I am a Work-At-Home-Mom and a Shaklee Independent Distributor in Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.

Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee. Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan,si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

Set Kesuburan

Set Kesuburan ini adalah untuk suami dan isteri yang mahu merancang kehamilan dan mengatasi masalah kesuburan.

Set Ibu Hamil

Set Ibu Hamil untuk ibu-ibu hamil sepanjang kehamilan demi kesihatan ibu dan bayi di dalam kandungan.

Set Kecantikan Wajah Shaklee

Set Kecantikan Wajah Shaklee untuk kulit wajah yang cantik, berseri, glowing dan anjal.

This is default featured slide 5 title

Set Kesihatan Kanak-kanak. Sesuai untuk masalah ekzema, kurang selera makan, masalah sembelit, sering demam dan selsema, dan masalah asthma.

Wednesday, August 24, 2016

BOLEH KE MAKAN SUPPLEMEN SHAKLEE SEMASA PERIOD?

Ramai yang bertanyakan saya soalan ini. Sebenarnya saya faham ada yang keliru perbezaan antara produk-produk kesihatan dan kecantikan, jamu dan supplemen. Ada sesetengah produk selain supplemen Shaklee tidak boleh diambil semasa period. 




Supplemen Shaklee sebenarnya adalah makanan tambahan. Ini bermakna tubuh badan tetap memerlukan sokongan supplemen sama ada ketika sihat atau sakit kerana vitamin dan mineral dari supplemen ini akan menampung lohong-lohong zat yang tidak mencukupi. Ada yang memerlukan BANTUAN supplemen untuk menghasilkan hormon dan sel-sel darah yang baru. Perlu juga diingat bahawa tubuh badan kita TIDAK BOLEH menghasilkan vitamin dan mineral dengan SENDIRINYA seperti asid amino, asid lemak Omega-3, Omega-6, vitamin B, vitamin C dan lain-lain. 

Semasa period (haid), lepas pembedahan dan lepas bersalin, tubuh badan kita akan kehilangan banyak darah, dan sudah tentu kita memerlukan zat dan nutrisi untuk MEMBINA kembali sel-sel darah merah yang baru. Ini kerana darah manusia 91% terdiri daripada air, dan lebihan 9% lagi adalah protein dan mineral-mineral, hormon, pelbagai jenis garam, antibodi, albumin dan bahan pembeku darah.

Jika anda masih ragu, boleh sahaja skip supplemen Shaklee ini semasa period tapi jika kesannya kurang efektif atau lambat, saya harap anda berfikir dua kali. Saya tak berani jamin hasilnya akan dapat sama macam saya dan rakan-rakan yang lain sebab kami tak buat begitu. ­čśÄ

Semoga perkongsian ini menjawab soalan di atas dan memberi manfaat kepada kita semua. Doa saya sentiasa mengiringi anda yang mahu cantik dan sihat.  ­čĺ¬☺️

Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Monday, August 22, 2016

6 Punca Masalah Ketidaksuburan Wanita

Masalah ketidaksuburan wanita adalah keadaan perubatan yang menjejaskan hampir satu dalam 10 pasangan yang cuba untuk hamil. Untuk perempuan, isu kesuburan yang paling biasa adalah keseimbangan hormon yang mempengaruhi ovulasi. Berikut adalah beberapa 6 punca masalah ketidaksuburan yang mungkin memperlahankan dan mengganggu wanita yang cuba untuk hamil:

1 . Saluran Tiub Fallopio Tersumbat 
– ­čĺÉDisebabkan jangkitan kuman yg menyebabkan tuib fallofio tersumbat atau kandungan luar rahim dan juga disebabkan endometriosis.


2 . Endometriosis 
– ­čĺÉTerjadi apabila tisu dari selaput rahim (endometrium) berkembang dan tumbuh di luar rahim. Terdapat tisu endoetrium yang melalui tuib fallopio ke ruang perut semasa kitaran haid yang menyebabkan radang setempat yang menyebabkan organ berdekatan perut melekat sesama sendiri dan menyebabkan kesakitan haid.

3 . Gangguan Telur 
– ­čĺÉHormon tidak seimbang menyebabkan gangguan dalam proses ovulasi hingga menyebabkan telur tidak matang. Keseimbang hormone boleh berlaku disebabkan berat badan yang berlebihan atau kurang berat badan, mengalami perubahan berat badan mendadak dalam masa yang singkat dan juga boleh disebabkan oleh kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan baik.

4 . Masalah Rahim 
– ­čĺÉketumbuhan pada rahim (fibroid) iaitu terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang terbentuk daripada lapisan otot dan tisu penghubung di dalam rahim. Ia bole membesar dan menyebabkan kesakitan semasa period.

5 . Hormon & Haid 
  ­čĺÉKetidakseimbangan hormone adalah berkait rapat dengan kitaran haid wanita. Wanita yang mempunyai masalah hormon tidak seimbang selalunya mempunyai kitaran haid yang tidak normal.

Kedakseimbangan hormon menyebabkan gangguan ovulasi wanita dan punca paling biasa ketidaksuburan dalam kalangan wanita.


6 . SINDROM OVARI POLISISTIK (POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME- PCOS)
­čĺÉSindrom Ovari Polisistik(PCOS) adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS. 

PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

Antara tanda-tanda PCOS ialah  kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness).

Jadi apa yang boleh membantu? Di Shaklee kami ada Set Kesuburan untuk wanita dan lelaki. 



Set Kesuburan (untuk hamil) ini adalah gabungan beberapa vitamin penting yang berfungsi untuk menambah kesuburan suami isteri sekaligus meningkatkan tahap peratusan kehamilan dan kebolehan untuk hamil.

Untuk Isteri:
ESP: Membantu menyihatkan sel-sel rahim untuk memudahkan proses persenyawaan.
B-Complex: Membantu atasi stress. perlu ingat ye, kita perempuan kalau stress2 sangat memang susah nak hamil. so be cool, chill out and relax.. 
GLA-Complex: Menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur. Meningkat kesuburan, melegakan simptom PMS dan mematangkan ovum untuk persenyawaan.
Alfalfa: Membantu mengurangkan masalah keputihan, dan merapatkan vagina selepas bersalin.

Untuk Suami:
Vitamin E: Membantu meningkatkan hormon seksual. Meningkatkan pengeluaran hormon testosteron, serta meningkatkan kualiti air mani.
Zink: Mengelakkan kemandulan dan menyihatkan sperma. 

1 set boleh tahan 2-4 bulan. Retail Price satu set ialah RM530. PM/Whatsapp saya di talian 012.2541296 untuk mendapatkan harga menarik. 


Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Friday, August 19, 2016

SUSAHNYA NAK CARI SUSU YANG SESUAI UNTUK ANAK SAYA

Anak saya Irfan berumur 8 tahun. Sejak kecil umur 6 bulan dah stop breastfeeding dan mula minum formula milk. Dan nak cari susu yang sesuai untuk Irfan bukan mudah sebab dia ada banyak allergic reaction. Jika silap makan atau tersalah minum akan trigger asthma dia.. Hanya ada satu sahaja formula milk yang sesuai dengan Irfan. 

Tapi ni dah besor umur 8 tahun takkan nak bagi formula milk kott.. ­čśé Dia pun tahu malu katanya susu ni untuk baby je.. dah besor takmo minum susu dah katanya.. saya nak bagi fresh milk tapi susah nak cari yang sesuai dengannya. Pernah sebulan dia tak minum susu langsung, bila malam dia kata selalu LENGUH-LENGUH KAKI (eh, dah macam orang tua pulak..), BADAN RASA LETIH, nak BANGUN tido RASA MALAS je.. haaa.. risau dah saya ni.. kot esok-esok terjatuh ke apa ke, mau patah ke retak ke pulak tulang dia.. 

Tiba-tiba teringat saya memang ada simpan OSTEMATRIX. Terus saya bagi Irfan Ostematrix. Sehari sebiji sebelum tidur. Bila bangun esoknya dia kata KAKI TAK RASA LENGUH lagi dan magicnya dia boleh BANGUN tidur AWAL.. kalau idak nak kejut dia bangun ke sekolah je dah makan masa setengah jam.. pheww.. 


Alhamdulillah.. syukur.. 

Jika anak-anak tuan puan ada masalah macam Irfan boleh berikan Ostematrix. Jangan risau kerana Ostematrix ini SELAMAT untuk anak-anak kita. Kita pun boleh makan bersama. Ostematrix ni bukan hanya ada Kalsium sahaja tapi mengandungi unsur-unsur lain seperti Vitamin D, Zink, Magnesium dan Boron untuk memastikan penyerapan Kalsium sepenuhnya dalam tubuh badan. Pada anda yang tiada Ostematrix di rumah, boleh PM atau Whatsapp saya sebab saya nak bagi "harga diskaun" ya! 

 Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Wednesday, August 17, 2016

Masalah migrain tiada lagi selepas amalkan vitamin asas dan kalsium!

5 tahun lepas, tahun 2011, saya alami masalah migrain yang sangat teruk. Bila migrain datang menyerang, Nak bangun tak boleh, nak berdiri rasa berpusing, nak mengadap laptop mata pun kabur, berpinor mata .. badan rasa lemah, paling teruk saya pernah muntah-muntah.. sudahnya seharian kena baring dan tidur.. apa kerja pun tak dapati buat.. 

Pernah juga makan ubat tahan sakit tapi, bayangkanlah saya dah alami migrain ni sejak dari zaman sekolah lagi.. dah tak sanggup nak ambil ubat tahan sakit setiap kali migrain menyerang.. Saya nak cuba cara lain pulak, takmau asyik telan pain killer saje.. 




Sehinggalah saya ambil vitamin asas dan kalsium... pada awalan tu masih ada lagi rasa-rasa sakit migrain tapi selepas sebulan saya perasan makin lama makin kurang sakit dan makin lama migrain jarang menyerang.. sampai sekarang saya dah tak alami serangan migrain dah! 

Alhamdulillah.. syukur sangat.. 

Sebab itu saya nak wanita ke lelaki ke yang ada masalah macam saya ni cuba benda alah ni.. vitamin asas dengan kalsium... sambil tu gi check doctor jugak tau..

Inilah set vitamin yang saya amalkan sepanjang 5 tahun sehingga kini tiada lagi masalah migrain. Ostematrix dan B-Complex. Kedua-duanya membantu mengurangkan kesakitan akibat migrain dan mengelakkan serangan migrain berlaku. 


Kalau migrain datang menyerang memang satu kerja apa pun tak dapat dibuat.. betul?

Benda baik saya share supaya anda semua pun sihat dan dapat kebaikannya.

 Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini <<