak baling botol dan nak campak pam susu. Senjak tu Kak Vit terus givap. 😔

Tapi. 
Bila Yusuf lahir, Kak Vit tekad nak menyusukan dia sepenuhnya sehingga 2 tahun. Yang dah lepas, biarkan berlalu pergi. Takmo sejarah berulang lagi. Dan masa ni Kak Vit dah kenal Shaklee. Jadi, Kak Vit consume full set ibu menyusu. 

Kak Vit banyak try and error. Especially bab pemakanan. Semua kena jaga serba-serbi takut efek kat baby. 

Alhamdulillah dari sejak Yusuf lahir sampai dia umur 2 tahun 8 bulan, susu tak pernah putus. Hepi sangat nak lompat bintang 18 kali. Hehe.  

Jadi. 
Kak Vit nak tanya ni, ada ke ibu menyusu yang rasa down? Susu dah mula tak meriah macam selalu. Badan pun rasa lemah semacam.

Mungkin ada kekurangan zat tu. Jangan risau, Kak Vit boleh bantu. Guide jadual makan, supporting grup.

Takde yuran pun. Syaratnya mudah je. Cuma dapatkan set penyusuan dari Kak Vit.

Kak Vit pimpin penuh kasih sayang. In Shaa Allah. Kita kan sahabat #TillJannah. 


Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Tuesday, August 1, 2017

Pentingkah supplemen untuk ibu menyusu



Bila tanya Kak Vit penting ke tidak ibu menyusu ambil supplemen, of course jawapannya yes. Supplemen ni dah jatuh wajib untuk ibu-ibu menyusu taw. 

Walaupun susu ibu kita banyak, tapi akan sampai satu tahap tubuh badan kita tak boleh cater keperluan ibu dan anak. 

Ada 3 situasi yang selalu customers Kak Vit, ibu-ibu menyusu mengadu,

Pertama, susu banyak tapi badan letih. Jadi bila badan letih, tak dapat menyusukan baby jugak. Bila malam baby tidur, mak pun tidur sekali. Takde daya tenaga nak pam susu. Akhirnya kena bengkak susu dan baby meraung kelaparan. 

Kedua, susu tak banyak dan badan ibu letih. Ini paling menyeksakan. Mak rasa nak rendam kepala dalam air bila dengar anak non-stop menangis. Nak cater untuk diri sendiri tak lepas apatah lagi untuk anak. 

Ketiga, bila mak jatuh sakit, proses nak pulih dan sihatkan badan ambik masa lebih lama berbanding mak makan supplemen. Akhirnya menjejaskan production susu ibu.

Inilah sebabnya kenapa pentingnya pengambilan supplemen. Agak sukar sebenarnya bila sibuk bekerja dan nak kecapi semua khasiat makanan yang seimbang dalam satu masa. Tambah pulak bila waktu keje memang susah nak konsisten bab makan. So, pilihan alternatif ialah ambil supplemen sebagai sokongan. 

Tapi, ada banyak pilihan brand supplemen di luar sana. Yang mana satu ye, Kak Vit? 

Kak Vit tak halang mak-mak nak pilih apa jenama supplemen. Cuma nasihat Kak Vit pilihlah yang sentiasa proven, berkesan dan selamat. Sebab kita bukan consume untuk diri sendiri je tapi untuk anak jugak.

Dan PALING PENTING ada orang yang boleh bantu beri guidance camane nak makan dan share tips-tips. 

Pilihan Kak Vit sepanjang penyusuan semestinya Shaklee. Dah 6 tahun tersemat di hati. 😍 Gitewwww.

Lots of Love




Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile: 012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Pengedar Shaklee Banting, Kota Warisan, Dengkil, Putrajaya. Shaklee Business Mentor. | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in