I am a Work-At-Home-Mom and a Shaklee Independent Distributor in Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.

Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee. Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan,si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

Set Kesuburan

Set Kesuburan ini adalah untuk suami dan isteri yang mahu merancang kehamilan dan mengatasi masalah kesuburan.

Set Ibu Hamil

Set Ibu Hamil untuk ibu-ibu hamil sepanjang kehamilan demi kesihatan ibu dan bayi di dalam kandungan.

Set Kecantikan Wajah Shaklee

Set Kecantikan Wajah Shaklee untuk kulit wajah yang cantik, berseri, glowing dan anjal.

This is default featured slide 5 title

Set Kesihatan Kanak-kanak. Sesuai untuk masalah ekzema, kurang selera makan, masalah sembelit, sering demam dan selsema, dan masalah asthma.

Monday, August 29, 2016

Badan dah sado.. tapi...

Kelmarin masak gulai kari ikan susu. Bila masak kari ikan tak sah kalau takde bendi dan tomato. Suami pun tengoklah bendi kat luar rumah yang kami tanam kot-kot dah boleh ambik.. memang boleh ambik tapi rupanya macam dalam gambar kat bawah sebelah kiri ni haa.. sadiss nawww.. 😅 bendi sado tapi tak cukup vitamin kata mak saya.. 😅 sudahnya belilah bendi kat kedai.. hehe..


Itulah, mak saya kata gambar kacang bendi sebelah kiri ni menunjukkan bendi ni tak cukup "vitamin".. tak cukup bajalah tu maksudnya.. 😁 yang sebelah kanan tu cukup baja, air dan serba-serbi yang diperlukan.. 

Nampaknya lepas ni pokok bendi ini perlu dibaja dan digemburkan tanah setiap hari sampai betul-betul "sihat". Bendi yang dipetik ni mak suggest keringkan dan buat benih. Terer mak.. nak bercucuk tanam ni kena berguru dengan orang lama.. 😃😃

Samalah juga macam kita.. kalau tak cukup vitamin gitulah rupanya.. nampak tua, tak fresh, tak bermaya.. luaran dah gitu, dalaman camane agaknya ye.. 😅 Inilah sebabnya diawal perkenalan dengan Shaklee saya ambil vitamin-vitamin asas seperti Vitalea, B-Complex, Vitamin C dan ESP. Untuk menyihatkan sel-sel tubuh badan, menguatkan dindin-dinding sel. Bila sel-sel tubuh badan dah sihat, barulah badan rasa sihat kembali dan bertenaga. Tubuh badan pun perlukan "makanan" yang berkhasiat juga tau.. 

Saya pun kira dah terlambat ambil vitamin.. BUT, better late than never, right? 😉😎

Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Friday, August 26, 2016

Tips Melancong Luar Negara - Buat Checklist

Siapa kat sini suka travel? Mesti semua suka kan! hehe.. Tak kiralah dalam negeri ke luar negeri ke, tapi part yang paling seronok masa traveling ialah kita banyaaaaakkk belajar. Tentang budaya, bahasa, amalan sesebuah negara tu. Apa nak buat bila berlaku emergency. Apa nak buat bila tiba-tiba cuaca berubah dan macam-macam yang kita boleh belajar lagi. Of course traveling ni nak lihat bumi ciptaan Allah. Berbeza tau setiap negara ni. Nak kata saya ni banyak travel ke luar negara tu takdelah sangat.. hehe.. tapiiii.. zaman study di Uk dulu ada juga travel few negara dengan kawan-kawan.. dan sejak berumahtangga ni ada jugak ke luar negara ... BEZA tau travelling sengsorang dengan berfamily ni.. 


BEZA traveling sengsorang ni ialah kita tak payah pikir banyak nak bawak barang ape, sape punya, apa yang diperlukan lagi.. bila sengsorang ni kira kita packed backpack kita je.. dah tentulah mudah kan.. hihi.. takyah kalut nak pikir baju suami, baju anak-anak.. lagi satu bila sengsorang ni boleh travel light. Seingat saya masa student dulu saya travel bawak 28 liter backpack sahaja. Cukup satu tu. segala mak nenek ku sumbat selagi muat.. hehe.. Tapiiii.. bila dah berfamily dan beranak ni.. beg pun akan beranak jugak.. hehe.. beg kita, beg suami, beg anak-anak.. segala barang mak nenek sefamily kita siapkan.. Nak MUDAH, BUAT CHECKLIST. Checklist tu buat column "before" and "after".. (dah macam testimoni pulak ye..hihi..).. before tu barang2 yang kita prepare kat rumah.. dan after tu kita tandakan masa nak prepare BALIK KE RUMAH. Maksudnya CHECKLIST yang SAMA kita bawak. Jadi mudah kita nak track semula apa barang yang takde atau hilang. Kalau tertinggal dalam Malaya takpe lagi, ni dibuatnya tertinggal kat Auckland! Haaa.. nanges! babai jelah.. hihi.. Jadi, anda yang nak travel bersama family pastikan BUAT CHECKLIST untuk barang-barang yang nak di bawa ok! Boleh ajar anak-anak pasal Checklist ni jugak jadikan anak-anak independent dan bertanggungjawab atas barang sendiri. 

Ok sekian tips pertama daripada saya. Nanti saya akan sambung lagi di entry yang akan datang.. tunggu tau.. :))

Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Wednesday, August 24, 2016

BOLEH KE MAKAN SUPPLEMEN SHAKLEE SEMASA PERIOD?

Ramai yang bertanyakan saya soalan ini. Sebenarnya saya faham ada yang keliru perbezaan antara produk-produk kesihatan dan kecantikan, jamu dan supplemen. Ada sesetengah produk selain supplemen Shaklee tidak boleh diambil semasa period. 




Supplemen Shaklee sebenarnya adalah makanan tambahan. Ini bermakna tubuh badan tetap memerlukan sokongan supplemen sama ada ketika sihat atau sakit kerana vitamin dan mineral dari supplemen ini akan menampung lohong-lohong zat yang tidak mencukupi. Ada yang memerlukan BANTUAN supplemen untuk menghasilkan hormon dan sel-sel darah yang baru. Perlu juga diingat bahawa tubuh badan kita TIDAK BOLEH menghasilkan vitamin dan mineral dengan SENDIRINYA seperti asid amino, asid lemak Omega-3, Omega-6, vitamin B, vitamin C dan lain-lain. 

Semasa period (haid), lepas pembedahan dan lepas bersalin, tubuh badan kita akan kehilangan banyak darah, dan sudah tentu kita memerlukan zat dan nutrisi untuk MEMBINA kembali sel-sel darah merah yang baru. Ini kerana darah manusia 91% terdiri daripada air, dan lebihan 9% lagi adalah protein dan mineral-mineral, hormon, pelbagai jenis garam, antibodi, albumin dan bahan pembeku darah.

Jika anda masih ragu, boleh sahaja skip supplemen Shaklee ini semasa period tapi jika kesannya kurang efektif atau lambat, saya harap anda berfikir dua kali. Saya tak berani jamin hasilnya akan dapat sama macam saya dan rakan-rakan yang lain sebab kami tak buat begitu. 😎

Semoga perkongsian ini menjawab soalan di atas dan memberi manfaat kepada kita semua. Doa saya sentiasa mengiringi anda yang mahu cantik dan sihat.  💪☺️

Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini << 

Monday, August 22, 2016

6 Punca Masalah Ketidaksuburan Wanita

Masalah ketidaksuburan wanita adalah keadaan perubatan yang menjejaskan hampir satu dalam 10 pasangan yang cuba untuk hamil. Untuk perempuan, isu kesuburan yang paling biasa adalah keseimbangan hormon yang mempengaruhi ovulasi. Berikut adalah beberapa 6 punca masalah ketidaksuburan yang mungkin memperlahankan dan mengganggu wanita yang cuba untuk hamil:

1 . Saluran Tiub Fallopio Tersumbat 
– 💐Disebabkan jangkitan kuman yg menyebabkan tuib fallofio tersumbat atau kandungan luar rahim dan juga disebabkan endometriosis.


2 . Endometriosis 
– 💐Terjadi apabila tisu dari selaput rahim (endometrium) berkembang dan tumbuh di luar rahim. Terdapat tisu endoetrium yang melalui tuib fallopio ke ruang perut semasa kitaran haid yang menyebabkan radang setempat yang menyebabkan organ berdekatan perut melekat sesama sendiri dan menyebabkan kesakitan haid.

3 . Gangguan Telur 
– 💐Hormon tidak seimbang menyebabkan gangguan dalam proses ovulasi hingga menyebabkan telur tidak matang. Keseimbang hormone boleh berlaku disebabkan berat badan yang berlebihan atau kurang berat badan, mengalami perubahan berat badan mendadak dalam masa yang singkat dan juga boleh disebabkan oleh kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan baik.

4 . Masalah Rahim 
– 💐ketumbuhan pada rahim (fibroid) iaitu terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang terbentuk daripada lapisan otot dan tisu penghubung di dalam rahim. Ia bole membesar dan menyebabkan kesakitan semasa period.

5 . Hormon & Haid 
  💐Ketidakseimbangan hormone adalah berkait rapat dengan kitaran haid wanita. Wanita yang mempunyai masalah hormon tidak seimbang selalunya mempunyai kitaran haid yang tidak normal.

Kedakseimbangan hormon menyebabkan gangguan ovulasi wanita dan punca paling biasa ketidaksuburan dalam kalangan wanita.


6 . SINDROM OVARI POLISISTIK (POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME- PCOS)
💐Sindrom Ovari Polisistik(PCOS) adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS. 

PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

Antara tanda-tanda PCOS ialah  kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness).

Jadi apa yang boleh membantu? Di Shaklee kami ada Set Kesuburan untuk wanita dan lelaki. 



Set Kesuburan (untuk hamil) ini adalah gabungan beberapa vitamin penting yang berfungsi untuk menambah kesuburan suami isteri sekaligus meningkatkan tahap peratusan kehamilan dan kebolehan untuk hamil.

Untuk Isteri:
ESP: Membantu menyihatkan sel-sel rahim untuk memudahkan proses persenyawaan.
B-Complex: Membantu atasi stress. perlu ingat ye, kita perempuan kalau stress2 sangat memang susah nak hamil. so be cool, chill out and relax.. 
GLA-Complex: Menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur. Meningkat kesuburan, melegakan simptom PMS dan mematangkan ovum untuk persenyawaan.
Alfalfa: Membantu mengurangkan masalah keputihan, dan merapatkan vagina selepas bersalin.

Untuk Suami:
Vitamin E: Membantu meningkatkan hormon seksual. Meningkatkan pengeluaran hormon testosteron, serta meningkatkan kualiti air mani.
Zink: Mengelakkan kemandulan dan menyihatkan sperma. 

1 set boleh tahan 2-4 bulan. Retail Price satu set ialah RM530. PM/Whatsapp saya di talian 012.2541296 untuk mendapatkan harga menarik. 


Love..

Shaklee Independent Distributor [ID No : 853880]
Mobile:             012-2541296      
Emel: rafaliah@yahoo.co.uk

**COD disekitar Banting, Dengkil, KLIA, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Kota Seriemas, Bandar Enstek, Nilai, Putrajaya.
>> Ingin menjadi ahli Shaklee? Sertai saya dan klik sini <<